Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Kde najít čas na čtení v každodenním životě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

V našem uspěchaném životě se často stává, že nemáme dostatek času na čtení. Existují způsoby, jak si čas najít i v těch nejhektičtějších dnech. Nalijte si sklenku vína a pojďte si přečíst jak na to.

Článek

Neexistuje otázka, na kterou se ptám častěji než „Kde najít čas na čtení?“ nebo „Kde najít více času na čtení?“.

Dovolte mi, abych se s vámi podělil o to, jak se snažím najít čas nejen na čtení a učení, ale i celkově na činnosti, kterým se chci věnovat.

Pokaždé když někde narazím na seznam četby někoho, kdo přečte třeba 50+ knih ročně. Přemýšlím, že dotyčný buď nemá žádný život, nebo čte extrémně rychle.

Například vášnivý čtenář Shane Parrish, který přečte více než pět knih týdně, na svém blogu lidem říká, že má život a ani nečte rychločtením. Poté ale intuitivně následuje otázka: Jaké je jeho tajemství? Jak to dělá, že si na čtení najde víc času než průměrný člověk? V čem je háček?

Zaprvé, žádné tajemství neexistuje. Ačkoli to zní jednoduše, najít si čas na čtení se odvíjí od rozhodnutí, jak si umíme alokovat čas. A právě alokování svého času je způsob, jak úspěšní lidé zvyšují svou produktivitu.

Varování: Vedlejší účinky většího množství čtení mohou zahrnovat: 1. zvýšenou inteligenci, 2. nepříjemné ticho, když se vás někdo zeptá, co se včera večer stalo ve Hře o trůny, a vy odpovíte: „Hra o co?“, 3. lepší nápady a  4. větší porozumění sobě i ostatním.
Shane Parrish

Shane dále prozrazuje: „Během zdařilého týdne přečtu tři až pět knih. Někdy samozřejmě i méně. Jsem průměrný čtenář, pravděpodobně v rámci jedné směrodatné odchylky, pokud jde o rychlost a schopnost udržet si pozornost.“ Zkrátka, co se týče rychlosti čtení, nijak se od průměrných čtenářů neliší.

Například kniha Krev a krása, ačkoli byla pozoruhodně zábavná, Shaneovi zabrala téměř týden. Neuvěřitelně pomalu četl Seneca’s Epistles 1-65 a ještě pomaleji Antifragile. To jsou knihy, které člověk snad ani nemůže uspěchat. Na druhou stranu, něco jako Fate of the States dokáže proletět za jedno odpoledne.

Při čtení si obvykle dělá poznámky. Podtrhává, syntetizuje, klade si otázky a dává si do souvislosti pojmy z jiných knih, které četl. Hodně u nich přemýšlí.

Když knihu dočte, nechá ji týden nebo dva odležet a pak se do ní pustí znovu. Podívá se na své poznámky a na části knihy, které jsem si označil jako důležité. Zapíše si je, nebo knihu nechá ještě týden či dva odležet a vrátí se k ní později.

Foto: pexels.com

Najděte si více času na čtení

Podívejme se na to z jiného úhlu pohledu. Místo toho, abych vám řekl, co dělám, řeknu vám, co nedělám.

Co mi brání ve čtení?

Netrávím mnoho času sledováním televize. Nemám Netflix. (Jedinou výjimkou je fotbalová sezóna, kdy se dívám na jeden zápas týdně.).

Na filmy se dívám jen velmi málo.

Netrávím mnoho času dojížděním do práce. Jestli mám období, kdy dojíždět musím, snažím se jezdit MHD a v době strávené cestováním číst.

Netrávím moc času nakupováním. Tyhle starosti za mě v dnešní době vyřešily společnosti jako Rohlík, Košík atp.

Pokud předpokládáme, že průměrný člověk stráví 3-4 hodiny denně sledováním televize, případně telefonu, hodinu nebo více dojížděním a další 2-3 hodiny týdně nakupováním, je to cca 28 hodin týdně a to ještě mluvíme o spodní hranici.

28 hodin týdně navíc. To je 1 680 minut. To je obrovské množství. Pokud čtete stránku za minutu, je to více než 1 600 stránek týdně. Pokud jste pomalejší čtenáři, kteří přečtou stránku za 2 - 3 minuty, bavíme se o cca 550 - 800 stránkách týdně

Foto: pexels.com

Knihy jsou důležité

Pokud vím, že mám jen pár minut, nebudu číst něco, co vyžaduje spoustu změn mentálních souvislostí, abych se do toho znovu dostal. Zůstanu u něčeho jednoduchého, třeba u knihy Šikmý kostel od Karin Lednické. Čekání je také skvělý čas na čtení časopisů a čtení článků na webu. Právě tyto články bývají krátké, spíše jednorázové a snadno stravitelné.

Brzy večer, řekněme kolem osmé nebo deváté, si vezmu sklenku dobrého vína a ponořím se do něčeho vážného. Něco, co chci číst bez přerušení. Někdy čtu dlouho přes půlnoc, jindy přestanu číst kolem desáté nebo jedenácté.

Pak trochu bloguju, svalím se do postele a čtu, dokud neusnu. Když se mi nedaří usnout, pouštím si audioknihu. Využívám skvělý program od Audiolibrix, kde platím měsíční předplatné a mám za něj 1-2 knihy dle svého výběru.

Někdy si před spaním přečtu něco lehkého a někdy si přečtu něco, nad čím je třeba více přemýšlet, abych mohl během usínání přemýšlet o nějaké myšlence - tyto myšlenky mám moc rád.

Když nečtu, snažím se přemýšlet o tom, co jsem právě přečetl. Nevytáhnu knihu, když stojím ve frontě u pokladny v obchodě. Zatímco všichni ostatní hrají hru „která fronta je kratší“, já si přemýšlím nad něčím, co jsem nedávno četl.

Nevědomost je dražší než kniha.
Shane Parrish

Investice do knih

Největším problémem, když člověk hodně čte, jsou peníze.

Knihy jsou drahé. Často si dělám legraci, že jediná skupina, ve které jsem v 1 %, jsou zákazníci knihkupectví.

Po dokončení univerzity jsem učinil rozhodnutí, od kterého jsem se málokdy odchýlil. Nestarám se o žádné peníze utracené za knihy. Nejsem sám. Vím, že to dělají i jiní lidé (nebo v to doufám).

Proč lidi čtou knihy?

Někteří lidé čtou pro zábavu. Někteří lidé čtou, aby získali znalosti.

Někteří čtou kvůli obojímu. Pro mě je čtení víc než jen obracení popsaných stránek. Čtu, abych si rozšířil své znalosti. Čtu, abych našel smysl. Čtu, abych lépe porozuměl druhým i sobě. Čtu, abych objevoval. Čtu, abych zlepšil svůj život. Čtu, abych dělal méně chyb.

Čtení může být neocenitelnou příležitostí, jak si vybavit svou mysl a obohatit kvalitu svého života.
David Ogilvy

Díky četbě objevujeme to, na co přišli už jiní. Knihy nám šetří čas a práci.

Znalosti už dlouho zaznamenáváme do knih. To znamená, že toho není mnoho nového; jsou to jen recyklované staré znalosti. Dokonce i Nassim Taleb, autor knihy Antifragile, poukazuje na to, že několik starověkých filozofů pochopilo koncept antifragility.

Je pravděpodobné, že ať už pracujete na čemkoli, někdo někde, kdo je pravděpodobně chytřejší než vy, se nad vaším problémem už zamyslel a sepsal to i do knihy.

Machiavelli ve své knize Kníže píše: „Moudrý člověk by měl vždy sledovat cesty vyšlapané velkými lidmi a napodobovat ty, kteří byli nejvyšší, takže pokud se jeho schopnosti nevyrovnají těm jejich, alespoň jim budou chutnat.“

To neznamená, že je to jediná cesta, ale proč nezačít od nejlepšího myšlení, které tu bylo před vámi?

Seneca na stejné téma napsal: „Muži, kteří tyto objevy učinili před námi, nejsou našimi pány, ale našimi průvodci.“ Vždyť i my sami jsme se o to snažili.

Foto: pexels.com

Knihovna

Když se pouštím do podrobných diskusí o svých zvycích při nákupu knih, lidé se mě často ptají, proč nikdy nechodím do knihovny. „Pomysli na všechny ty peníze, které bys ušetřil,“ říkají.

Pravdou je, že většinu přečtených knih si nechávám a vracím se k nim. „Pokud vám nevadí, že po dvou týdnech vracíte knihy zpět,“ píše Ryan Holiday, „možná byste měli prozkoumat, co čtete.“ A to se mi líbí. Já to beru ještě o krok dál: Pokud si nenecháváte to, co čtete, pravděpodobně byste se měli zamyslet nad tím, co čtete a jak.

I když to není nemožné, je těžší vést rozhovory s knihami z knihovny. Nemůžete vytáhnout pero a psát si na okraj. Nemůžete si něco zvýraznit. Konverzace s knihami je jedním ze způsobů, jak se učit.

Nedávno jsem slyšel fajn vtípek o knihovně. Povídají si dva kamarádi a jeden druhému řekne: „Zítra jdu do knihovny“. Na to ten druhý namítá: „Nechoď tam, budeš moc chytrej a ostatní tě nebudou mít rádi!“.

Bohatí investují do času, chudí do peněz.
Warren Buffett

Pokud jste chtěli něco znovu vyhledat v knihovně, museli jste nasednout do auta, tramvaje nebo autobusu a vrátit se do knihovny. Kolik času jste ale strávili cestováním tam a zpět?

Jak si ceníte svého času? Můžeme vydělat více peněz, nemůžeme vydělat více času.

Charlie Munger, náruživý čtenář, miliardář a místopředseda představenstva Berkshire Hathaway, se jednou vyjádřil: „Za celý svůj život jsem nepoznal žádného moudrého člověka (v jakémkoliv oboru), který by pořád nečetl - žádného, žádného.“

Je to docela jednoduché: Buď čtete, nebo nečtete. Pokud čtete, pravděpodobně to chcete dělat více. Pokud nečtete, nepřesvědčím vás, abyste odložili dálkový ovladač.

Více číst není tajemstvím. Je to volba.

Tak na co čekáte? Zrušte kabelovku a kupte si nějaké knihy. Hledáte místo, kde začít? Zkuste to třeba tady nebo tady.

Zdroj informací: https://fs.blog/finding-time-to-read/

Zdroj obrázků: https://pixabay.com, https://pexels.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz