Hlavní obsah

Já vs. můj mozek. Poznejte pravidla sebekontroly

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Věčný boj mezi mnou a mozkem. Chci žít zdravě, být fit, nejíst sladké, ale nakonec se přistihnu s čokoládou. Jak to změnit a jde to vůbec?

Článek

Každý bojuje s jinými zlozvyky a každého z nás štve něco jiného. Někomu nemusí vadit, že kouří a dalšího to může deptat roky. Tento článek nepřináší zaručený recept, jak se změnit, ale pár tipů k zamyšlení ano.

Změnit sám sebe je náročná disciplína, která se nedá zvládnout ze dne na den. Chce to hodně disciplíny a vytrvalosti, jenže kde je vzít?

Foto: Někdo ze Zeleznakoule.cz

Konzistence je magie

1. Sepište, co vám vadí

Prvním krokem pro změnu je napsat si, co nám vlastně vadí. Doporučuji nepsat eseje, ale napsat si v pořadí naše chování a zvyky, které chceme změnit. Mějte tento seznam u sebe, protože si nemusíte uvědomit všechny své neřesti

2. Stanovte si hranice

V prvním bodě jsme si napsali co nám vadí (určili jsme si problémy), teď přichází na řadu nápady jak to vyřešit. Co přesně chceme změnit, případně čeho se chceme úplně zbavit.

Příklad - Přestanu jíst sladké: Budu jíst jen jednu sladkost každé dva dny, další měsíc to zvýším na každý 3. den.

Nesnažte se o dokonalost, snažte se o zlepšení.
Zeleznakoule.cz

3. Vyhýbejte se spouštěčům

Identifikovat spouštěče je jeden ze základních úspěchu při odstraňování zlozvyků.

Například máte chuť si dát cigaretu během pití alkoholu? Zkuste si na pár týdnu odpustit takové množství alkoholu, nebo si vybírejte místa(přátelé), kde (kteří) se nekouří.

4. Nalezení alternativ

Hledání alternativ pro náš zlozvyk je jeden ze způsobu jak s nimi skoncovat. Mám chuť na čokoládu. Zkusím si dát ořechy a jogurt.

Tyto alternativy vám musí dávat smysl. Není dlouhodobě udržitelné si místo cigarety jít zaběhat.

V případě sladkostí můžete zkusit i zdravé alternativy z eshopu brainmarket.cz.

Foto: Pexels.com

Dortík

5. Vytvořte si plán

Udělejte si plán jak postupovat a zaznamenávejte svůj postup.

Každý den si udělejte 5 min před spaním a napište si zda jste dneska splnili, nebo ne. Připište k tomu i pár slov.

Příklad - dneska jsem se pohádal s kolegyní a pak jsem cestou z práce koupil cigarety, dal jsem si dvě a štvalo mě to. Krabičku jsem vyhodil.

Tipy na zaznamenávání postupu

K tomuto zaznamenávání můžete použít skvělý nástroj Notion, kde si můžete zaznamenávat váš pokrok a zároveň zde můžete psát i deník. Notion je zdarma a můžete zde využívat i umělou inteligenci, která vám ráda poradí, jak se zbavit svých zlozvyků.

Pro ty, kteří upřednostňují papírovou formu, doporučuji diář Doller. Tento i nedatovaný diář vám pomůže při cestě zbavit se svých zlozvyků.

Jeden vynechaný trénink, není krok zpátky
Zeleznakoule.cz

6. Odměňte se za úspěchy

Jen vy víte, co vám udělá radost. Povedlo se vám celý týden nejíst sladké? Odměňte se. Řekněte si, že jste dobří a užijte si ten skvělý pocit.

Nedoporučuji se odměňovat daným zlozvykem. Když se snažíte přestat jíst sladké, kupte si knihu, nebo si skočte do kina!

7. Získejte podporu u rodiny či přátel

Zde je to velmi individuální. V případě, že jste typ člověka, který už roky hubne a stále o tom jen žvaní a akorát roky plynou, nikdo vás nejspíš už nebude podporovat, ani brát vážně.

Zkuste si najít na sociálních sítích skupinu, kde vás podpoří lidi, kteří jsou, nebo byli na tom podobně jako vy.

Případně to buďte právě vy sám, kdy se podíváte po X. neúspěšném dni za sebou do svého diáře a řeknete si, proč to všechno vlastně děláte a proč to nejde. Díky tomuto zpětnému ohledu se můžete vrátit na tu „správnou“ cestu a pokračovat dál.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz