Hlavní obsah
Aktuální dění

Andrej Babiš občas zapomíná, co dělal jako předseda vlády. Současnou vládu kritizuje, stejně tak EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Andrej Babiš poskytl rozhovor celostátní soukromé televizi, v kterém sdělil národu své názory. Některé z nich jsem vybral a ze svého pohledu okomentoval.

Článek

„Myslím, že je to skutečně nejhorší vláda, co jsme tady měli. Vláda národní tragédie. Je to nejprolhanější vláda v historii. Dělají tu politiku lží. A my vlastně nevíme, jaký mají program,“ řekl Babiš.

Andrej Babiš vládu jako opoziční politik logicky nechválí. To je pochopitelné. Měl by však přinášet konktétní, věcná témata. A také návrhy řešení. Trochu paradoxní je, že Babiš mluví o tom, že neví, jaký má současná vláda program. To říká połitik, kterému byl vládní program za jeho vlády, i program jeho vlastního hnutí, vždy tak nějak „ukradený“. Pragmaticky vždy rozhodoval dle aktuální situace. Program neprogram.

„To není žádná reforma. Tady reforma není, nebyla a nebude. Pan ministr Jurečka místo toho, aby bojoval za důchodce, tak jde proti nim. Bere jim peníze a chce prodlužovat věk odchodu do důchodu. Žádná reforma to není,“ řekl Babiš.

Andrej Babiš kritizuje, ale neříká, co pro důchodovou reformu udělal on. Osm let byl ve vládě, z toho čtyři roky premiérem. Ministryně Maláčová za jeho vlády připravovala reformu důchodového systému. Šéfkou komise byla tehdy ještě méně známá ekonomka Danuše Nerudová, pozdější kandidátka na prezidentku země. Pan Babiš pro důchodovou reformu neučinil vůbec nic! Je to totiž velmi nepopulární záležitost s dopady do budoucna. To ho nezajímalo. Popularitu to nepřináší. Jen problémy.

„Mohl pomoci důchodcům, neudělal to.“ řekl Babiš na adresu prezidenta Pavla. Ten mu evidentně „leží v žaludku“, neb ho v prezidentské volbě porazil, a tak se Babiš snaží seniory postavit proti prezidentovi.

„Takže ta vláda je vláda komiků, amatérů, nekompetentních lidí, kteří vlastně za ten čas nic neudělali. A buď se chlubí naší prací, nebo se vymlouvají,“ řekl Babiš na adresu vlády, avšak nekonkrétně. Když mu chybí věcné argumenty, uchyluje se k zesměšňování a obecné kritice vlády.

„My jsme jasně řekli, že důchodci si zaslouží důstojný život, vybudovali naši zemi, proto na ně peníze vždy budou. Bylo úplně směšné, když tato vláda nastoupila a hned jim vzala slevu na jízdné, směšných 1,8 miliardy. Mluví o důchodcích jako o hospodářské škodě,“ vrátil se Babiš opět k tématu seniorů, u kterých nakonec skoro vždy obloukem skončí. Je to taková jeho jistota.

Andrej Babiš si moc dobře uvědomuje, že senioři jsou nejdisciplinovanější voliči. Žije přítomností. Budoucnost této země, co bude za deset, dvacet, třicet let, ho příliš nezajímá. Slíbí seniorům cokoliv, jen aby se jim zalíbil a opět ho volili. Už dříve „vyluxoval“ velkou většinu seniorních voličů bývalé ČSSD, dnešní Socdem, a KSČM. Tím jich sice získal hodně na svou stranu, zároveň však také „vyprovodil“ obě spojenecké strany ze sněmovny, a tak, přestože vyhrál se svým Hnutím ANO poslední parlamentní volby, byla to vlastně porážka, neb neměl s kým složit vládu.

Andrej Babiš se snaží v poslední době cílit také na mladé. Třeba prostřednictvím TikToku, kam natáčí videa. Každý ať si o nich udělá obrázek sám. Možná to někomu je sympatické. Možná mu to někdo upřímně věří. Já bych prezidentem ani premiérem člověka, který ze sebe účelově dělá „směšného staříka“ na TikToku, opravdu nechtěl.

„Pan Fiala neví, co je to český zájem. Já odmítám, aby nějaký úředník z komise nám stále kecal do našeho života. Nebo ti fanatici v Evropském parlamentu. Vždyť oni chtějí zničit tu Evropu. Je to šance se zbavit těchto fanatiků. A co dělali naši poslanci v Evropské parlamentu. Dělali politiku proti Babišovi.“

EU nefunguje zdaleka ideálně. Má spoustu chyb a problémů. To je většině jasné. Andrej Babiš však kritizuje Evropskou unii jen, když se mu to hodí a přináší domácí politické body u některých voličů. Kritizuje některé záležitosti, přitom do Bruselu osm let jezdil, nejdříve jako ministr financí a pak jako premiér. Líbilo se mu tam v záři reflektorů, kde ho nikdo moc nekritizoval jako na domácí scéně. Byl řadě jednání a rozhodování přítomen. Dnes zpětně kritizuje záležitosti jako Green deal, kterým byl sám přítomen. Natačí legrační videa o nápojových víčkách a pohoršuje se nad něčím, co EU schválila v době jeho vlády. Dokonce by prý zrušil všechny dotace. Přitom holding Agrofert je jedním z největších příjemců dotací v rámci celé EU. Bez nich by fungoval jen velmi obtížně.

Jistá bezradnost z blízké budoucnosti je patrná z Babišových dalších slov v rozhovoru ohledně příštích parlamentních voleb:

„Koalice se dělají až po volbách. A určitě vláda s ODS pro nás není téma,“ říká Babiš. Žádné jiné řešení zatím nemá. Stejně jako ho neměl po posledních volbách. Proto hnutí skončilo v opozici. Určitě by rád vládl, kdyby to šlo, sám. Ale tak parlamentní demokracie většinou nefungují. Andrej Babiš se neumí domlouvat, hledat kompromisy. Není „tradiční politik“, jak kdysi s oblibou říkaval. On chce vládnout, diktovat, rozkazovat. Už dříve říkával, že chce stát řídit jako firmu. V praxi se však jako velký manažer bohužel neukázal. Zemi vedl jako premiér často chaoticky, což se ukázalo zejména v době covidu, kdy vyprávěl, jak někam dojede, něco rozveze, přiveze, ráno říkal něco a odpoledne pravý opak. Třeba ministry zdravotnictví měnil jako „ponožky“. Jeden, druhý, třetí, pak zase zpátky ten první…To asi neni známka schopného manažera.

Andrej Babiš často argumentuje tím, jaký holding vybudoval. Jeho firmy však fungují zejména díky práci jiných schopných manažerů, které dobře platí. Andrej Babiš umí kupovat či pohlcovat, přebírat firmy. S jejich řízením je to však jiné.

„Já koaliční potenciál s pětikoalicí nemám, protože já nekradu. Pracuji. Byl jsem tvrdý premiér a vyžadoval jsem práci. Žádné hodování, jenom voda a káva. Žádných milion poradců,“ řekl také Babiš.

Není to poněkud podezřelé? Když někdo sám od sebe, aniž by se ho na to někdo ptal, zdůrazňuje, že on nekrade, je to vždy zvláštní. Normální člověk tohle přece neříká. Ten, kdo se chová slušně, přece nemá potřebu říkat na potkání každému: „Já nekradu“. Andrej Babiš tuto potřebu evidentně stále má.

Stejně tak bývá trochu zvláštní a podezřelé, když někdo o sobě stále zdůrazňuje, že tvrdě pracuje mnoho hodin denně, skoro nespí… Nevím, jak vy, ale já mám obecně s takovými lidmi v životě špatnou zkušenost. Buď to není pravda, moc přehánějí. Nebo to je pravda, pak neumějí práci zorganizovat. Je otázka, co z toho je horší.

Zdroj: citace z pořadu TV Nova „Napřímo“

Anketa

Chcete, aby se Andrej Babiš stal po příštích volbách opět premiérem?
Ano
11,3 %
Ne
88,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1297 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz