Hlavní obsah
Sport

Jaké jsou šance českých fotbalistů na nominaci na blížící se EURO v Německu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Česká fotbalová reprezentace sehrála dvě utkání pod novým trenérem, Ivanem Haškem. Nebyla to žádná hitparáda. Na druhou stranu, byly to pouze přáteláky. Důležité bude, co předvede tým na EURU. To budou teprve zápasy, které ukáže opravdový stav týmu.

Článek

Nová atmosféra v týmu

Jedna věc je jistá. S Ivanem Haškem přišla do týmu nová atmosféra. Nová motivace pro hráče. Hašek má od nich odstup. Dlouho v českém prostředí aktivně jako trenér nepůsobil. Hráče sice zná, a oni jeho, ale nikoho z nich dříve nevedl. Hašek má za sebou mezinárodní kariéru jako hráč i trenér. Byl kapitánem reprezentace. Hrál na mistrovství světa. Přestože si to z dnešních reprezentantů nikdo nemůže naživo pamatovat, hráči to jistě dobře vědí. Hašek má u nich určitě jako bývalý uznávaný hráč jistý respekt. Ve fungování reprezentačního týmu také hned stanovil nová „pravidla hry“.

Podivné tahy trenéra Haška

To nejpodstatnější se ale děje vždy na hřišti. A rozhodují výsledky. První dva zápasy dopadly výsledkově dobře. Byla to ale jen přátelská utkání. O body tedy nešlo.Herně to bylo celkově dost rozpačité. Utkání nám vlastně neukázala, co chce Ivan Hašek s týmem hrát. Jakým systémem. S jakou základní sestavou.

Překvapily některé podivné tahy trenéra, jako zcela nevhodné posty v sestavě na křídlech pro Šulce či Chytila. Nebo nasazení unaveného Krejčího, který je v poslední době z formy, do obou reprezentačních utkání. Navíc jednou do zálohy, podruhé do obrany.

Je co zlepšovat, na čem pracovat. S tím se ostatně netají ani Ivan Hašek. Člověk má ale dojem, že tato dvě utkání kromě dvou výher nic pozitivního nepřinesla. Být to takto za Šilhavého, dali by mu to novináři i veřejnost „sežrat“. Hašek ale má ještě dobu hájení. Navíc se oba zápasy vyhrály, a to se leccos přejde.

Jak si vedli nominovaní hráči?

Kdo z nich má nejspíš nominaci jistou, komu se šance zvětšila, pro koho naopak poklesla?

V bráně je aktuálně jedničkou Staněk

Jindřich Staněk, brankář pražské Slavie působí po zranění v jejích utkáních velmi dobře. Potvrdil to i v reprezentaci v utkání v Norsku. Pokud se opět nezraní či nepřijde nečekaný pokles výkonnosti, má místo reprezentační jedničky pro EURO nejspíš jisté. K němu se hledají další dva brankáři, nebo spíše už jen jeden, kteří by mu měli „krýt záda“.

Dvojka Kovář

Jeden z nich, 23 letý Matěj Kovář, dostal šanci v druhém utkání proti Arménii. V Leverkusenu pravidelně Bundesligu nechytá. Kdyby ano, byl by adeptem na post číslo jedna. Nastupuje ale v Evropské lize a národním poháru. Je to rozhodně velmi talentovaný brankář, což prokazoval v minulé sezoně i ve Spartě. Dá se předpokládat, že se časem stane v Bayeru Leverkusen jedničkou. Kupovali ho s tím, že by měl postupně nahradit finského veterána Hradeckého. Bylo by překvapením, kdyby v nominaci na EURO chyběl, byť na post jedničky si bude asi muset ještě počkat.

Jaroš šanci nedostal

Jméno třetího gólmana zřejmě ještě není zcela vyjasněno. Další mladý český brankářský talent, Vítězslav Jaroš, 22 letý brankář rakouského Sturmu Graz, kde na hostování z FC Liverpool pravidelně chytá, šanci ve dvojutkání v Norsku a Arménií jako třetí brankář nedostal.

Vrátí se ještě Vaclík?

Kdo dále? Zkušený 34 letý Tomáš Vaclík ve španělské druholigové Albacetě chytá poslední měsíc stabilně a daří se mu. Stejně tak o rok mladší Václav Hladký v anglickém Ipswich Town. V záloze je ještě plzeňský Martin Jedlička, 26 letý hrdina posledních týdnů, ale to je spíše vzhledem k absenci seniorských reprezentačních zkušeností možná varianta pro další období, než pro letošní EURO. Jiří Pavlenka je v poslední době v Brémách jen náhradníkem a Aleše Mandouse odsunul Staněk ve Slavii do role dvojky, čímž padly i jeho reprezentační ambice. Každopádně situace s golmany se oproti období před pár týdny zlepšila. Je z čeho vybírat.

Je jen otázkou, zda půjdou reprezentační trenéři trošku do rizika a vezmou ke Staňkovi dva mladíky s minimálními seniorskými reprezentačními zkušenostmi, tedy Kováře a Jaroše, nebo (nejspíš místo Jaroše) vsadí na jednoho staršího, zkušeného gólmana. V tom případě je ve hře aktuálně nejvíce Tomáš Vaclík. Zkušeností má z reprezentace mnoho. Pokud bude ochoten přijmout roli náhradního brankáře, je jeho nominace klidně znovu možná.

Zdařilý debut plzeňského stopera Hranáče

Mladý slávistický stoper, 23 letý Tomáš Vlček proti Arménii úplně nepřesvědčil. Je to ale hodně perspektivní hráč. Rychlý, důrazný, použitelný jako stoper i pravý obránce.

Jeho bývalý pardubický kolega ze stoperské dvojice, dnes plzeňský stoper, 24 letý Robin Hranáč si vedl ještě lépe. Bude záležet, jak se oběma bude dařit dál v klubech. Šance Hranáče na EURO jsou nyní rozhodně větší. Jeho pozice ve Viktorii je také stabilnější než Vlčka ve Slavii.

Pokud bych si měl ale vybrat, jestli kupříkladu návrat Jakuba Brabce či někoho dalšího ze starších hráčů, pak raději dát příležitost mladému duu Hranáč-Vlček.

Krejčí z formy, Hašek mu však věří

Ladislav Krejčí hrál proti Norům v záloze, s Arménií v obranné trojici, jako levý stoper. Kupodivu byl lepší v prvním utkání v záložní řadě. Aktuálně nemá úplně ideální formu. Projevil se na něm negativně velmi náročný program Sparty v únoru a březnu. Proto je s podivem, že hrál obě utkání reprezentace v Norsku i s Arménií. Pomohl by mu možná spíše odpočinek. V obraně proti Arménii opět úplně rychlostně nestíhal. Nebyl to rozhodně moc dobrý výkon. Spíše výkon, který opět poukázal na jeho slabiny.

Ukázal ale i svoji nespornou přednost - dal gól hlavou, což jeho výkon v utkání tak trochu zachránilo. I přes aktuální pokles formy má nominaci na EURO takřka jistou. Ivan Hašek ho má jako sparťana evidentně rád. Oceňuje také jeho bojovnost, odhodlání a vůdčí schopnosti. Ty však projevuje zatím spíše ve Spartě než v reprezentaci.

Ladislav Krejčí byl zcela absurdně vyhlášen po zápase s Arménií televizními diváky Hráčem utkání. To mu však hlasující sparťanští fanoušci poskytli tak trochu „medvědí službu“. Každý soudný člověk přece viděl, že tomu tak rozhodně nebylo.

Debutant Gabriel nepřesvědčil

Nominace mladého Adama Gabriela byla hodně překvapivá. Měl zdravotní výpadek, v dánském klubu hrál až poslední zápasy před srazem. Oprávněnost nominace nepotvrdil. Nevedlo se mu dobře. O půli s Arménií střídal. Nezatracoval bych ho do budoucna, ale na EURO letos ještě ne.

Návrat Coufala je potřebný

V této souvislosti je prakticky jistý návrat „hříšníka z Belmonda“, 31 letého Vladimíra Coufala na post pravého (wing) beka. Nedovedu si představit, že by hráč, který hraje pravidelně, a vesměs dobře, Premier League, nebyl v nominaci na EURO. Zvláště, když konkurence na tomto postu není nijak zářivá.

Z vážnějších uchazečů se nabízí momentálně jen slávista, 25 letý David Douděra, který v nominaci na EURO také nejspíš bude. Zkušenější Coufal je ale určitě zatím výš.

Zelenému se nedařilo

Zkušený, 31 letý Jaroslav Zelený na pozici levého stopera v Norsku dobře nezahrál. Byla to poněkud překvapivá nominace. Jeho pozice v základní sestavě není pevná ani ve Spartě. Jako wing bek dostává přednost mladší Ryneš. Zelený zaskakuje jako stoper při absencích Sorensena či Panáka. V nominaci na EURU ho na základě současné situace moc neočekávám. Na pozici levého (wing) beka také není velká konkurence. Spíše naopak. Na tomto místě má reprezentace dlouhodobější problém.

Nejblíž do sestavy má asi David Jurásek. Za předpokladu, že bude v Hoffenheimu více hrát. Vlevo může „přes nohu“ případně jako wing bek zaskočit také David Douděra.

Vrátí se Vitík?

Ve středu obrany se zdá být jistá nominace slávistů Davida ZimyTomáše Holeše.

Osobně očekávám návrat sparťana Martina Vitíka, který byl nyní zapůjčen do U21. 

Dlouhodobě nejasná situace je kolem dalšího sparťana Filipa Panáka, asi fotbalově nejlepšího českého stopera. Trenér Šilhavý ho opomíjel. Nenominoval ho ani Ivan Hašek. Panák se dost svezl s posledními špatnými defenzivními výkony a výsledky Sparty. Otázkou je také jeho zdravotní stav. Jestli je schopen hrát náročná utkání častěji po sobě. Ve Spartě mívá absence. Jeho nominace v současné době moc pravděpodobná není.

Bez Brabce to půjde

Stejně tak vůbec není jistý návrat dalšího „hříšníka z Belmonda“ Jakuba Brabce z řecké Soluni. Tam sice hraje pravidelně, ale tipnul bych si, že aktuálně má výrazně větší šance mladší a rychlejší plzeňský Robin Hranáč, který je také více na očích. Případně slávista Vlček.

Nepředpokládám ani návrat Patricia Stronatiho z maďarské Puskas Akademie, který býval trenérem Šilhavým nominován, ale důležité zápasy nikdy nehrál.

Stejně tak reprezentační comebacky Tomáše Kalase z druholigového Schalke 04 či Aleše Matějů z italského Specia Calcio nejsou nyní pravděpodobné.

Záleží také na tom, jestli reprezentace bude hrát se čtyřmi obránci či jen třemi stopery. Obě možnosti jsou asi ve hře. Bude nejspíš záležet na aktuální situaci, stavu a výběru hráčů i soupeři.

Barák je zpět - největší omyl Šilhavého

Ze záložníků potěšil vydařený návrat 29 letého Antonína Baráka z italské Fiorentiny. Není to sice žádný „fofrník“, ale jeho fotbalovost je velká. A česká reprezentace má kreativních hráčů jako šafránu. Ve Slavii tvoří hru Nor Zafeiris spolu se Ševčíkem, který má ale chatrné zdraví a po třech zápasech pravidelně odchází na marodku. Jinak by v reprezentaci určitě nechyběl.

Ve Spartě je hlavním kreativcem Fin Kairinen, kterému sekunduje Albánec Laci či Nor Solbakken. Není tedy kde brát. Pokud snad nechceme povolat už 42 letého Marka Matějovského z Mladé Boleslavi, mimo Spartu a Slavii pořád jednoho z nejlepších tvořivých záložníků ligy. To samo o sobě o lecčem vypovídá.

Proto Barák v uplynulém období reprezentaci tak chyběl. Velká chyba Jaroslava Šilhavého! Tady mělo jít ego stranou a s hráčem se dohodnout. Barák není hráčem, který devadesát minut nesleze ze hřiště, není to běhavý borec od vápna k vápnu. Má ale techniku a fotbalové myšlení, kvalitní přihrávku i na delší vzdálenost, velmi dobrou střelu, výborné zahrávání standardek. Takový jeden „volnější“ hráč v týmu být může, pokud to za něj jiní oběhají.

Pracant Souček opět kapitánem

Hráčem „box to box“, který ze hřiště jen tak nesleze a nic neošidí, je naopak poctivý pracant Tomáš Souček. V 29 letech už dostatečně ostřílený borec z Premier League. Měl by být nadále oporou a kapitánem týmu.

V nominaci opět nechyběl už tradiční člen Michal Sadílek z nizozemského Twente. Odvedl sice jen průměr, ale v klubu hraje pravidelně, nominaci na EURO má prakticky jistou.

27 letý Lukáš Provod byl tentokrát lepší než Sadílek. Ve Slavii hraje v poslední době více. Do vrcholné formy, kterou měl před zraněním, mu ještě leccos chybí. Hraje o nominaci na EURO i o možné další angažmá. Jak se nedávno v médiích vyjádřil, rád by se ještě podíval na nějakou zahraniční štaci. Měl by jít snad ještě herně nahoru. Záleží také, jestli vydrží jeho zdraví.

Matěj Jurásek je jiný než ostatní

Matěj Jurásek, velké překvapení první nominace Ivana Haška který se vrací v posledních týdnech po delším zranění. Nominován byl po pár startech v lize. Necelých zápasech, v nichž ale ukázal, co v něm je a vstřelil i krásné góly. Nakonec dostal jen 28 minut proti Arménii, i v nich ukázal velký potenciál. Pořád teprve ještě 20 letý hráč. Dokáže hrát rychle, dopředu, umí překvapivě zakončit i nečekanou střelou z dálky. Ve Slavii by měl hrát už více těžších zápasů v závěru základní části i nadstavbě. Pokud progres v příštích týdnech potvrdí, nominace na EURO ho nemůže minout. Takových hráčů český fotbal moc nemá.

Šulc nepřesvědčil, ale ani za to nemůže

Reprezentační nominaci si výbornými jarními výkony poprvé vysloužil 23 letý Pavel Šulc z plzeňské Viktorie. V Norsku za šedesát minut nepřesvědčil. S Arménií nehrál. S Norskem to v tomto rozestavení vlevo u lajny, také s defenzivními úkoly, asi nebylo úplně jeho místo. I v Plzni mu to více vyhovuje ze středu jako podhrot, podpora pro Chorého. Navíc se sám může dostat do koncovky. Výborné výkony Šulce v lize i pohárech by nemělo zastínit jedno nepříliš povedené reprezentační debutové vystoupení. Šanci by měl znovu dostat. Ovšem na správném místě sestavy.

Také Chytilovi to nevyšlo, není křídlo

To samé platí o 24 letém Mojmíru Chytilovi, který nepotvrdil výborné výkony poslední doby ze Slavie. Zase to ale bylo dané asi hlavně postem, který mu trenér Hašek přidělil. Mojmír Chytil není křídlo, ale hroťák, střední útočník. Jeho silnou stránkou je hra zády k brance, slušná orientace ve vápně a pohotové zakončení. Je to jedna z možností střídání za Schicka, nebo i k němu, pokud budeme potřebovat hrát nátlakově do vápna. Chytil ve Slavii mnohokrát prokázal, že je velmi platný, i když přijde do utkání až v druhé půli.

Chorému se v reprezentaci střelecky daří

Má konkurenta v 29 letém Tomáši Chorém. Pro mnohé ve Fortuna lize velmi neoblíbený hráč, v sezoně svými výkony výrazně táhne Viktorii Plzeň. A dokáže se gólově prosadit také v reprezentaci. Za tři starty má na kontě už dvě branky. Je to „atyp“, jak by možná řekl slávistický kouč Jindřich Trpišovský. Má jinou typologii a přednosti, které nemá žádný další hráč výběru Ivana Haška. V nominaci na EURO ho proto očekávám.

Hložek na EURO pojede, i když v klubu hraje málo

O nominaci bojuje také 25 letý Ondřej Lingr. V jeho prospěch hovoří jistá univerzálnost a gólovost. Schopnost přijít jako střídající do utkání a rozhodnout ho. V neprospěch, že ve Feyenoordu většinou jen střídá, pravidelně delší porce minut pořád nehraje.

Ještě hůře je na tom s nízkým vytížením v klubu pořád teprve 21 letý Adam Hložek, proto se také objevil zřejmě v obou zápasech reprezentace. S Norskem odehrál 30 minut, s Arménií 62 minut. Nijak nezazářil. Spíše naopak. Jeho momentální rozpoložení ukázala neproměněná šance s Arménií. Zdá se však, že se Ivan Hašek zařadil do zástupu obdivovatelů tohoto talentovaného ex-sparťana. Jeho nominace na EURO je velmi pravděpodobná, i když mu zápasová praxe bohužel stále chybí.

Kuchtův návrat je nejistý

EURO nemá dle mého názoru vůbec jisté 27 letý Jan Kuchta z pražské Sparty. Třetí hříšník z posledního reprezentačního srazu trenéra Šilhavého. Pro Kuchtu hovoří pracovitost, oddanost týmu, pokud cítí, že je pro trenéra velmi důležitý.

V tom je ale háček. Ivan Hašek má jasnou jedničku v útoku v 28 letém Patriku Schickovi. Pokud bude Schick zdráv, je o hlavní hvězdě týmu zcela jasno. Kuchta by tedy nebyl „panem nepostradatelným“. A nespokojený Kuchta dokáže udělat dusno. O tom by v některých klubech mohli vyprávět. Je tedy také možné, že ho nominace na EURO nemusí zastihnout. Pokud pojede, musí být smířen s rolí „domestika“ Patrika Schicka.

Patrik Schick však také nijak nezářil. Působil otráveně, když nedostal míče, na které je zvyklý z Leverkusenu. On nikdy nebude hráčem, který presuje celé utkání, potřebuje k sobě spoluhráče, kteří na něj budou pracovat. On pak může dodat tu nadstavbu. Zatím ale po dlouhém zranění pořád ještě není ve formě jako dříve.

Kdo je ještě ve hře?

Na personálně slabší pozici levého wing beka přichází v úvahu ještě slávista Ondřej Zmrzlý, který už má reprezentační debut za sebou. To by ale musel hrát pravidelně a dobře ve Slavii. Tam však hraje na tomto postu zatím více 19 letý Senegalec Diouf.

Václav Černý z Wolfsburgu v kádru trenéra Šilhavého v poslední době nechyběl. Od Ivana Haška ale pozvánku zatím nedostal. Navíc v klubu v poslední době nehraje úplně pravidelně. Je to však hráč, který dokáže přinést do hry určitou kreativitu i góly.

Už zkušený Alex Král z Unionu Berlín hraje v Bundeslize o něco více. Myslím ale, že se do nominace na EURO jen těžko probojuje. Jeho hru dokážou zastat jiní hráči, kteří nyní byli na srazu.

„Zapomenutý“ je v poslední době ex-sparťan Tomáš Čvančara. Důvodem je zranění, pro které v sestavě Borussie už od ledna chybí.

Z hráčů, kteří jezdili na srazy za trenéra Šilhavého, vypadl také Lukáš Sadílek, který však nemá pevné místo ani v sestavě Sparty.

Malou naději mají aktuálně také univerzál Lukáš Masopust ze Slavie a jeho spoluhráč Václav Jurečka. Méně se v poslední době mluví také o Vasilu Kušejovi z Mladé Boleslavi. V současné době na nominaci šanci nemá.

Jak by mohla vypadat česká soupiska pro EURO dle aktuálního stavu?

  • Brankáři (3)

Jindřich Staněk, Matěj Kovář, Vítězslav Jaroš (nebo Tomáš Vaclík)

  • Stopeři a wing beci (8)

David Douděra, Vladimír Coufal, Tomáš Holeš, David Zima, Robin Hranáč, Ladislav Krejčí, David Jurásek, Martin Vitík (Tomáš Vlček)

  • Záložníci (7-8)

Antonín Barák, Tomáš Souček, Matěj Jurásek, Michal Sadílek, Lukáš Provod, Ondřej Lingr, Pavel Šulc, (Václav Černý)

  • Útočníci (4-5)

Patrik Schick, Tomáš Chorý, Adam Hložek, Mojmír Chytil, (Jan Kuchta)

Zdroje:

Statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz