Hlavní obsah
Sport

Kateřina Svitková komentuje jako první žena u nás fotbalové Euro. Dělá to lépe než někteří muži

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Fotbalová reprezentantka Kateřina Svitková má už zkušenosti s rolí glosátorky či komentátorky anglické Premier League na stanici Canal+Sport. Teď však glosuje ve studiu či dokonce spolukomentuje fotbalové Euro na ČT Sport jako první žena v historii.

Článek

28 letá rodačka z Plzně Kateřina Svitková má s fotbalem v aktivní roli hráčky bohaté zkušenosti. Je dlouholetou českou reprezentantkou, čtyřnásobnou nejlepší hráčkou roku v Česku. Dvě sezony strávila v londýnském West Hamu United, čímž se stala první českou profesionálkou, hrající v Anglii. Z WHU se pak přesunula do Chelsea. S londýnským velkoklubem vyhrála titul a FA Cup. Vinou zranění a opakované operace kolene ale nehrála. V zimě proto využila možnost k návratu a hostuje ve svém mateřském klubu, pražské Slavii.

Díky návratu do Prahy si tak mohla vedle aktivní kariéry vyzkoušet na jaře také komentování Premier League za mikrofonem nebo ve studiu jako televizní fotbalová expertka stanice Canal+Sport.

Tam ji mohli zaznamenat fotbaloví fajnšmekři, kteří Premier League pravidelně sledují. Objevila se také v pondělním televizním pořadu O2 TV Tiki Taka, kde současní a bývalí hráči, trenéři a celebrity glosují dění v české nejvyšší soutěži.

Před pěti lety si trošku zadělala na problémy, když se v talkshow Tiki Taka nechala vyhecovat kolegy ve studiu. Přes obrazovku tehdy vzkázala, že hledá přítele a nápadníci jí mohou psát na Instagram. „Nenávidím líný lidi. Mám ráda tetování a on musí mít rád psy. A ještě nejlépe to musí být vysokoškolák. Aby prostě nebyl debil,“ Ani ne po týdnu přes Instagram oznámila smutnou zprávu pro všechny kandidáty na rande. „Moc se omlouvám, ale ta seznamka byla brána jako sranda. Nikoho nehledám,“ napsala.

Široká fotbalová veřejnost však zaznamenala Kateřinu Svitkovou asi až nyní, kdy ji dala Česká televize jako expertce a spolukomentátorce příležitost působit v rámci televizních přenosů z fotbalového Eura. Kromě tradičních expertů, bývalých ligových hráčů Luďka Zelenky, Tomáše Pešíra, Martina Hyského nebo Josefa Němce, slyší diváci České televize během fotbalového Eura poprvé také jeden ženský hlas, ten fotbalistky Kateřiny Svitkové.

Musím říct, že zatímco k některým expertům a spolukomentátorům z řad bývalých hráčů bych měl řadu výhrad, neboť (někteří), alespoň dle mého názoru, už nic nového nepřinášejí a fungují velmi rutinně, tak působení Kateřiny Svitkové je velmi příjemných oživením „stojatých vod“ fotbalového komentování ve veřejnoprávní televizi.

Člověk samozřejmě nemusí vždy s názory Kateřiny Svitkové souhlasit. Tak jako s jinými. To je život. A je to tak v pořádku. Jedno jí však, na rozdíl od některých kolegů, nelze upřít. Je bezprostřední, nezávislá. Nebojí se říct svůj názor. Není servilní. Chová se k ostatním slušně, ale nikomu nepochlebuje. Hájí svůj pohled na věc, i když vedle sedící kolega tvrdí něco jiného. Nebojí se tedy „jít proti proudu“. Je sebevědomá. Zdravě drzá, avšak připravená. Mluví srozumitelně i pro obyčejné fandy. Má evidentně velký přehled celkově o mužském profesionálním fotbalu a o hráčích, kteří hrají na Euru. Zejména těch z Premier League.

Ostatně Kateřina Svitková se nikdy nebála otevřeně říkat své názory. „Mně se nelíbí, jak vystupují, a musím říct, že se pomalu stydím za to, jak to tam fungovalo a jak se tam ty peníze různě rozkrádaly,“ řekla v roce 2021 na adresu vedení českého fotbalu.

Ve stejném rozhovoru tehdy řekla také: „Přijde mi, že právě v české nejvyšší soutěži nedávají moc mladým hráčům příležitost, že se připravují o tu motivaci. Třeba Viktoria Plzeň vůbec nedává mládeži šanci, což jsem sama zažila. Trénovala jsem tam se skvělými fotbalisty, kteří teď hrají přebory, což je šílené.“

Z mého pohledu je současné působení Kateřiny Svitkové jako televizní expertky a spolukomentátorky přínosné a osvěžující. Fotbalu evidentně rozumí. Ostatně pochybovat o odbornosti čtyřnásobné nejlepší fotbalistky Česka by bylo asi trochu zvláštní. Jak by řekl jistý pán: „Kdo z vás to má?“. Kateřina Svitková ví o čem mluví a umí své myšlenky sdělit. Jistě, má v tom ještě rezervy, vždyť teprve začíná. Na rozdíl od některých kolegů však nejede na „setrvačník“. Je na ní znát, že ji to baví, že to pro ni je svým způsobem nová výzva. A to je podstatné.

Argumenty některých diskutérů na sociálních sítí, že by žena neměla komentovat mužský fotbal, protože ten ženský je přece daleko horší, jsou nesmyslné a z minulého století. Podle této teorie by nemohl takové špičkové zápasy komentovat skoro nikdo. Jen málokterý (spolu)komentátor má totiž za sebou větší a lepší karieru než hráči, jejichž výkony na Euru komentuje.

Není přece podstatné, jestli fotbal komentuje či glosuje žena či muž, ale jestli dotyčný fotbalu rozumí, a také umí sdělit vhodnou formou své názory. Jestli dokáže říct něco nového. Ne jen opakovat stále stejná letitá „moudra“. O tom, že mnoho žen dnes fotbalu rozumí, vím dobře z vlastní zkušenosti. Když moje žena koukne, někdy i od žehlení, na obrazovku a prohlásí: „To bylo na žlutou,“ obvykle to sedí. A když prohlásí: „Jak se na tohle můžeš koukat,“ souhlasí to bohužel často taky.

Je dobře, že se Česká televize nebála zbořit toto „tabu“ a dala české fotbalistce v této roli šanci. Ještě by také mohla vyměnit některé „zasloužilé“ (spolu)komentátory.

Další zdroj: přenosy ČT Sport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz