Hlavní obsah
Zdraví

Jak se zbavit strachu z první návštěvy posilovny?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Walter Röllin from Pixabay

Posilovny jsou ve filmech a seriálech často vykresleny jako nepřátelská prostředí plná elitářských kulturistů, kteří okamžitě odsoudí kohokoliv, kdo na první pohled nezapadá. Realita by ovšem nemohla být více odlišná.

Článek

Negativní mediální obraz ale i přesto vytváří řadu stereotypů a také způsobuje obavy a nervozitu u těch, kteří o návštěvě posilovny uvažují. Jak se tedy věci mají ve skutečnosti?

Opravdová atmosféra v posilovně je přívětivá

Na odsuzující pohledy i posměch můžete rovnou zapomenout. Každý, kdo přišel do posilovny, tam přišel jen za účelem sám se zlepšovat. Všichni se soustředí vždy především na sebe a své cvičení a vás si zkrátka nebudou všímat. Vy tak budete moci cvičit v klidu, vlastním tempem a se zátěží, která vám vyhovuje.

Co naopak můžete očekávat je vstřícnost a případná pomoc. Ať už totiž vypadáte jakkoliv, vaším největším úspěchem je to, že jste přišli. A přesně toho jsou si vědomi i všichni ostatní, kteří jsou v posilovně s vámi. Nemusíte se tak bát požádat o radu nebo asistenci, ve většině případů se totiž setkáte s úsměvem a zanecháte dobrý pocit nejen v sobě, ale i ve svém dočasném pomocníkovi.

Neznalost není problém

Jednotlivé stroje vám nic neříkají a nevíte, jak na ně? To je naprosto v pořádku, každý musel někdy začít a jakmile je jen jednou zkusíte, příště už budete vědět, co a jak máte dělat. Jednou z možností, jak se na první návštěvu posilovny připravit, je vyhledat si návody na používání jednotlivých strojů na internetu. Pokud ovšem preferujete spíše lidský kontakt a názornou ukázku, můžete zkusit poprosit některého z ostatních návštěvníků. Pokud bude mít čas a sám zrovna nebude uprostřed cviku, existuje velká šance, že vám rád vše vysvětlí. Poslední možností je pak domluvit si osobního trenéra, který vás se stroji seznámí do hloubky a profesionálně.

Základní zásady

Předtím, než půjdete poprvé do posilovny, je dobré znát aspoň základní pravidla chování, jejichž dodržování zpříjemňuje návštěvu všech přítomných.

Co je vůbec nejdůležitější, vezměte si s sebou ručník, který budete pokládat na všechny stroje, na kterých budete cvičit. Nikdo si nelehá rád do cizího potu a tím, že budete mít vlastní ručník, zajistíte čistotu veškerého vybavení i pro ostatní.

Další věc, která sice zní zřejmě, ale ne každý si ji uvědomuje, se týká telefonu. Každému se může stát, že zrovna potřebuje odpovědět na důležitou zprávu, najít tu správnou hudbu a nebo si jen dát přestávku, pokud ale zrovna musíte používat telefon delší dobu, nedělejte to přímo na stroji. Zabírali byste zbytečně už tak omezené místo, které mohl mezitím využít někdo jiný.

Různých nepsaných pravidel samozřejmě existuje celá řada a nikdy je nelze vyjmenovat všechny, určitě by ale ještě měla být zmíněna jedna věc, a to zbytečný hluk. Může se sice zdát, že když občas z výšky pustíte na zem činky a nebo si nahlas počítáte svá opakování, ničemu to nevadí, je to ale rozptylující pro ostatní, a proto vám to popularitu určitě nezajistí.

Nechoďte sami

Pokud stále ještě máte obavy a pochybnosti, najděte si mezi přáteli nebo rodinou někoho dalšího, kdo půjde s vámi. Oba pak budete mít skvělý pocit ze společného cvičení a zároveň si budete v rámci dané situace připadat mnohem komfortněji. A navíc, pokud se příště rozhodnete jít sami, už budete vědět, do čeho jdete.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám