Hlavní obsah
Sport

Báro Strýcová, děkujeme za všechno. Hodně štěstí do dalších let!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Bára Strýcová definitivně v New Yorku ukončila bohatou profesionální kariéru.

Článek

Po fantastickém úspěchu ve Wimbledonu, kde vyhrála s parťačkou Sie Šu-wej ženský debl, a domácím „komorním“ loučení na pražském turnaji WTA Livesport Prague Open, se Bára Strýcová definitivně rozloučila s dlouhou a báječnou kariérou v utkání smíšené čtyřhry na posledním Grand Slamu roku v New Yorku.

Do smíšené čtyřhry nastoupila po boku Mexičana Santiaga Gonzálese. V New Yorku hrála také „doplňkově“ single. Vypadla v prvním kole s Estonkou Kanepiovou 0:2 na sety. Hlavní „disciplínou“ v New Yorku měl být však opět ženský debl. Na ten poslední v kariéře se dala dohromady s krajankou, vítězkou letošní wimbledonské dvouhry, Markétou Vondroušovou. Barbora Strýcová tím riskovala. Od začátku bylo jasné, že pro Vondroušovou je prioritou úspěch v singlu. V deblu spolu v New Yorku zvládly dvě vítězná kola. Porazily v druhém kole Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou. Tedy krajanky, které patří už několik let k nejlepším párům světa. Krejčíková má však momentálně řadu problémů. Ale to je jiný příběh…

Vypadalo to, že Bára Strýcová má „našlápnuto“ ještě k jednomu - poslednímu - vrcholu kariéry.

Na třetí kolo ale už bohužel nedošlo. Ze soutěže v pondělí Češky odstoupily kvůli zdravotním trablům Markéty Vondroušové. Ta se rozhodla šetřit síly na dvouhru, v níž postoupila mezi osm nejlepších, kvůli problému s rukou. Na zápas třetího kola ženské čtyřhry s Dabrowskou a Routliffeovou tak už nedošlo. Vondroušové nakonec ani toto „opatření“ nepomohlo. Ve čtvrtfinále singlu prohrála s výborně hrající Keysovou.

Kdo zná Báru Strýcovou, ví, že ji takový konec v ženském deblu musel hodně štvát. Zvláště, když se jednalo opravdu o poslední turnaj profesionální kariéry. Sama to také přiznala. Ale jinak se k tomu postavila čelem. Poté, co se nepříjemné rozhodnutí krajanky dozvěděla, udržela nadhled. Popřála Vondoušové úspěch v singlu a přátelsky se s ní vyfotila. V rozhovorech zdůraznila, že Vondroušové nic nezazlívá, že si byla už před turnajem vědoma, že taková situace může nastat. Nemá prý smysl, aby hrály jen „na půl plynu“. I z toho, jak se s touto situací vyrovnala, je znát, že Bára je už v dobrém slova smyslu „jinde“.

Zápasy Báry byly vždy zážitkem. Vyhrála toho moc. Možná mohla i víc. V juniorské kategorii byla dokonce mistryní světa. V dospělém tenise to ale měla kvůli jen 164 cm proti vysokým „ranařkám“ těžké. Dokázala toho však vždy hodně oběhat a uhrát díky šikovné pravačce. Její tenis byl pestrý. Byla to vždy bojovnice, lvice.

Prosadila se do světové špičky. Na okruhu WTA zvítězila v 32 turnajích v deblu a 2 v singlu. V singlu byla nejlépe 16.na světě. Hrála v singlu i semifinále Wimbledonu, kde ji vyřadila světová legenda Serena Williamsová. Ve čtyřhře Wimbledon dvakrát vyhrála. Poprvé v roce 2019 a podruhé letos. Byla také světovou hráčkou číslo 1 ve čtyřhře. Ve čtyřhře byla též ve finále Australian Open 2019 a třetí na OH 2016. Pětkrát byla členkou vítězného českého ženského týmu ve Fed Cupu. Některá její utkání z tohoto období jsou nezapomenutelná. Zvláště před domácím publikem se dokázala vyburcovat k naprosto mimořádným výkonům. Byla skvělá nejen herně, ale také „tmelem“ party.

Bára Strýcová byla vždycky hráčkou, která nikdy nenudila. Na její zápasy se chodívalo nejen kvůli jejímu nespornému tenisovému umění, ale také pro její temperament. Utkání vždy velmi prožívala a provázela je svéráznými komentáři. Často si tím také škodila. V mladších letech mívala velký problém svůj temperament ukočírovat. Ale roky se přece jen trochu zklidnila a „zmoudřela“.

V roce 2021 ukončila kariéru kvůli těhotenství. Na konci září téhož roku oznámila narození syna Vincenta. Vypadalo to na definitivní konec kariéry. Bára Strýcová se ale rozhodla využít chráněného žebříčku a po skoro dvou letech se vrátit, už se synem, na „rozlučkové turné“. Vyšlo opravdu náramně. Krásný, emotivní vrchol mělo ve Wimbledonu.

V úterý 5. září 2023 v 14:19 newyorského času tedy Bára Strýcová definitivně ukončila svou bohatou kariéru porážkou ve čtvrtfinále smíšené čtyřhry na US Open. Stalo se tak na odlehlém kurtu areálu, za malé účasti diváků. Ale tak to někdy bývá. Bára Strýcová určitě zase až tolik nelitovala. Rozlučka se jí celkově vydařila nad očekávání. Před sezonou jistě nepředpokládala, že ještě jednou vyhraje debl ve Wimbledonu.

Má za sebou nádhernou kariéru skvělé profesionální tenistky a před sebou jistě krásný život se synem, partnerem, rodinou. Při jejím temperamentu a životní aktivitě se navíc dá takřka jistě očekávat, že o ní ještě hodně uslyšíme i ve veřejném prostoru.

Báro, děkujeme za krásné zážitky a přejeme hodně štěstí do dalších let!

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz