Hlavní obsah
Knihy a literatura

Čtení je pruda. Poznejte benefity čtení knih

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pexels.com

Znáte ten pocit, kdy si připadáte chytří? Ostatní vám naslouchají a zajímá je, co říkáte? Nebo naopak posloucháte někoho a připadá vám, že jste mimo mísu? Pojďte se podívat na benefity čtení knih.

Článek

Britský spispovatel Roald Dahl kdysi řekl: „Pokud to chcete v životě někam dotáhnout, musíte přečíst hodně knih“. Říkáte si, že to nikam dosáhnout nechcete? Jste si jistí? Proleťte pár tipů, kde jsou popsány benefity čtení a pochopte význam čtení knih.

1. Získání cenných znalostí

Jedním z nejzřetelnějších přínosů každodenního čtení je učení.

Na rozdíl od videa na YouTube nebo podcastu poskytují knihy přístup k hlubokým znalostem. Jinými slovy, pokud se chcete stát produktivnějšími, z čeho si myslíte, že se naučíte více:

Kniha od někoho, kdo se produktivitou zabývá 20 let, nebo z desetiminutového videa na YouTube od někoho, kdo se o toto téma zajímá? Z čeho si myslíte, že toho vstřebáte více? Co myslíte, že vám spíše pomůže změnit vaše návyky? Samozřejmě knihy!

Pro úspěch je také důležité jít pod povrch tématu.

Navíc se z knih můžete naučit doslova cokoli. Když se například někdo zeptá Elona Muska, zakladatele společnosti SpaceX, jak se naučil stavět rakety, odpoví: „Četl jsem knihy.“

Co se tedy chcete naučit?

Možná se chcete naučit programovat, malovat nebo začít úspěšně podnikat? Možná se chcete naučit, jak přestat prokrastinovat? Nebo snad chcete zjistit, jak zcela změnit svůj život? Ať už je to cokoli, čtení vám může pomoci.

2. Zlepšujete své soustředění

Schopnost soustředit se a soustředit se po dlouhou dobu je pro náš úspěch a pohodu zásadní.

„Musíte ovládat umění rychle se učit složité věci. Tento úkol vyžaduje hlubokou práci.“
Cal Newport, autor knihy Deep Work

Co je to "hluboká práce"? Newport vysvětluje:

Hluboká práce je schopnost soustředit se bez rozptylování na kognitivně náročný úkol. Je to dovednost, která vám umožní rychle zvládnout složité informace a dosáhnout lepších výsledků v kratším čase. Hluboká práce vás učiní lepšími v tom, co děláte, a poskytne vám pocit skutečného uspokojení, který pramení z řemeslné zručnosti.“

Newport také tvrdí, že tato dovednost je kvůli neustálému multitaskingu, notifikacím a aplikacím sociálních médií stále vzácnější. S tím by souhlasila i studie společnosti Microsoft, která zjistila, že lidé obecně ztrácejí pozornost již po osmi sekundách.

A jéje.

Naštěstí jednou z klíčových výhod čtení je, že vám pomůže procvičit si soustředění pouze na jednu věc v daném okamžiku.

Například román vyžaduje veškerou vaši pozornost, aby vás unesl do jiného světa. A pokud se chcete něco naučit z knihy literatury faktu, vyžaduje to, abyste byli plně přítomni a zapojeni.

Zkrátka, pokud chcete uspět, musíte se soustředit. A pokud se chcete více soustředit, můžete to trénovat čtením knih.

Foto: pexels.com

dívka čte knížku

3. Zlepšete své komunikační dovednosti

Schopnost efektivně komunikovat je důležitou životní dovedností. Jedna studie zjistila, že 69 % zaměstnavatelů hledá lidi s „měkkými“ dovednostmi, jako je například efektivní komunikace.

Dobrá zpráva? Jednou z hlavních výhod čtení je, že nám pomáhá lépe komunikovat. Jak? Každodenní čtení může zlepšit naše komunikační dovednosti několika způsoby. Čtení může například ovlivnit váš písemný projev a rozšířit vaši slovní zásobu.

Když čteme dobře napsané dílo, přirozeně pozorujeme jeho styl psaní, kadenci a kompozici. Tyto vlastnosti nevyhnutelně pronikají do našeho psaní, podobně jako se navzájem ovlivňují hudebníci.

Studie navíc ukazují, že ti, kdo pravidelně čtou, mají tendenci rozvíjet velký slovník.

V neposlední řadě nezapomínejte, že čtení také pomáhá zlepšovat naše komunikační dovednosti tím, že zvyšuje naši schopnost vcítit se a porozumět druhým. Zkrátka a dobře? Čtěte více, lépe komunikujte a zlepšete svůj život!

4. Snižujte dávku stresu

Dalším účinkem čtení je snížení stresu. Výzkumy prokázaly, že pouhých 30 minut čtení může snížit krevní tlak, srdeční tep a pocity psychické nepohody.

Jiná studie zjistila, že čtení je nejlepší způsob, jak snížit stres - ve srovnání s procházkou, šálkem čaje nebo kávy a hraním videoher. Studie zjistila, že i šest minut čtení může stačit ke snížení hladiny stresu o více než dvě třetiny.

„Ztratit se v knize je dokonalá relaxace“
Dr. David Lewis, kognitivní neuropsycholog

Až se příště budete cítit ve stresu, vzpomeňte si na výhody čtení pro radost a nechte napětí odeznít.

5. Zlepšete své duševní zdraví

Výhody čtení se týkají i duševního zdraví. Vědci zkoumali účinky svépomocných knih a zjistili, že mnohé z nich mají měřitelný vliv na depresi nebo jiné poruchy nálady.

V důsledku toho britská Národní zdravotní služba (NHS) zahájila program předepisování knih nazvaný Reading Well. Tato služba předepisuje svépomocné knihy doporučené lékařskými odborníky pro určité stavy.

Používání knih jako terapie se nazývá „biblioterapie“.

Pokud tedy máte potíže - a navzdory tomu, jak vypadá život na Instagramu, se s nimi čas od času potýkáme všichni - zvažte přečtení některé z knih z kurátorského seznamu NHS, které prokazatelně pomáhají zmírnit příznaky.

Co bych měl číst? Najděte si seznamy nejlepších knih

Když už víte, jak je důležité číst knihy a proč byste měli číst každý den, co byste měli číst? Abychom vám pomohl najít tu správnou knihu, mám pro vás tip. Googlujte a hledejte seznamy doporučených knih. Existuje spousta webů, článků apod. zaměřující se na čtenáře.

Zdroj informací: https://www.oberlo.com/blog/benefits-of-reading-books
Zdroj fotek: pexels.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám