Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babišovy jazykové podpásovky. Předseda hnutí ANO měří dvojím metrem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Andrej Babiš se rád chlubí, kolik jazyků ovládá, kritizuje a zesměšňuje politické konkurenty za jejich nízkou znalost. U lidí z hnutí ANO mu to však kupodivu nevadí. Sám nemluví dobře ani česky, tedy jazykem země, kterou chce jako premiér opět vést.

Článek

Andrej Babiš v minulosti nejednou kritizoval politiky jiných stran ze špatné znalosti angličtiny. Stačí připomenout, jak to dával opakovaně „sežrat“ Bohuslavu Sobotkovi, když ten byl premiérem. Ve středečním televizním duelu se Andrej Babiš zase zaměřil na současného premiéra, Petra Fialu, kterého také obvinil z neznalosti angličtiny.

Na jednu stranu je samozřejmě pochopitelně špatné, pokud vrcholný politik, dokonce předseda vlády, neovládá angličtinu na dostatečné úrovni. Na druhou stranu je hloupé, když to jeho politický konkurent stále dokola vytahuje a snaží se ho před veřejností zesměšňovat. A sám se jako puberťák vytahuje s tím, jak on jazyky ovládá. Provádí to způsobem, který možná někomu imponuje.

Mně tedy spíš připomíná hocha ze základky, který se vytahuje na spolužáky, kteří něco neumějí a nadbíhá při tom učitelům, aby si všimli, že on to naopak umí. A chce za to po nich jedničku. Když tak činí nezletilý mladík, dá se to pochopit a vysvětlit nezralostí dotyčného. Když se tak chová skoro sedmdesátiletý pán, je to zarážející až trapné.

Andrej Babiš si rád svou znalostí jazyků před národem pomáhá, když je v „ouzkých“. Když nemá věcný argument na právě probíranou záležitost, vytáhne na oponenta, o kterém má informace, že jeho jazyková vybavenost není ideální, takovou podpásovku a zaútočí na něj osobně. Snaží se tak odvést pozornost od jiných, pro něj nepříjemných témat, a získávat „body“ a zřejmě také obdiv u některých diváků-voličů, kteří sami cizí jazyky příliš neovládají. Vidí pak v Andreji Babišovi toho „kabrňáka“, co umí to, o čem oni jen sní.

Andrej Babiš se před dvěma lety předvedl v pořadu TV Prima K tabuli! V něm odpovídal na dotazy žáků přímo ve třídě. Ještě předtím však iniciativně předváděl své znalosti francouzštiny. „Umíš francouzsky? Mluvíš francouzsky, nebo ne?“ dorážel expremiér a tehdejší kandidát na prezidenta na překvapenou žačku. Později se však při otázkách studentů ukázalo, že Andrej Babiš neví, že Měsíc nebo Slunce nejsou planety, myslí si, že mléko vzniká v kravském žaludku, netuší, co je napsáno nad oponou Národního divadla v Praze a nezná dílo spisovatele Jaroslava Haška, tedy Dobrého vojáka Švejka.

Kromě angličtiny ve středeční debatě na TV Prima Andrej Babiš opět využil situace, aby propagoval své znalosti francouzštiny, vědouc, že tímto jazykem vládne v Česku výrazně méně lidí. Těch, co mohou posoudit jeho úroveň francouzského jazyka není zdaleka tolik, jako v případě angličtiny. V jednu chvíli začal Babiš ve studiu dokonce předčítat text ve francouzštině, který si do duelu s premiérem Fialou přinesl na papíře, a následně ho překládal do češtiny, aby svoji znalost jazyka před televizními diváky demonstroval.

Babišovu kvalitu francouzštiny skutečně neumím posoudit, avšak na platformě X se našla řada diskutujících, kteří ji přirovnávají k Babišově češtině. Tedy její úroveň nejspíš nebude zdaleka tak vysoká, jak se nám, kteří francouzsky nemluvíme, snaží předseda hnutí ANO vsugerovat. Ať už je úroveň Babišovy jazykové vybavenosti jakákoliv, je trochu smutné, že si těmito podpásovými útoky na své politické soupeře opakovaně pomáhá a měří přitom dvojím metrem.

Andreji Babišovi totiž na straně druhé nevadí jazykový hendikep, když se to týká vrcholných politiků hnutí ANO. V této souvislosti je známá slabá úroveň angličtiny bývalé ministryně financí a současné šéfky poslaneckého klubu hnutí, Aleny Schillerové, pravé ruky šéfa hnutí ANO. Tu několikrát v době, kdy byla ministryní, ověřovali novináři, a vždy to dopadlo neslavně. Ministryně financí by přitom měla být schopna jednat v Bruselu napřímo. Po premiérovi je druhou nejdůležitější osobou při klíčových jednáních, spojených s financemi.

Foto: Facebook Aleny Schillerové

Alena Schillerová

Hospodářské noviny tehdy uvedly, že se ministryně „prakticky nedomluví anglicky“, na videokonferencích ji tak zastupuje její náměstkyně Lenka Dupáková. „Ministryně Schillerová se nezúčastnila ani jednou hlavně proto, že se prakticky nedomluví anglicky. Není schopna se svými kolegy z ostatních zemí o ničem vyjednávat. Přitom ve hře byly a stále jsou obrovské částky,“ citovaly tehdy HN zdroj z prostředí evropské politiky.

Ve středeční předvolební debatě na TV Prima také Andrej Babiš řekl, že „Klára Dostálová se v Evropském parlamentu postaví a řekne, co my chceme.“ Klára Dostálová je lídrem hnutí ANO v evropských volbách. Čeští novináři ale nedávno upozornili na fakt, že angličtina exministryně je „very basic“, tedy jenom základní. Detaily konverzací jí prý museli kolegové tlumočit. Exministryně Dostálová anglicky mluví určitě lépe než Schillerová, zvládá prý zejména terminologii spojenou s fondy, kterou dobře zná, jen s tím si ale na půdě europarlamentu nevystačí. Pokud se tam tedy opravdu chce postavit a říct všem, co chceme, jak tvrdí Andrej Babiš.

Nedostatky, které Andrej Babiš kritizuje a zesměšňuje u politiků jiných stran, mu u vrcholných členů hnutí ANO kupodivu vůbec nevadí. Mají totiž jiné přednosti. Jsou především maximálně loajální. Je poměrně všeobecně známou skutečností, že Andrej Babiš si podobné typy lidí rád vybírá. V politickém hnutí i dříve v holdingu. Zejména ženy. On jim dá velmi vysokou funkci, pocit moci a finanční ohodnocení, o kterém se jim dříve ani nesnilo, a ony pro něj oddaně „dřou jako koně“ a vidí v něm šéfa, kterému se neodporuje.

A na závěr si nelze odpustit poznámku, že je s podivem, že špatnou znalost cizích jazyků opakovaně veřejně ostatním vyčítá člověk, který se ani po třiceti letech pořádně nenaučil česky, tedy jazyk země, které chce opět dělat premiéra. Země, jejímž chtěl být dokonce prezidentem. Ale budiž. Ono je stejně nejdůležitější, co člověk říká, nikoliv jak to říká. Důležitý je především obsah. A ten jsme od Andreje Babiše ve středeční debatě také slyšeli. Každý si ho může vyhodnotit sám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz