Hlavní obsah

Štědrovečerní hostina po vzoru luxusních restaurací začíná u svátečně prostřeného stolu

Foto: Ilustrační foto Pixabay

Štědrovečerní menu, sestávající s kapra a bramborového salátu, se začíná zvolna měnit. Na stole tak najdeme místo líného šupináče našich rybníků exotické mořské plody, či lososa, štiku, tuňáka. Co se bohužel nezměnilo, je přístup ke konzumaci jídla.

Článek

Stále si ho neumíme vychutnávat jako jiné národy, nejmenší péči, bohužel, věnujeme stolování a prostírání. Přitom může umocnit kulinářský zážitek, navíc vychovává děti, aby vnímaly pokrmy i z estetického hlediska, ne jako pouhou potravu. Vše začíná zasedacím pořádkem, v čele stolu má být otec, hlava rodiny (i když ji ve skutečnosti není.) Jeho drahá polovička má dvě možnosti.

Když věří tomu, že kdo vstane od štědrovečerní večeře, u ní další rok nebude, zaujme místo po jeho boku či naproti. Slabinou této možnosti je, že předtím musí dát na stůl kompletní menu, takže je přeplněný. Pokud naopak patří mezi typ hospodyněk, neustále odbíhající ke sporáku, má být na kraji, aby neobtěžovala ostatní. Na stole by - kromě bílého ubrusu - neměly chybět větvičky ze stromečku.

Nejen, že pak vypadá zajímavěji, vůně z něj pohltí nepříjemné pachy z přípravy jídel. Předzvěstí hostiny by měl být tak 20 minut před ní aperitiv, skvěle se hodí kořeněná desertní vína, jako je Cinzano, Martini, ale i portské víno či Becherovka. Má se pít ve stoje, ještě před usednutím, tím se ušetří místo na sklenice pro další nápoje, které se budou konzumovat. Pro děti se hodí koktejl Cinderella z citronové šťávy a pomerančového a ananasového džusu. Poté je čas přejít k prvnímu chodu, předkrmu.

U postního menu zvolíme rybí marinádu, krabí salát, uzeného lososa a podobně, jinak jsou tu studená masa - rostbíf, či šunková rolka se šlehačkovým křenem. Na stůl prostřeme dezertní příbor, či jen vidličku, u krabích koktejlů postačí čajová lžička. Tu klademe nad talíř, nůž by měl být napravo asi tak na prst od hrany stolu, vidlička nalevo. Přibližně centimetr od špičky velkého nože je vhodné umístit první skleničku, za ní další (ne více než tři) podle zvolených nápojů.

K předkrmu si muži dávají obvykle pivo, pro ženy se hodí lehké bílé víno. Poté následuje polévka, bílá a zahuštěná, kdo nejí rybí, může si dát třeba krémovou žampiónovou. Běžně podávaný vývar je k bramborovému salátu neadekvátní, necháme ho radši na druhý den, kdy ho lze použít jako „léčebný prostředek,“ poté, co se do přítomnosti rodiny vloudila opička. Po polévce, která je tekutina, bychom neměli moc pít, spíš si dát tak krátkou, tak desetiminutovou pauzu.

Lžíce patří při prostírání za dezertní nůž na pravou stranu směrem k talíři mezi oba nože. Pokud zvolíme za hlavní chod nevykostěnou rybu, nesmíme opomenout dát doprostřed stolu nádobu na odkládání kostí, nechávat je na kraji talíře nevypadá esteticky, nehledě k tomu, že sklouzávají a překáží. Pro chuťové buňky je lepší dát si víc druhů ryb, stojí to sice víc, ale Vánoce jsou jednou za rok, proč na nich šetřit? Stejně tak na nápojích.

Foto: Ilustrační foto Pixabay

Prostřený stůl detail

Červené víno bychom měli nechat v kredenci a dát přednost bílému, z odrůd se nejlépe hodí Ryzlink či Chardonay. Po spořádání jídla přijde čas na digestiv, který nám pomůže ho strávit. U něho záleží na tom, co má každý rád, vhodné jsou zejména lihoviny, koňak, whisky, vodka, hodí se i bylinné likéry - Becherovka, Fernet, Jägermeister - nebo ovocné pálenky (Calvados, slivovice.) Pokud jde o kávu, tu si můžeme dát současně s ním nebo před ním.

Záleží na desertu. Není nejlepší nápad dát si na závěr hodování „těžký“ šlehačkový dort, spíš zmrzlinu, ovocné poháry. Použijeme dezertní vidličku, na stole umístěnou několik centimetrů přímo nad středem talíře. Tam patří z druhé strany i kávová lžička. Jí bychom zásadně neměli jíst dorty, je příliš malá a sousta z ní padají, zejména dětem. Ty můžeme výborně zapojit do přípravy sváteční večeře tím, že jim dáme za úkol použít fantazii při skládání ubrousků - plátěných, nebo, v nejhorším případě, silných papírových.

Ty na svátečním stole v žádném případě nesmí chybět. Při jídle mají být rozprostřeny na klíně, aby zabránily potřísnění oděvu, po něm použity k otření úst a poté přesunuty do koše na odpadky, na svátečním stole nemají co dělat. Z něho jen odstraníme drobky a nečistoty, nádobí namočíme do dřezu, čímž by měla úklidová činnost skončit. Přece si nebudeme Štědrý večer kazit nějakým mytím. Po rozdání dárků můžeme hostinu korunovat přípitkem šampaňským, či sektem.

Zdroj: Autorský příspěvek

https://forme.cz/nenechte-pripravu-vanocni-tabule-na-posledni-chvili-mate-vse-co-budete-potrebovat/

https://living.iprima.cz/jak-na-to/jak-prostrit-na-stedrovecerni-veceri-mame-pro-vas-tu-nejlepsi-inspiraci

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít publikovat svůj obsah. To nejlepší se může zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz