Hlavní obsah
Bydlení

Jaký je recept na dostupné bydlení?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Kohn Vesely / Microsoft Designer

Recept na dostupné bydlení

Trh s bydlením se řídí jako ostatní trhy jednoduchým principem. Pokud chceme dostupné byty, jejich nabídka musí být dost velká, aby uspokojila poptávku. V opačném případě se kupující o byty přetahují, ceny rostou a dostupnost klesá.

Článek

Byty zdražují, protože jich není dost. Kupující při nákupu musí přihodit, aby v soutěži o byty vyhráli nad ostatními a ceny rostou. Pokud by však rostla nabídka dostatečným tempem, realita muže být jiná. Zdražování pozvolna zpomalí a bydlení může být znovu dostupné.

Problém s dostupností bydlení je negativní jev, který často doprovází úspěšný rozvoj měst, demografické změny a rostoucí požadavky společnosti. Při vzniku města bývá k dispozici velké množství pozemků a prostoru na výstavbu a růst nabídky je dost. S růstem počtu obyvatel a poptávky po bydlení se ale každé město dostane do bodu, kdy stále stejný počet pozemků na první pohled nestačí.

Města pak mají v principu dvě možnosti, jak umožnit svůj trvalý růst a zajistit dostatečnou nabídku bytů. Mohou se zahušťovat a růst do výšky nebo rozvíjet dopravní infrastrukturu a propojit se s okolními vesnicemi a městy.

Růst do výšky ovšem v mnohých městech omezují a brzdí pravidla výstavby a rozvoj dopravy není dost rychlý nebo naráží na své technologické limity. Nabídka nových bytů tak v mnohých městech nestíhá, ceny rostou a s nimi klesá cenová dostupnost. Obyvatelům měst pak zůstávají na výběr jen nepříjemné možnosti. Buď se musí přestěhovat do menšího nebo utrácet větší část příjmů za bydlení a omezit ostatní výdaje.

Dostupné bydlení ale nemusí zůstat pouhým snem. I když je nabídka pozemků fyzicky omezená, moderní technologie umožňují stavět do výšky a na stejném prostoru postavit více bytů. Potřebné je pouze najít vhodný kompromis mezi ochranou původního historického rázu města a umožněním jeho modernizace. Druhým prvkem do mozaiky řešení je rozvoj a zrychlování dopravy, který pomáhá propojovat město s okolím a přidat nabídku bytů na předměstí.

Dosažení cenově dostupného a prostorného bydlení je plně v možnostech naší společnosti. Fungování trhu s bydlením a růstu nabídky bytů ve velkých městech je možné zlepšit efektivními povolovací procesy a umožněním výstavby větších rezidenčních budov o více podlažích. Pružnost nabídce bytů dále může dodat zlepšení infrastruktury, výstavba nových linek metra nebo modernizace příměstských vlaků, ale jádro řešení je aktivní výstavba.

Alternativním scénářem je pokračovat v současném trendu tempa výstavby bytů a rozvoje dopravy. Cenové dostupnosti bytů pak ale při rostoucím počtu obyvatel bude možné dosáhnout pouze zvýšením počtu osob na 1 byt nebo omezením velikosti bytů.

Anketa

Měly by se v Praze stavět vysoké rezidenční budovy, aby bylo více bytů?
Ano, výstavbu moderních vysokých rezidenčních budov podporuji.
42,1 %
Vysoké budovy mi nevadí, hlavně ať roste nabídka a byty jsou dostupné.
10,5 %
Ne, vysoké budovy do Prahy nepatří.
47,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz