Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak se Kateřina Konečná v Zemanově podání z komunistky stala náhle typickou sociální demokratkou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Facebook Kateřiny Konečné

Andrej Babiš nejspíš příští parlamentní volby opět nevyhraje takovým rozdílem, aby mohl sám vládnout, a tak někteří, včetně Miloše Zemana, pracují na oživení jiných uskupení s cílem dostat je do Sněmovny a vytvořit tak pro hnutí ANO spojence.

Článek

O Miloši Zemanovi je v poslední době opět slyšet. A to nejen v souvislosti s jeho blížícími se 80.narozeninami, které hodlá slavit velkolepě v Hluboké nad Vltavou v hotelu Štekl, kde je, jistě čirou náhodou, většinovým majitelem podnikatel a bývalý zákulisní hráč z „nejslavnějších“ dob pražské ODS Tomáš Hrdlička, též dřívější podporovatel prezidentské kampaně Miloše Zemana.

Narozeninovou párty prý připravuje tradiční Zemanův tým v čele s jeho bývalým hradním kancléřem Vratislavem Mynařem a poradcem Martinem Nejedlým, velkým obdivovatelem Vladimíra Putina s velkými vazbami na Rusko. Pozvaných je prý dle médií více než 200 osob nejrůznějšího ražení, a tak se údajně někteří z nich rozhodují, zda pozvánku přijmout, či si vymyslet důvod, proč nemohou, v obavě, s kým mohou být při oslavě případně vyfoceni a poté v médiích spojováni. Jiní, zatím nepozvaní, se zase prý o pozvánku dodatečně hlásí. Ale tak už to někdy bývá.

Miloš Zeman dává o sobě stále více vědět ale především v souvislosti s jeho současnými politickými aktivitami, kterými by rád opět promluvil do dění v naší zemi jako významný zákulisní hráč, který „spojí nespojitelné“.

V nedávném rozhovoru pro aktualně.cz jsme se od bývalého prezidenta dozvěděli plán, jak změnit „nekompetentní a neefektivní“ vládu Petra Fialy. Což o to, na takové plány má jistě i politik a bývalý prezident na odpočinku právo, kdyby se přitom nezdráhal říct a udělat cokoliv, jen aby se těm, co nemá rád, pomstil.

Miloš Zeman v tomto rozhovoru komunistickou europoslankyni Kateřinu Konečnou, jejíž názory jsou, jak je všeobecně známo z mnoha jejích vyjádření v médiích, často blízké ruské propagandě, vidí v současnosti jako sociální demokratku, i když připouští, že se s ní neshoduje v názoru na Rusko. Zeman doslova uvedl: „Kateřina Konečná je člověk, který je podle mého názoru typický sociální demokrat.“

„To, že je předsedkyní komunistické strany, je příležitostí k tomu, aby komunisty přivedla na dráhu sociální demokracie tak, jako se to děje v řadě západoevropských zemí. Je to asi nejschopnější politička na levici… Vyjádřil jsem jí podporu, protože v každém normálním národě by měly existovat vyváženě alespoň dvě silné politické síly: levicová a pravicová,“ říká Zeman dále v rozhovoru.

Domnívám se, že při těchto Zemanových slovech se řada opravdových slušných sociálních demokratů, kteří v této zemi ještě zbyli poté, co se na likvidaci ČSSD spolupodílel pomstychtivý Miloš Zeman a voliče ji „vyluxoval“ Andrej Babiš, musí hodně divit. A ti sociální demokraté, co už nejsou mezi námi, se při Zemanových slovech, kdy vydává komunistickou předsedkyni s proruskými názory za typickou sociální demokratku, nejspíš v hrobě obracejí.

Faktem je, že Kateřina Konečná svoji současnou podobu facebookového profilu značně upravila do podoby koalice Stačilo! Také ona se nám snaží nenápadně dát zapomenout na to, že je vlastně pořád ještě komunistka, a dokonce předsedkyně strany. Tohle „přemalování fasády“ je však také jediná změna. Jinak se totiž Konečná pořád chová jako ryzí komunistka. Žádný pozitivní názorový vývoj rozhodně neučinila.

Stačilo! je ostatně poněkud bizarní uskupení, zvláštní společenství. Vždyť vedle předsedkyně KSČM Kateřiny Konečné a například opravdu ortodoxního komunisty „starého střihu“ Leo Luzara, bývalého člena Pirátů a nyní europoslance Ondřeje Dostála, zdravotní sestry, považované mnohými za dezinformátorku, Petry Rédové, v tomto spolku figuruje také jako neúspěšný kandidát do Eurovoleb Zdeněk Jandejsek, miliardář a  agrobaron. Tedy opravdu „typický levičák“.

Zdeněk Jandejsek, který patří k největším agropodnikatelům v zemi, spolupořádal také v nedávné době zemědělské protesty proti vládě. Jeho firmy přitom ve stejném období dle informací z médií inkasovaly velmi tučné dotace. Jen v posledních letech od státu obdržely Jandejskovy firmy přes 2,2 miliardy korun na dotacích.

Pak v personálním složení tváří Stačilo! hledejte nějakou logiku. Komunisti a miliardář bok po boku, v jednom šiku za lepší zítřky. To by se ti staří, předváleční komunisti, kteří této ideologii opravdu poctivě věřili a bojovali proti buržoasii a velkopodnikatelům, asi dneska hodně divili.

Nudící se Miloš Zeman na penzi si zřejmě jako nový životní cíl vytyčil pomstu současné vládnoucí koalici a dosazení Andreje Babiše do premiérského křesla. Aby se tak stalo, nezdráhá se podporovat komunistku, tedy v jeho podání už „typickou“ sociální demokratku, Kateřinu Konečnou, i když ta má zjevně i v současnosti stále velmi prokremelské postoje. Měla by dle jeho přání vytvořit koalici několika levicových subjektů, samozřejmě včetně komunistické strany.

Ale to pochopitelně nemůže stačit. A tak Zeman zároveň ve stejném rozhovoru otevřeně podporuje další politické subjekty, které jsou nyní v mimoparlamentní opozici, tedy koalici Šlachtovy Přísahy s Motoristy, a také Okamurovu SPD, která spolupracuje s Trikolorou a Rajchlovým PRO. Tedy strany a hnutí spíše pravicová. Zajímavostí je, že ti, co ještě nedávno kritizovali současné vládnoucí strany za vytváření koalic, a označovali to za podvod, dnes činí stejné. A podvod to už asi není.

Zemanovým „šálkem kávy“ je pochopitelně hnutí ANO, které bude, jak sám říká, zase volit. Rád by viděl Andreje Babiše opět na postu premiéra, Alenu Schillerovou jako ministryni financí a Karla Havlíčka ministrem obchodu. A k nim také Borise Šťastného který je sice poněkud spojen s temnou érou „staré dobré ODS“, ale dnes v Motoristech kandiduje do Senátu a Zeman ho často zmiňuje jako svého přítele a vítá jeho návrat do politiky. Prostě stará láska nerezaví.

Celé to moc nedává smysl, neboť tyto subjekty napříč politickým spektrem mají k řadě věcem velmi odlišné postoje, a to i k velmi podstatným otázkám, jako je členství Česka v EU a NATO či postoji k Rusku, Ukrajině, Izraeli, Palestině a USA.

Nemluvě o personální otázce. V jedné vládě spolu Babiš, Schillerová, Havlíček, Okamura, Šlachta, Konečná, Šťastný a snad dokonce také Jindřich Rajchl z hnutí PRO, který patří mezi další oblíbence ex-prezidenta? Pokud se někomu nelíbí současný vládnoucí „slepenec“ stran Pětikoalice s různými názory, pak tato „Zemanova nabídka“ je ještě mnohem pikantnější.

Miloši Zemanovi je to však zřejmě úplně jedno. Jako vždy ho žene především touha po pomstě. Tentokrát touha pomstít se této vládě.

Nejsem rozhodně zarytým obhájcem současné vlády. Udělala celou řadu chybných rozhodnutí a mnohdy své kroky špatně prezentuje. Ať dostanou příležitost jiní. Ať se rozhodne ve svobodných volbách. Po takové nabídce, kterou se nám snaží předložit Miloš Zeman, ale opravdu netoužím.

Mít v budoucí vládě vedle bývalého agenta StB také šéfku komunistické strany se silně prokremelskými postoji, skrytou nyní za nálepku koalice Stačilo!, či dokonce „převlečenou“ za „typickou“ sociální demokratku? A k tomu i možná nějaké další politiky, kteří více či méně okatě přisluhují Kremlu?

Děkuji, nechci! Kvůli tomu jsme v listopadu 1989 klíči nezvonili. Takovou zemi bych našim dětem předat nechtěl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz