Hlavní obsah
Zdraví

Učíme děti obezitě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ilustrační foto Pixabay

To, že patříme k neobéznějším národům v Evropě je smutný fakt, ale ještě smutnější je, že k nezdravému životnímu stylu vedeme i své potomky…

Článek

Nadváhou trpí každé sedmé dítě, obzvlášť ty malé, starší se přece jen snaží v pubertě hmotnost snížit, hlavně pro nezájem opačného pohlaví. To ale neplatí pro ty vyloženě obézní.

Až osm z deseti kil (!) si přenášejí do dospělosti, určitě neplatí kdysi oblíbené rčení mnohých babiček: „Jen ať si dá pořádně do nosu, z nadváhy vyroste!“

Výjimkou jsou jen batolata, u nich „tloušťka“ nic neznamená. Kvůli špatným stravovacím návykům ovšem dětem chybí živiny, potřebné k tvorbě svalů a kostí a vitaminy, obsažené zejména v ovoci a zelenině.

Naopak ve stravě je nadbytek soli, což může už v mladém věku vést k hypertenzi, zvlášť když schází pohybová aktivita, což ke velmi častý případ.

Dřív děti po škole chodily ven, hrát si, sportovat, dnes zamíří rovnou k počítači, učitelé tělocviku jsou zoufalí z fyzické kondice žáků i studentů, kdy dospívající kluk neudělá ani deset kliků.

Děti si oblíbily fastfoody, ale jejich oblíbené hranolky a hamburgery obsahují škodlivé tuky a prázdnou energii, navíc hlad nezaženou, to není jejich účel, jen zvýší chuť na další porci, říká obezitolog Jiří Herman.

Navíc jídlo do sebe ve spěchu házíme všude možně, i v prostředcích MHD, což je nejen nezdravé, ale i nehygienické, hrozí přenos virové i bakteriální infekce, zvlášť v zimě.

Odpadá i tradice, kdy se celá rodina sešla každý den u večeře a v klidu se najedla. Děti přebírají vzorce chování dospělých, hltají velká sousta v celku, skoro bez přežvýkání, to je další – a dost opomíjená – příčina přibývání na váze, ale i mnoha žaludečních obtíží.

Ty způsobí i smažené a dnes populární tmavé grilované maso – bývá karcinogenní, zvlášť v kombinaci s uzeninami! Zvýší totiž kyselost v zažívacím traktu, i když samo kyselé není.

Mínus je v tom, že přijímáme víc sodíku než draslíku, kdysi byl poměr zcela opačný. Roli hraje i genetika, obezita se až třikrát častěji objevuje v pubertě u dětí, jejichž rodiče jí také trpí, tvrdí Jiří Herman.

Nelze opominut obrovský vliv reklamy ohlupující děti i rodiče absurdními tvrzeními, že ta a ta čokoláda zdravá, jelikož obsahuje sklenku mléka, po sušenkách s cereáliemi se netloustne, naopak dají tělu energii (maximálně kalorickou, 50% obsahu tvoří mouka a 20% cukr).

Za „dietní“ jsou považovány třeba pražené müsli (mají vyšší glykemický index než zmrzlina!), ovocné džusy, light nápoje i další výrobky slazené aspartamem, ještě škodlivějším než cukr.

Zázračná metoda na dětskou obezitu neexistuje, platí stejná rovnice, jako u dospělých – výdej kalorií musí být vyšší než příjem. Naopak to mají ještě těžší, neobejdou se bez podpory rodiny a kamarádů, jinak nemají velkou šanci zhubnout, podotýká Jiří Herman.

Nemohou totiž užívat léky omezující vstřebávání tuku ve střevech či na úpravu metabolismu, to do patnácti let vůbec nepřichází v úvahu, později se dají použít jen zcela výjimečně.

Děti jsou naštěstí přizpůsobivé a nemají škodlivé návyky tak zakořeněné, aby se jich neuměly zbavit. Měly by pak jíst 5 x denně (jednou týdně bez masa) nikdy nevynechat snídani, večeřet lehce.

Ideální je najít sport, který by je bavil, nenutit je do běhání či cvičení, to nenadchne. Existuje i spousta her v přírodě, kdy spalují tuky, aniž by si toho děti byly vědomi, dobrým řešením je chodit do turistického oddílu, navíc síla kolektivu dokáže zázraky, tvrdí obezitolog.

S alarmujícím objevem, že děti přijímají vysoce nadlimitní hodnoty kadmia, přišel Státní zdravotní ústav. Jde o jed, který se obtížně vylučuje – v ledvinách může být desítky let!

Nejvíc ho obsahují vnitřnosti, ale i brambůrky, kakao, těstoviny, pečivo, mouka, některé druhy olejů. Najdeme ho, bohužel, i v některých jinak doporučovaných potravinách – rybách, špenátu, rýži, olivách, ústřicích, krabím mase a dokonce i čaji.

Do těla se dostává z orné půdy kontaminované chemickými hnojivy. Následky mohou být pro nevyspělý organismus fatální – poruchy ledvin, jater, řídnutí kostí, chudokrevnost, u chlapců nízká kvalita spermií, rakovinové bujení, děsí se Jiří Herman.

Kadmium navíc přijímáme i ze znečištěného vzduchu (až kolem 50%!), nejrizikovější je proto kouření v pubertě či ještě před ní, nikotin je prostě další nebezpečný jed v těle…

Zdroj: https://szu.cz/wp-content/uploads/2023/02/obezita_web_2023.pdf

https://www.cysnews.cz/lifestyle/mladi-a-obezni-situace-v-cesku-je-alarmujici-obezitou-trpi-jedna-ctvrtina-deti/

https://www.digiport.cz/detail/ebooks-114983-zaklady-klinicke-obezitologie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz