Hlavní obsah
Sport

Kontroverzní moment v utkaní Sparty v Jablonci byl rozhodnut ve prospěch pražského týmu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Ilustrační foto

Sparta bojuje o Ligu mistrů. K tomu ale potřebuje také bodovat v domácí ligové soutěži. V sobotu ji čekalo těžké utkání na půdě lepšícího se Jablonce.

Článek

Sparťanská sestava byla jasnou odpovědí na to, kde je v těchto dnech její priorita. Ta se jmenuje boj o Ligu mistrů. Tým z Letné čeká první duel už 21.srpna na stadionu švédského Malmö FF. Poslepovaná sestava Sparty, s několika hráči na nezvyklých postech, měla v Jablonci proti dobře hrajícím domácím starosti. Nakonec si ale tři body odvezla, a to je pro ni nyní podstatné.

Zejména obrana Ross - Pavelka - Zelený budila trochu obavy. Sparťanská lavička, na které Lars Friis šetřil opory, byla silná. Na hřiště se vůbec nedostali například Daněk, Kairinen, Kuchta či Laci. Jen v druhém poločasu si část zahráli Birmančevič, Panák, Sorensen, Ryneš a Olatunji.

V sestavě nechyběl Angelo Preciado, o jehož malém zaujetí pro hru, vyplývající z údajného zájmu přestoupit do Evertonu, se v posledních zápasech hodně hovořilo. Preciado odehrál v Jablonci 73 minut a nehrál rozhodně špatně. S přibývajícími minutami šel jeho výkon nahoru. Jednou ale svojí „malou domů“ Vindahlovi pěkně „zatopil“. Míč šel naštěstí pro Spartu těsně vedle její branky.

Jablonec nehrál rozhodně špatně. David Puškáč v 59.minutě dokonce vyrovnal, když si Vindahla vychutnal lobem alá „Karel Poborský vzor 1996“. Do zakončení se ale prodral přes Jaroslava Zeleného, kterého rukama zjevně stáhl. Neuznaný gól po správném zásahu VARu. Takový zákrok by však měl vidět hlavní rozhodčí. Hru přerušit ještě před dosažením branky. Sám rozhodnout a nečekat na přivoláni k videu.

Jediný gól Jablonce tak přišel až v 88.minutě. Vstřelil ho po pěkné přihrávce Fortelného dobře hrající Martinec, který se ve vápně výborně zorientoval, převzal míč a chladnokrevně proměnil. Gól ale znamenal už jen zkorigování stavu na 1:2. Sparta si výsledek i v 12 minutovém nastavení pohlídala.

Na straně Sparty byli vidět hlavně Indrit Tuci a Lukáš Haraslín. Tuci byl u obou gólů. Na první v 38.minutě přihrál Haraslínovi, který opět prokázal výbornou schopnost kvalitního a rychlého zakončení. Druhý gól Tuci sám v 68.minutě vstřelil. Zvyšoval na 0:2. Jeho náběh nakonec posvětil i VAR. Ofsajd to prý nebyl.

Kouč Sparty Lars Friis chválil v pozápasovém rozhovoru mimo jiné výkon rozhodčích. Nedivím se mu. Všechny problematické situace sudí v utkání rozhodli pro jeho tým.

Ta nejproblematičtější se stala v 21.minutě za stavu 0:0, kdy domácí Čanturišvili poslal pas za obranu. Za míčem na hranici šestnáctky vyběhl gólman Vindahl. Francouz Alegue se dostal před něj, míč získal a hledal jím nabíhajícího Puškáče. Toho ale před vápnem fauloval Pavelka. Puškáč spadl. K míči se tak vůbec nedostal. Píšťalka rozhodčího mlčela. VAR také nezasáhl.

Penalta to být nemohla, situace byla ještě před pokutovým územím, ale faul to dle mého názoru z dostupných záběrů O2 TV jednoznačně byl. Pavelka překřížil cestu Puškáčovi, který běžel za míčem do pokutového území. Podrazil ho, Puškáč šel k zemi. Měl být nařízen přímý volný kop a Pavelka vyloučen, neboť nedovoleně zabránil domácímu útočníkovi v gólové příležitosti. Podražení to bylo možná neúmyslné, ale zcela zjevné. A hráč je prostě zodpovědný za svůj pohyb, i když to není úmysl.

Zdroj: O2 TV + statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz