Hlavní obsah
Sport

Otázka dne: Kdo místo Šilhavého?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Předseda Fousek svolal výkonný výbor. Dnes se tedy bude řešit možné odvolání trenéra české fotbalové reprezentace Jaroslava Šilhavého. Bude odvolán? A kdo připadá v úvahu místo něho?

Článek

Už v neděli hraje reprezentace další utkání kvalifikace na EURO s Faerskými ostrovy. To hovoří spíše pro ponechání Šilhavého ve funkci. Na druhou stranu se situace stala na první pohled neúnosnou. Ze dvou zápasu s Albánií reprezentace získala jediný bod. Postup na EURO se vzdaluje. Trenér Šilhavý působí zlomeně, bezradně, bez potřebné energie. Naštěstí však jsou Poláci také ve velké krizi, takže šance na postup stále ještě žije.

Odvolání trenéra Šilhavého znamená vyplatit mu tučné odstupné, které se pohybuje v řádech milionů korun. Údajně se jedná o 6 milionů.

Nepostoupit na EURO má však mnohem a mnohem horší dopady. Ztrátu prestiže, protože na EURO postupuje díky lehčímu kvalifikačnímu klíči více než 40 procent zemí. A hlavně obrovskou ztrátu finančních prostředků od UEFA a sponzorů, které jsou vázány na postup. V tomto případě se jedná o stovky milionů českých korun. Hovoří se o částce kolem čtvrt miliardy. A to by asociaci a potažmo celý český fotbal citelně zasáhlo. Na fakt, že se neumíme probojovat na mistrovství světa, jsme si už nějak zvykli, ale s účastí na EURU a financemi z něho se počítá. Nebudou-li, bude to velký malér!

Odvolá dnes výkonný výbor asociace trenéra Šilhavého? A kdo přijde na jeho místo?

Pokud má nastoupit někdo jiný místo Jaroslava Šilhavého okamžitě, škrtněme si rovnou všechny ligové a všechny další trenéry pod smlouvami.

Kdo zbývá?

  • Trenéři bez smlouvy

Matadoři typu Ivan Hašek, Karel Jarolím, Michal Bílek či František Straka. Všichni už reprezentaci trénovali, byť Franz jen jedno utkání. Všichni mají své odpůrce i příznivce. Jejich angažmá je méně pravděpodobné.

  • Trenéři v asociaci

Nabízí se možnost minimálně na zápas s Faerskými ostrovy či na dojezd kvalifikace pověřit vedením „A“ týmu reprezentace někoho z dalších trenérů, kteří mají s asociací momentálně smlouvu.

Kdo připadá v úvahu?

Jan Suchopárek. Bývalý úspěšný hráč. Zná hodně hráčů áčka z mládežnických let. Kouč, který se roky pohybuje „v teplíčku svazových struktur“. Nikdy však netrénoval jako hlavní trenér ani ligový tým.

Michal Horňák. Další bývalý úspěšný hráč s podobnou trenérskou praxí jako Suchopárek. V současné době jeho asistent u reprezentační „21“. V úvahu přichází přechod obou k „A“ týmu.

Pavel Šustr. Bývalý ligový hráč a trenér Brna. Trenér bez větší mezinárodní zkušenosti. V současnosti vede s Petrem Papouškem reprezentaci „20“. Přechod k áčku je nepravděpodobný.

David Holoubek. Oblíbenec některých sparťanů. Spartu krátce vedl jako hlavní trenér. Více se ale zatím výrazněji v dospělém velkém fotbale neprosadil. Nyní vede reprezentační „19“ s Tomášem Janotkou.

Erich Brabec. Svazový sportovní ředitel. Ve funkci je krátce. Je ambiciózní, ale získat ligové angažmá jako hlavnímu trenérovi se mu dosud nepodařilo, proto vzal za vděk uvolněnou bafunářskou funkcí na svazu, kterou opustil Zdeněk Psotka.

Pokud má dojít k rychlé změně, nejpravděpodobněji se jeví v okamžicích, kdy píšu tento text povýšení Jana Suchopárka. Předseda Fousek se tím ukáže jako rázný muž, který neváhal učinit změnu. Jestli to bude ku prospěchu, je otázka. Jan Suchopárek je také spíše „pan opatrný“. Jak už bylo řešeno, nikdy nevedl žádný ligový tým jako hlavní trenér. Má však zkušenosti z velkého fotbalu jako dlouholetý reprezentant. Je nekonfliktní, s hráči má vesměs dobré vztahy. Je „po ruce“. Může naskočit ihned. Přesunout se od „21“. Zná dobře prostředí reprezentace jako hráč i trenér, byt´ áčko dosud nevedl. Suchopárkova „21“ hraje dnes v Českých Budějovicích s Walesem. Další utkání hraje v úterý s Dánskem. Suchopárek si tak na Faeřany v pohodě může odskočit a dostat „k ruce“ třeba Ericha Brabce. Přípravu „21“ může vést Michal Horňák.

Ale třeba bude po jednání výkonného výboru vše jinak. Uvidíme za pár hodin, jak bude výbor rozhodný. S jakými přijde závěry.

Dovětek:

Podle posledních zpráv svolal předseda fotbalové asociace Petr Fousek mimořádný výkonný výbor až na příští týden. Mužstvo v neděli proti Faeřanům tak pravděpodobně povede opět Jaroslav Šilhavý. Tedy až příští týden se bude případně rozhodovat o nástupci trenéra Šilhavého pro listopadová kvalifikační utkání v Polsku a s Moldavskem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz