Hlavní obsah
Názory a úvahy

Může nám někdo nutit své sdělovací prostředky?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

demokracie

Všude v demokratických zemích je normální, že si člověk kupuje jen to, o co má zájem.

Článek

Skvělý článek Adély Hofmanové, míří na jeden z problémů, který se váže na chod „veřejnoprávní“ televize. Tato televize si dovolí koupit zřejmě předražený projekt Eurovision Song Contest a to v době, kdy sama údajně čelí finančním problémům.

Tak se podívejme s jakými prostředky vlastně ČT pracuje, ročně ČT vybere od občanů ČR Koncesionářský poplatek a to ve výši 6,5 mld. Kč, dále ČT uvádí, že v různých podnikatelských činnostech vydělá ročně kolem 1 mld. Kč (Česká televize má cca 3 tisíce zaměstnanců) to je tedy výkonnost!

Zvláštní je, že tato společnost i přes to, že pobírá téměř 7 mld. Kč z koncesionářských poplatků a je veřejnoprávním subjektem, není vlastně kontrolovatelná státem a to z tohoto důvodu: Podle ustanovení § 1 odst. 2 zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi, ve znění pozdějších předpisů, je Česká televize právnickou osobou, která hospodaří s vlastním majetkem. Podle ustanovení § 1 odst. 3 tohoto zákona stát neodpovídá za závazky České televize a Česká televize neodpovídá za závazky státu. Z uvedeného je zřejmé, že hospodaření České televize s jejím vlastním majetkem nemá charakter hospodaření se státním majetkem, a proto na něj nelze vztáhnout působnost NKÚ ke kontrole hospodaření s tímto majetkem. Kontrolovat účelné a hospodárné využívání finančních zdrojů a majetku České televize podle schváleného rozpočtu patří podle ustanovení § 8 odst. 1 písm. c) cit. zákona do působnosti Rady České televize. Jak promyšlené.

Od ledna 2025 by měl být zvýšen koncesionářský poplatek, ale co je nejvíce zarážející, poplatek se bude platit za jakékoliv zařízení, které je schopno reprodukovat televizní, respektive rozhlasové vysílání bez ohledu na způsob jeho příjmu. Poplatky by se tedy nově měly platit například i tehdy, pokud člověk vlastní počítač či chytrý telefon. Poskytovatelé internetového připojení by podle návrhu měli nově povinnost na požádání sdělit vysílateli, s kým uzavřeli smlouvu o poskytnutí připojení.

Myslím si, že pokud někdo má zájem o vysílání České televize a Českého rozhlasu, nechť si to zaplatí, ostatní s podnikáním oné instituce nemají nic společného.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám