Hlavní obsah
Finance

Co chybí k tomu, aby se z Bitcoinu staly peníze?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Kohn Vesely / Microsoft desginer

Na Alze je možné vyměnit Bitcoin za zboží, ale i tak ho ČNB nepovažuje za peníze. Při nákupech za Bitcoiny je i nadále třeba převod přes koruny. Co by se muselo změnit, aby se stal plně funkční měnou? Zásadní je důvěra obchodů a cenovky v Bitcoinech!

Článek

S Bitcoinem je možné zaplatit zboží na Alze pomocí elektronické peněženky. Myšlenka, že se nejedná o platbu penězi je proto celkem troufalá. Všimli jste si ale někdy, že cenovky jsou na Alze stále v korunách? K placení je sice možné použít Bitcoin, ale české koruny zatím stále slouží jako prostředek směny u každé transakce.

Jak definujeme peníze a co Bitcoinu chybí?

Ekonomická definice se zaměřuje na tři praktické funkce, které peníze plní. Aby Bitcoin definici naplnil, musel by sloužit jako všeobecný prostředek směny, zúčtovací jednotka a stabilní uchovatel hodnoty.

To zatím nesplňuje! Zelený mimozemšťan sice Bitcoiny akceptuje, ale ve všech obchodech se s nimi platit nedá. Bitcoin nepoužívá Alza v účetnictví a ani cenovky se neodvažuje dát v Bitcoinech, aby je nemuseli každý den měnit. Hodnota Bitcoinu je totiž stabilní jako projížďka na horské dráze a tak i množství zboží, které se za něj dá koupit je každý den jiné.

Bitcoin není dobrý uchovatel hodnoty

Podporovatelé kryptoměn často argumentují tím, že Bitcoin je lepší uchovatel hodnoty než státní peníze. Bitcoin v porovnání s českou korunou neřídí centrální autorita, která stabilitu vidí v pozvolném znehodnocování měny a zdražování o 2 % ročně.

Protože Bitcoin nikdo neřídí, měl by být lepší! To ale není z pohledu potřeby uchovat hodnotu peněz pravda. Cena Bitcoinu v minulosti několikrát během pár dní stoupala nebo klesala jako na horské dráze.

Aby se cena Bitcoinu ustálila je třeba především důvěra obchodníků. Pokud se dostatek velkých hráčů rozhodne používat cenovky v Bitcoinech, vyjádří tím důvěru a ochotu garantovat jeho hodnotu. Jeho cena se pak ustálí a bude možné zajít do obchodu, kde se cenovky na zboží vymění jen jednou za čas.

Podobně funguje i česká koruna. Obchodníci mají důvěru v garanci centrální banky a proto přijímají obyčejné papírky. Hodnota koruny je tím svázaná s produkcí zboží a služeb v  ekonomice státu v poměru k množství natisknutých peněz, které se mění v čase relativně pomalu.

S přivřením oka se dokonce dá říct, že je pohyb cen je díky centrální bance stabilní a předvídatelný. Když se zrovna nestane něco nečekaného jako koronavirová krize nebo válka na hranicích EU, máme stabilní ceny s inflací okolo 2 %.

Bitcoin jako zúčtovací jednotka

Na stabilitě měny je přímo závislá i druhá důležitá vlastnost peněz. Díky stabilitě mohou firmy v korunách zapisovat svoje příjmy a výdaje. To jim pomáhá při výpočtu, kolik můžou zaplatit za materiál nebo zaměstnance a naplánovat si výrobu na další rok.

Používat k tomu Bitcoiny je sice ve světě počítačů možné, ale hodnotu zboží na skladě by bylo nutné každý den přepočítávat podle denního růstu a poklesu ceny Bitcoinu. Bez dobré zúčtovací jednotky by tak firmy fungovaly hodně špatně a některé věci by nedělaly vůbec, aby se vyhnuly riziku.

Bitcoin jako všeobecný prostředek směny

Poslední důležitá funkce peněz je možnost používat je pro placení v obchodech. Tady ovšem Bitcoin narazí! Pokud by technicky uspěl a stal důvěryhodným, stabilním a funkčním platidlem, dostane se do sporu s centrálními bankami.

Nejen ČNB má totiž monopol na vydávání peněz a hrozí, že případnou konkurenci ze strany soukromých firem zakáže. To se bude vztahovat i na nikým neřízený Bitcoin.

Důkazem toho jsou postoje největších ekonomik. Čína už Bitcoin v principu zakázala. EU nepovažuje Bitcoin za měnu, ale definuje ho jako kryptoaktivum. Stejně se k tomu staví i Indie nebo Česká republika, kde se z obchodování musí platit daně.

Jedinou cestou k úspěchu je proto se s centrální autoritou státu dohodnout. To zkusil Mark Zuckerberk se svým návrhem vytvoření vlastní facebookové měny americkému Kongresu. S ovacemi ve stoje se ale nesetkal, vyvolal obavy i v dalších zemích a svoje plány vzdal.

V Salvadoru používají Bitcoin, ale ceny jsou v dolarech

Ale počkat! Salvador přece zavedl Bitcoin jako oficiální měnu. Tato výjimka nicméně jen potvrzuje pravidlo. Bitcoin nařídil používat prezident Nayib Bukele jako autorita státu a tím jen potvrdil státní monopol na kontrolu peněz.

Stejně jako Alza se ovšem ani celý stát zatím neodvážil garantovat hodnotu Bitcoinu a cenovky i nadále umožňuje v amerických dolarech.

Ukázalo se nicméně, že Bitcoin má svoji funkci. Pro zahraniční platby je v Salvadoru levnější než banky. Při okamžitém převodu z dolarů na bitcoin a zpátky přitom výkyvy ceny ničemu nevadí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz