Hlavní obsah
Bydlení

Cenová dostupnost bydlení v Praze klesá, obyvatelé ale poptávají více metrů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Kohn Vesely / Microsoft designer

Rostoucí velikost domu

Podle posledního sčítání lidu nabídka bytů v Praze za 10 let vzrostla o 133,5 tisíc bytů, to ale nestačilo pokrýt rostoucí požadavky stávajících a poptávku nových obyvatel. Nabídka tak nebyla dostatečná, vzrostly ceny a snížila se dostupnost.

Článek

Místo k bydlení poptává každý. Když ale poptávka roste rychleji než nabídka bytů, nastává problém s dostupností. Kupující se o malý počet bytů přetahují a ceny rostou. Domácnosti s menšími příjmy se pak musí přestěhovat do menšího a levnějšího bytu nebo platit vyšší částku za bydlení na úkor ostatních výdajů.

Poslední sčítání lidu poukazuje na velmi zajímavý vývoj. Nabídka bytů mezi roky 2011 a 2021  sice vzrostla dostatečně, aby pokryla potřeby rostoucího počtu bydlících v souvislosti s imigrací do Prahy, během měřeného období se ale zvýšily i nároky a poptávka stávajících obyvatel a počet neobydlených bytů.

Růst poptávky po bydlení

Klíčovým ukazatelem atraktivity města je růst počtu obyvatel, který ukazuje, že město je plné příležitostí pro nově příchozí. S růstem počtu obyvatel ale roste i poptávka po novém bydlení, kterou je třeba uspokojit. To je i případ Prahy, která podle posledního sčítání lidu za posledních 10 let povyrostla o 2,6 % a v roce 2021 měla 1 301 489 obyvatel.

Růst poptávky po bydlení ale není jen o vyšším počtu obyvatel, ale i demografických změnách a rostoucích požadavcích lidí.

Za posledních 10 let se výrazně snížil průměrný počet lidí žijících v jedné domácnosti a hlavním tahounem poptávky byl nárůst počtu jednočlenných domácností.

Mladí lidé vstupují do manželství později a delší dobu bydlí sami, poptávka se zvyšuje kvůli rozvedeným, kteří bydlí ve dvou bytech místo jednoho společného a v neposlední řadě se důchodci žijící samostatně dožívají více let.

Foto: Jan Kohn Vesely / data ČSÚ

O kolik vzrostla nabídka bytů k uspokojení poptávky?

Podle sčítání lidu počet bydlících v Praze za posledních období vzrostl o 47,8 tisíc osob. Když budeme uvažovat v průměru 2,01 osob na byt, nových bytů by na její uspokojení stačilo 23,8 tisíc.

Nově příchozí jsou ale až druhým největším tahounem poptávky. Nejvíce bytů směřovalo na uspokojení rostoucích požadavků stávajících obyvatel - celkem 61,7 tisíc. Pražané bydlí v domácnostech se stále menším počtem osob a potřebují proto rok od roku více bytů. Dohromady se tak zvedl počet obydlených bytů o 85,5 tisíc.

Foto: Jan Kohn Vesely / data ČSÚ

Třetí část nárůstu počtu bytů připadla do kategorie neobydlených. Jejich počet se zvýšil o 48,0 tisíc a míra neobsazenosti se tím zvedla z 7,8 % v roce 2011 na 13,0 % v roce 2021. Tyto byty mohou být na trhu nevyužité jen dočasně a normálně sloužit pro bydlení, ale jistě mezi nimi najdeme i krátkodobé pronájmy, spekulace na růst ceny nebo je drží bohatší, kteří mohou mít domů více a další domy jsou tak ve statistice jako neobsazené.

Nabídka nestíhá, potřebujeme stále více místa na osobu

Nárůst poptávky po nových bytech je tak velký, že nabídka nestíhá a ceny se od posledního sčítání lidu zdvojnásobily.

Foto: Jan Kohn Vesely / data ČSÚ

To negativně ovlivňuje dostupnost bydlení. I přesto ale můžeme pozorovat, že bohatství obyvatel Prahy pozvolna roste. Za deset let od posledního sčítání lidu má průměrný Pražan pro bydlení v porovnání s rokem 2011 k dispozici o 10 % více místa.

Velmi pozitivní je proto vidět, že i přes současný nedostatek nabídky, nárůst cen a problémy s dostupností, stále roste bytová plocha v přepočtu na osobu.

Foto: Jan Kohn Vesely / ČSÚ

Nově bydlících přibylo 47,8 tisíc, což představuje při průměrné bytové ploše na osobu o velikosti 32,2 m2 přírůstek o 1,5 mil. m2. Každý obyvatel Prahy navíc žije oproti roku 2011 v průměru v bytě větším o 2,9 m2, na což bylo třeba do bytového fondu přidat dalších 3,6 mil m2.

Celková plocha obydlených bytů od posledního měření narostla z 35,6 mil. v roce 2011 na 40,7 mil. metrů čtverečních v roce 2021, což bylo pro Prahu ale nedostatečné. Praha je město, které prosperuje a roste rychleji. Poptávka po bydlení se zvyšuje větším tempem, což tlačí na růst cen.

Pokud chceme, aby ceny rostly pomaleji a bydlení bylo dlouhodobě dostupné, musíme stavět více bytů. Pak bude dost pro všechny a kupující se nebudou muset přetahovat o byty, kterých není dost a šponovat cenu.

Vyšší ceny sice signalizují developerům, že je třeba stavět a mají možnost si zvýšit tržby výstavbou, výsledek ale záleží na více faktorech. Jedním z nejdůležitějších je novela stavebního zákona, která má zjednodušit a zrychlit povolovací proces. Uvidíme však, zdali bude změna úspěšná a povede k rychlejšímu povolování a dostatečné výstavbě.

Pokud se bude i nadále stavět méně než je potřeba, ceny porostou dál a domácnosti s menšími příjmy budou muset snížit svoje požadavky na velikost bytu nebo bydlení sdílet.

Zdroje informací

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz