Hlavní obsah
Sport

Douděra si chválí fotbal v evropských pohárech a kritizuje českou ligu. Měl by ale začít u sebe

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Fotbalista pražské Slavie David Douděra se po utkání Evropské ligy rozpovídal. V něčem má pravdu. Avšak vždy je dobré začít nejdříve u sebe.

Článek

„To je ten evropský fotbal. Už jsem si zvykl, že některé týmy z jiných zemí asi nemají tolik nahuštěnou taktiku a víc chtějí hrát fotbal, nedostupují vás zákeřnostmi a tak. Evropa se mi osobně hraje mnohem lépe, je to mnohem víc o našich dovednostech,“ řekl David Douděra po vítězném utkání Evropské ligy s Tiraspolem.

Douděra má v lecčem pravdu. V české lize se hraje bohužel většinou jiný fotbal než v evropských pohárech. Mnohem více soubojů, mnohem méně fotbalu. Mnoho faulů a přerušení hry. Málo plynulé hry. Na druhou stranu na fotbalu plném agresivity, neúcty a neohleduplnosti k soupeři se podílí i Slavia, jak jsme viděli v derby, které bylo opravdu „výkladní skříní“. Více se faulovalo a leželo na hřišti, než hrál fotbal.

Vynikal v tom i David Douděra, který je bohužel už za poměrně krátké ligové působení znám svými teatrálními pády s rukama na obličeji i v situacích, kdy se ho soupeř skoro nedotkl. V tom by si mohl podat ruku se sparťanem Haraslínem. Oba nám to v derby názorně předvedli v praxi. Pokud chce tedy David Douděra evropský fotbal přenést na české ligové trávníky, měl by začít především u sebe a sám aplikovat tento „evropský“ styl hry a hlavně chování i do českých ligových zápasů. Jestli chce hrát David Douděra jednou za lepší klub lepší ligu, měl by si co nejdříve uvědomit, že toto chování jemu samotném velmi škodí. Scouti kvalitních zahraničních klubů určitě sledují nejen to, jak hráč hraje, ale i jak se v určitých situacích chová.

„Evropa je o fotbale a pak přijedete do Liberce, kde se postaví jedenáct frajerů do branky… Moc bych to raději nerozebíral. Teď jsme si dokázali, že kombinační nácviky, které máme, jsou fantastické, ale musíme to potvrdit i v lize,“ pokračoval Douděra.

Papírově slabší týmy hrají často proti Slavii hodně defenzivně s cílem rozbít její hru. Slavia hraje do plných. Musí tvořit. To je složitější pro každý tým. Ale zase na tom není nic tak výjimečného. Takto se mnohdy hraje proti lídrům tabulky i v jiných ligách. I tam mužstva z čela tabulky dobývají obranu defenzivního soupeře, který přijel na jeho stadion jen bránit. Chápu, že hrát otevřený fotbal nahoru-dolů je určitě mnohem příjemnější, ale prostě to nejde vždy. Když chce hrát Douděra úspěšně za Slavii, musí být fyzicky i psychicky odolný a umět se vyrovnat i s „betonem“ soupeře.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz