Hlavní obsah
Právo a státní správa

Zdvojené příjmení pro celou rodinu. V Německu to jde, u nás ne

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Kohn Vesely / Microsoft designer

Německo v novele zákona povolilo zdvojené příjmení pro celou rodinu. Oba novomanželé mohou po svatbě přijmout nové příjmení a nechat si svoje původní. V Česku to nejde. Pár by musel žádat o výjimku.

Článek

Užívání dvou příjmení upravovala doposud v Německu norma z roku 1978. Podle starých pravidel mohl mít dvě příjmení pouze jeden z manželů, jehož příjmení se nestalo společným příjmením rodiny.

To se má ale změnit díky nové reformě a pravidla budou více flexibilní. Manželský pár bude moci používat zdvojené příjmení společně a dvě příjmení získají i narozené děti.

Na rozdíl od Česka se tak celá rodina bude jmenovat stejně, i v případě kdy si žena nechá dvě příjmení (rodné a manželovo). Aktuálně mohla mít žena příjmení dvě, ale ostatní členové rodiny pouze jedno.

Česká legislativa o 20 let za Německem

Rozvolňování pravidel v používání příjmení probíhá postupně i u nás. Dvě příjmení podle zákona o matrikách může od roku 2000 v Česku jeden z novomanželů používat také. Nelze tak ale učinit u druhého z páru, jehož příjmení se používá jako společné.

Na další reformu, která v Německu proběhla tento rok, si ale budeme muset nějakou dobu počkat. Pokud vůbec proběhne.

Legislativa u nás zatím změnu společenské reality nevidí. Český zákon o matrikách stále v principu odráží pravidla tradiční společnosti, kde žena po svatbě přebírá příjmení muže a to se stává jménem celé rodiny.

Otočit to sice možné je, máme rovnoprávnost, ale zákony už nepřipouští možnost spojení příjmení a symbolického propojení dvou rodin.

Žena se tradičně stávala součástí rodiny muže a jeho příjmení bylo jménem rodiny. Pokud by chtěl v dnešní době muž opětovat gesto ženy a převzít příjmení partnerky, bude to stále věc nevídaná a nečekaná, na kterou legislativa nemyslí. Proces se zkomplikuje a pár musí žádat o výjimku.

Nová sociální realita jako důvod pro změnu

V Německu přemýšlí dopředu a zákon změnili. Podle tvůrců už úprava z roku 1978 neodpovídala sociální realitě země. Mnoho párů chce žít spolu na stejné úrovni a převzít příjmení jeden od druhého. Muž i žena stejně.

Někdo by mohl namítnout, že zdvojené příjmení je problematické a brání mu nutnost omezit řetězení u dalších generací. Pravidlo, které je zakotveno v aktuálním českém zákoně o matrikách a stanovuje limit jednoho společného příjmení pro rodinu.

Německý zákon samozřejmě myslí i na tuto situaci a přichází s jednoduchým řešením. Limit maximálního počtu příjmení posouvá z jednoho na dvě. Pokud by se tedy sezdával pár, který má dohromady příjmení čtyři, dvě budou muset vyškrtnout. Symbolickému propojení rodin a příjmení, ale nic nebrání.

Anketa

Mělo by Česko po vzoru Německa povolit dvě příjmení pro celou rodinu?
Nemám na to názor
0 %
Ano
100 %
Ne
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz