Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Dotaz laika: Budeme elektřinu už za pár let dovážet? Kolik bude asi stát?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Uhelné elektrárny skončí. Stavba jaderných trvá dlouho a je drahá. Energie z obnovitelných zdrojů je zatím nedostatek, dodávky jsou nestabilní. Elektrické energie budeme mít v budoucnu málo. Přitom ji budeme potřebovat více pro auta.

Článek
  • Z nadbytku elektřiny bude její nedostatek

Česká republika má pořád ještě dlouhodobě nadbytek výroby elektrické energie. Je jejím vývozcem. Vloni navýšila svůj čistý export elektřiny o 27 procent, je třetím největším čistým vývozcem elektřiny v EU. České domácnosti ale mají elektřinu paradoxně jednu z nejdražších v Evropské Unii. V nedávném rozhovoru v Českém rozhlase Plus však hovořil Daniel Beneš, generální ředitel energetické skupiny ČEZ o tom, že Česká republika bude mít nejspíš už kolem roku 2030 elektřiny málo!

  • Odstavování uhelných elektráren

V nejbližších letech dojde totiž postupně k odstavování uhelných elektráren. Kdy to přesně bude, nikdo teď neví. Může to být i dříve, než kolem roku 2023.

„Při klesající velkoobchodní ceně na světových trzích a proti tomu rostoucí ceně emisní povolenky, což je významný náklad provozu uhelných elektráren, se už někdy mezi roky 2026 a 2027 uhelné elektrárny mohou dostat do ztráty. Pak by nedávalo moc smysl je provozovat.“ připustil šéf skupiny ČEZ Daniel Beneš.

  • Uhelné elektrárny skončí, jaderné bloky se staví dlouho, výroba z obnovitelných zdrojů je malá

Když si to - jako naprostý laik v této oblasti - shrnu:

Uhelné elektrárny skončí. Vládní prohlášení současné vlády uvádí o tom, že chce odstavit uhelné elektrárny v roce 2033. Šéf skupiny ČEZ hovoří o tom, že to bude spíše kolem roku 2030, ale dokonce možná i dříve, když se to nebude vyplácet a elektrárny budou ztrátové. To bude znamenat obrovský výpadek výroby elektrické energie v České republice, který bude potřeba nahradit. Čím?

Výroby z obnovitelných zdrojů máme stále málo. Bude sice přibývat, ale výrobu z uhelných elektráren v dohledné době nepokryje. Navíc obnovitelné zdroje energie jsou značně závislé na rozmarech počasí. Z toho plyne i jejich hlavní nevýhoda. Díky klimatickým změnám je také počasí čím dál nepředvídatelnější. U solárních a fotovoltaických elektráren je výroba energie závislá na počtu slunečných dnů a intenzitě slunečního záření. V České republice jsou nejsilnější měsíce od dubna do srpna. Po zbytek roku se vyrábí nižší množství energie. Daniel Beneš hovořil o tom, že obnovitelných zdrojů by mohlo být v budoucnu desetkrát víc než nyní.

Postavení nových bloků jaderné elektrárny je „běh na dlouhou trat'“ a je velmi drahé. Řeší se už řadu let. Zatím pořád bez konkrétního výsledku. Mezitím cena za realizaci výrazně vzrostla a ani teď nikdo vlastně neví, jaká opravdu bude. Daniel Beneš v Českém rozhlase mluvil o tom, že kapacita jaderných elektráren by se mohla navýšit do roku 2050 téměř na dvojnásobek. Na druhou stranu ze všech stran slyšíme, jak je schvalovací proces zdlouhavý a komplikovaný. Samotná výstavba je pak také na dlouhé roky. Rok 2030 je tedy naprosto nereálný. Elektrické energie bude mít tedy Česká republika už kolem roku 2030, možná dokonce dříve, nedostatek.

  • Stane se Česko z vývozce elektrické energie jejím dovozcem?

Pohledem laika:

Když budeme mít elektřiny v České republice málo, kde ji vezmeme? Budeme ji muset dovážet ze zahraničí. Za jak vysoké ceny to bude? To dnes pochopitelně nikdo neví.

Avšak jedna věc je velmi pravděpodobná. Celá Evropa, nebo tedy spíše země Evropské Unie, budou postupně přecházet od provozu aut se spalovacím motorem k autům na elektřinu. Spotřeba elektřiny v Evropě tedy poroste. Obecně platí, když je po čemkoliv větší poptávka, cena roste. Cena elektrické energie tedy v budoucnu nejspíš poroste také.

Máme se tedy na co „těšit“.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz