Hlavní obsah
Názory a úvahy

TOP se stává šedou myškou. Bez názoru, či výrazných tváří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy / Michal Turek

TOP 09 se stává bezvýraznou. Snaha za každou cenu nevybočovat z vládního šiku, však nenachází podporů u členů, ani voličů.

Článek

Vyšlé průzkumy podpory politických stran jsou pro příznivce vlády žalostné čtení. Jediní Piráti dokázali svá procenta udržet.

Strana má pravidelně mezi 5 až 6 procenty. Její účast v budoucím parlamentu tak není vůbec jistá. Příčin je několik. Nespokojení s vedením strany jsou nejen její voliči, ale i řadoví straníci.

Tak co dělají špatně?

Nedokáží zaujmout veřejnost. Komunikace je nudná. Leckdy bez obsahu, případně se chválí za věci, které uspokojivě nevyřešily. (Pan Válek a jeho řešení lékové krize.) Ministryně Langšádlová z veřejného prostoru zmizela úplně. Poslanecký a senátní klub nepřináší žádná témata. Voliči si stranu spojují pouze se svetrem paní Pekarové. Prohlášení samo dobré, ale pokud není doprovázeno dalšími konkrétními činy, vedenými starostí o lidi, působí arogantně.

Malá vzájemná komunikace s členskou základnou, negeneruje nové pohledy nebo témata. Strana působí bezradně. Nemá bytostně své otázky. Ve straně nefungují odborná fóra, a co je ještě horší, vedení to nevnímá jako problém. Atmosféra ve straně připomíná klasické rčení: „Smrádek, ale teploučko!“ Panuje sice nespokojenost, ale snaha něco změnit je zatím dosti nevýrazná. Vedení to rozhodně nevnímá jako závažný problém.

Snaha si nějak nerozzlobit své koaliční partnery vede akcí v k tomu, že neprezentují svůj názor. Větší integraci do EU si nechala vzít Starosty a frakce ODS zase znemožňuje prezentovat větší integraci do EU, jako úspěch celé vlády. Volební koalice do EU je typickým příkladem. Topka bude na stejném volebním lístku jako pan Vondra. Obsahově spolu nemají společného nic. Když už tak nesourodý slepenec stran má nějakého výrazného politika, tak ho ze strachu nenechá kandidovat. Krásně to ukazuje vyloučení z evropské kandidátky SPOLU, pana Okamury, Hyata Okamury. Ze strachu, že voliči ukáží svou vůli, raději jej vyškrtli z kandidátky. Pocity z takové koalice jsou rozporuplné. Antibabišismus jako program prostě nestačí. Proto jsou členové strany z EU voleb rozpačití. Péče o to, aby vládní koalice působila jednotně, nesmí sklouznout k tomu, aby vymizely rozdíly mezi jejími členy. Pan Rakušan to pochopil. Některé jeho výroky jsou nešťastné, ale celkově jeho kampaň působí velmi dobře. Hned jeho první reklama je dobrým důkazem. Dokázal se v ní odlišit od svých kolegů, říci jméno Fiala možná bylo trochu za hranou, ale nevadilo nakonec ostatním vládním stranám spíše to, že se nebál vykročit z řady?

Chybí mediálně výrazná a respektovaná tvář strany. Nutno přiznat, že Kalousek i Schwarzenberg byli jedineční. Náhradu strana nemá, a pokud bude pokračovat ve svém mdlém výkonu, ani mít nebude. Takoví lidé nemají zájem být jedni z davu. Mají své názory, leckdy kontroverzní, a ty se nebojí říct nahlas. Napadá vás, proč by se nyní měli spojit zrovna s TOP 09?

Doufám, že to vše jsou obtíže, které strana dokáže překonat. Pravicová strana s pozitivním přístupem k EU je u nás zapotřebí. Již jsme přišli o jednu levicovou, jen omezeně populistickou přišli. Výsledky vidíme. Levicový volič mnoho na výběr nemá. A je to škoda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz