Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Připravte své kolo na sezónu: Rychlý průvodce údržbou a čištěním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com

Připravte své kolo na novou sezónu s naším rychlým průvodcem! Dozvíte se, jak krok za krokem vyčistit a připravit kolo. Ušetřete za servis a naučte se základní části svého kola.

Článek

V článku se dočtete:

  1. Jak celkově pečovat o své kolo
  2. Jednotlivé části, které zvládnete vyčistit sami
  3. Potřebuji servis? Jak vybírat servis
Foto: Pexels.com

Brzdový kotouč

Údržba jízdního kola vyžaduje pravidelnost

Péče o kolo není žádná raketová věda. Jak se říká: „Kdo maže, ten jede.“ zde určitě neplatí. Udržovat čisté kolo je záruka prodloužení jeho funkčnosti a celkové životnosti. Nejen jako celku i samotných jednotlivých částí, jako je třeba řetěz, kazeta, převodník a dále.

Co k tomu potřebuji?

  • Čistící prostředky (např. cyklostar, kartáč, hadr, případně i odmašťovač)
  • Kyblík s vodou (bez jaru), hadice s vodou
  • Mazivo (mazání na řetěz a vazelínu na pohyblivé části)
  • Nářadí (ideálně základní set pro údržbu kola)
  • Montážní stojan (není nutný)

Základní mytí kola před údržbou

Před údržbou jednotlivých částí je potřeba kolo vyčistit od hlíny, prachu apod. Určitě nepoužívejte vysokotlakou vapku. Voda se může dostat do částí, kam tak úplně nechcete a při odtékání odteče i mazivo, např. ze středu kola.

Pro mytí můžete použít např. nízkotlakou pumpovací láhev, případně vodu z hadice, která má nízký tlak. Pro čištění je ideální použít přípravek, který je určený na čištění kola, kartáče, hadry atd. Voda s jarem není optimální, protože je příliš mastná. Tímto přípravkem můžete čistit jakoukoliv část kola.

Nikdy neumývejte kolo vysokotlakou vapkou

Udržba jízdního kola po jednotlivých částech

Péče o řetěz

Řetěz je nutné pořádně čistit a pravidelně kontrolovat jeho životnost. Může prasknout a jeho pozdní výměna zhoršuje stav kazety. Na to abychom poznali, jak je na tom náš řetěz si buď můžeme pamatovat kolik cca máme najeto (říká se, že životnost řetězu je cca 700 - 2000 km) nebo můžeme použít speciální měrkou na řetěz, která ve ⅔ nám říká: „Hele, je čas na výměnu“.

Řetěz můžeme čistit přímo na kole, případně ho můžeme rozpojit (existuje více variant spoje). V případně, že ho čistíme přímo na kole, můžeme použít kartáč nebo pračku na řetěz.

Po důkladném vyčištění jej musíme promazat. Tady pozor abychom si neomastili brzdový kotouč a destičky. Na řetěz se používá třeba mazací olej s kapátkem, který stačí přiměřeně promazat.

Čištění kazety

Kazetu můžeme po vytáhnutí zadního kola odmontovat. Dělá se to dle typu kazety, nejčastěji pomocí tzv. Bič na kazetu, stahovák a povolovací klíče. Dle typu kazety vyjmeme jednotlivá kolečka (pozor i těsnění) a čistíme je pomocí kartáče a přípravku na čištění kola. Po vyčištění nemažeme, namazaný řetěz totiž kazetu promaže sám.

Foto: Pexels.com

Kazeta a převodovka

Ošetření přehazovačky

Přehazovačka je klíčovým prvkem kola, proto je nezbytné ji důkladně pročistit. V prvé řadě musíme odstranit staré mazivo a špínu nahromaděnou jízdou.

Čištění probíhá přípravkem na kola. Opět si dejte pozor, abyste neumastili brzdový kotouč, případně brzdové destičky. Mazivo není nutné nanášet. Řetěz přehazovačku promaže sám.

Pohyblivé části přehazovačky můžete přiměřeně promazat vazelínou. Ovšem nemusíte to přehánět, aby se vám poté zbytečně nechytala na vazelínu špína během jízdy.

Udržování převodníku

Pro hladký přenos síly z pedálů na střed kola je zapotřebí mít udržovaný převodník. Ten čistíme kartáčem a přípravkem na čištění kola od hrubých nečistot. V případě silného znečištění můžete použít i odmašťovač, který aplikujte přímo na převodníky. Promazání zajistí opět řetěz.

Čištění středu kola

Tato fáze čištění je už komplikovanější. Zjistěte si jaký typ středu máte a dle toho si zajistěte nutné nářadí. Při demontování pedálů myslete na to, že opačná strana od převodníku je povoluje naopak, a to po směru hodinových ručiček.

Během demontáže buďte obezřetní a mějte na paměti původní složení středu. Složení můžete čistit čistícím prostředkem na kolo a poté je přiměřeně promažte vazelínou. Zde už platí, že každá pohyblivá část je maže vazelínou.

Čištění hlavového složení

Hlavové složení patří ke komplikovanějším částem kola a proto buďte velmi obezřetní během čištění. Dle typu kola vyjměte vidlici. Během demontáže doporučuji velmi dobře a systematicky odkládat jednotlivé části hlavy, aby nedošlo k přehození.

Pozor na spodní a horní ložiska, aby se vám kuličky nevysypaly. Vše čistíme stejně jako ostatní části. Po vyčištění namažeme vazelínou ložiska a hlavové složení opět složíme do původního stavu.

Co jsem schopen si opravit sám. Potřebuji montážní stojan?

Údržba jízdního kola není nic komplikovaného a nepotřebujete ani mnoho nářadí. Dobrým pomocníkem je montážní stojan, který se dá pořídit i za relativně nízkou cenu a na drobné opravy a čištění určitě stačí.

V případě, že si nejste něčím jistí, podívejte se na youtube, kde i v češtině je spousta tipů a návodů jak vyčistit, opravit a vyladit své jízdní kolo. Pokud si ovšem s něčím opravdu nejste jistí. Navštivte servis jízdních kol.

Na tohle si netroufnu, potřebuji servis

Tipů jak na servis, najdete na internetu mnoho. Zde máte pár z nich:

  1. Určitě ale koukejte na reference. Ano, většinou je píšou spíš nespokojení zákazníci, ale napoví vám mnoho o přístupu servisu.
  2. Zeptejte se na zkušenosti známých. Kam oni dávají servisovat své kolo, kolik je to stálo a jak byli spokojeni.
  3. Zjistěte předem rozsah nutných oprav a výši ceny. Vytipujte si více servisů a během let je vyzkoušejte. Některý vám určitě sedne.
  4. Mějte představu v jakém stavu vaše kolo je. Vyměnili vám řetěz, ale ještě to nebylo nutné? Braňte se.

Tak hurá na kolo. Pokud při té jízdě chcete vypadat skvěle, protože přece není důležité co děláte, ale jak při tom vypadáte! Doporučuji navštívit českého výrobce sportovního oblečení Eleven.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz