Hlavní obsah
Cestování

Chorvatsko v TOP 10 cestovatelských destinací světa. V žebříčku nejžádanějších zemí Evropy je první

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Chorvatsko, každoroční letní dovolenkový cíl mnoha českých turistů, se dostal na seznam TOP 10 cestovatelských destinací světa. Je ve společnosti Maroka, Beninu, Indie, Chile a dalších zemí. V jiném hodnocení je zase jedničkou mezi evropskými zeměmi.

Článek

Časopis a cestovatelský portál Lonely Planet před časem zveřejnil seznam nejlepších světových cestovatelských destinací. Na tomto prestižním seznamu TOP 10 zemí světa je také Chorvatsko. Dostalo se na něj jako jediná evropská země.

Seznam TOP 10 zemí světa dle cestovatelského portálu Lonely Planet:

  • Mongolsko (Asie)
  • Indie (Asie)
  • Maroko (Afrika)
  • Chile (jižní Amerika)
  • Benin (západní Afrika)
  • Mexiko (Amerika)
  • Uzbekistán (Asie)
  • Pakistán (Asie)
  • Chorvatsko (Evropa)
  • Svatá Lucie (Karibik)

Leckoho možná některé země v první desítce překvapí. Kupříkladu v Pakistánu je poměrně vysoká kriminalita a do některých oblastí se nedoporučuje cestovat. Benin je zase velmi chudá země s nízkou životní úrovní a zadlužeností. Patří však k jedné z nejzajímavějších zemí, táhne se směrem od zálivu do vnitrozemí. Mexiko je zase známé skvělou kuchyní, historií, pyramidami, džunglemi, pouštěmi, sopkami, Pacifikem ze Západu a Atlantikem z Východu a v neposlední řadě hudbou a kulturou vůbec. Uzbekistán je zase rájem architektury, světovým producentem hedvábí, byl klíčovou zastávkou Hedvábné stezky a má jedinečnou kuchyni. Svatá Lucie je malý nezávislý ostrovní stát v Karibiku. Návštěvníky okouzlí romantickými zátokami s plážemi s bílým pískem, které jsou lemovány palmami. Je také rájem pro potápění. Indie by pak vydala na samostatný článek.

Ale vraťme se k Chorvatsku. Lonley Planet mimo jiné vyzdvihuje vstup Chorvatska do schengenského prostoru, otevření Pelješackého mostu a další infrastrukturní projekty. Samozřejmě také přírodní krásy. Díky těmto atributům se Chorvatsko ocitlo ve společnosti těch nejlepších zemí světa z cestovatelského pohledu. „Pokud vaše středomořské fantazie obsahují vlahé dny u safírových vod ve stínu starobylých opevněných měst, Chorvatsko je místem, kde je lze proměnit ve skutečnost,“ píše se na webových stránkáck Lonely Planet.

Cestovatelský portál zmiňuje čtyři hlavní atrakce, na které láká k návštěvě Chorvatska. První je přístavní město z jihu Dalmácie, Dubrovník s opevněními, které se tyčí nad blankytnými vodami. Bývá také označován jako „perla Jadranu“. Druhou je další město Split se starověkým římským Diokleciánovým palácem v samém centru města na pobřeží. Třetí jsou idylické chorvatské ostrovy, na které se lze dopravit mnoha trajekty, na některé z nich také přímo, díky mostům. Čtvrté lákadlo je asi pro mnohé pro české turisty méně známé. Je z oblasti gastronomie, a to sice lanýže z Motovunu a Buzetu na Istrii. Sezona lanýžů je až na podzim, kdy patří na Istrii ke kuchyňským diamantům, jak milovníci jedinečným houbám říkají. Na tuto delikatesu lze v tu dobu narazit v každé lepší místní restauraci. Mluví se o nich na každém rohu. Dokonce se v tuto dobu pořádá speciální lanýžový festival.

Cestovatelský portál dále vyzdvihl několik dalších atraktivních míst a oblastí, které dobře znají i mnozí turisté z Česka. Patří mezi ně kupříkladu národní park Plitvická jezera s překrásnými vodopády. Další je známé město Hvar ze stejnojmenného ostrova. Dále ostrov Mljet, nejlesnatější ostrov země s národním parkem a slanými jezery. Hlavní a největší město Chorvatska Záhřeb s bohatou historií sahající až do římských dob. Ostrovy Vis a Brač, historické město Korčula, údajné rodiště slavného cestovatele Marka Pola. Navíc známé také svým nařízením z roku 1214, jímž jako první na světě zakázalo otroctví a postavilo ho mimo zákon. Národní park Krka, velmi častý cíl turistů, s překrásnými jezery a vodopády. Město Zadar v centrální části chorvatského pobřeží, jehož dominantou je kostel sv.Donáta a známou atrakcí mořské varhany. Dále je to město Šibenik s katedrálou Sv. Jakuba a krásným historickým centrem.

Kdo však někdy Chorvatsko navštívil, ví, že tato země má krásných míst, která stojí za to, mnohem více.

Foto: Jan Mareš

„Volba Lonely Planet potvrzuje status Chorvatska jako jedné z nejlepších a zároveň nejkrásnějších zemí světa, jejíž globální viditelnost se zvyšuje. Přírodní dědictví, bohatá kultura, laskavost lidí, ale i silné hybatele rozvoje různých aspektů cestovního ruchu jsou páteří naší nabídky, která je na celoroční úrovni stále více rozpoznatelná. Věřím, že naši četní hosté se již přesvědčili o atraktivitě chorvatské turistické nabídky a angažovanosti celého chorvatského turistického sektoru, zatímco budoucí hosté se o tom teprve přesvědčí,“ řekl k tomu dle portálu chorvatsko.cz hrdě Kristjan Staničić, ředitel Chorvatského turistického sdružení.

V jiném hodnocení, žebříčku Wanderlust Reader Travel Awards obsadilo Chorvatsko zlatou pozici mezi evropskými zeměmi. Chorvatsko se dle hodnocení nejdéle fungujícího a největšího cestovatelského časopisu ve Velké Británii stalo nejžádanější evropskou zemí roku 2023. Druhé místo obsadilo Španělsko, třetí Itálie. Na dalších místech jsou v první desítce Řecko, Francie, Německo, Slovinsko, Island, Skotsko a Rakousko.

Nežádanějším evropským regionem se v hodnocení stejného časopisu staly nádherné Řecké ostrovy před Novou Akvitánií, což je francouzská oblast s písečnými plážemi a rájem surfařů, ale také s mnoha skvělými restauracemi a správním městem Bordeaux, známým kvalitním vínem. Na třetím místě se umístila Andalusie, nejúrodnější část Pyrenejského poloostrova. Na dalších místech jsou Skotská vysočina, portugalské Azory, Oblast Bernu, francouská Normandie, Katalánsko, další francouzská oblast Provence - Azurové pobřeží a rakouské Salcbursko.

Pro zajímavost, nejžádanější zemí světa je dle tohoto britského cestovatelského časopisu Austrálie před Japonskem a USA. Na dalších místech jsou Kanada, Kostarika, Jižní Korea, Jihoafrická republika, Brazílie, Nový Zéland a Chile.

Podobné hodnocení a žebříčky jsou samozřejmě vždy velmi subjektivní záležitostí. Vždy budou budit vášně a diskuse. Každý z nás by ho sestavil určitě jinak. Ostatně je to stejné u každého žebříčku, u kterého nelze objektivně změřit výkony. Nicméně úplně „vycucané“ z prstu tyto informace určitě nejsou a poskytují určitý obrázek o atraktivitě jednotlivých zemí a oblastí. A o tom, co si o těchto místech myslí jinde.

Krásných míst je však na světě plno. Tedy i těch, která se nikdy v podobných žebříčcích nejspíš neumístí. Nemusíme kvůli tomu ani cestovat nijak daleko. Máme jich celou řadu i v naší krásné zemi. Nakonec je stejně nejdůležitější s kým a jak dovolenou strávíme, a abychom se ve zdraví vrátili.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz