Hlavní obsah
Lidé a společnost

Krásná Chorvatka se vdává za prince. Na svatbě je čtyři tisíce hostů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Krásná Anisha Isa Kalebič se v těchto dnech vdává za brunejského prince Abdula Mateena. Svatba trvá deset dní a je na ní odhadem čtyři tisíce hostů z celého světa.

Článek

Pro nás obyčejné smrtelníky je těžké si představit, že máte na účtu miliardy dolarů, flotilu více než pěti tisíc luxusních aut, stovky firem, vlastní letadla, vrtulníky, jachty, luxusní palác se skoro dvěma tisíci pokoji, ve kterých se používají třeba kartáče na toalety z ryzího zlata. Na soukromých večírcích tu běžně zpívají světové hvězdy pop music či opery.

Zní to jako z jiného světa, ale takhle žije v exotické Bruneji rodina nejbohatšího sultána světa Hassanala Bolkiaha, jehož syn Abdul Mateen se v těchto dnech žení s Anishou Isou Kalebič, původem z Chorvatska.

Brunej, plným názvem Stát Brunej Darussalam, se rozkládá na ostrově Borneo v jihovýchodní Asii. Země má 5 765 kilometrů čtverečních a zhruba 440 tisíc obyvatel. Kromě pobřeží Jihočínského moře sousedí pouze s Malajsií. Země má obrovské zásoby ropy a zemního plynu.

Princ Abdul Mateen je čtvrtým synem a desátým dítětem brunejského sultána a premiéra Hadžiho Hassanala Bolkiaha z Bruneje. Sultán je jedním z nejbohatších mužů v Asii s údajným jměním nejméně 24 miliard liber. Jeho synovi Abdulu Mateenovi je 32 let a je také známý jako jeden z nejbohatších mužů na asijském kontinentu. Princ je pilotem vrtulníku Královského brunejského královského letectva a v letech 2017 a 2019 reprezentoval vlast na Hrách jihovýchodní Asie v pólu. Je aktivní na Instagramu, kde má 2,5 mil. sledujících.

Anisha Isa Kalebič, snoubenka prince Abdula, je vnučkou sultánova zvláštního poradce Pehina Dato Isy. Na rozdíl od svého prince si střeží více své soukromí. Ví se o ní pouze, že je jí 29 let a je podnikatelkou s chorvatskými kořeny. Údajně vede vlastní módní značku Silk Collective s hedvábnými oděvy a spoluvlastní turistickou společnost s názvem Authentirary. Dvojice spolu chodí už několik let. Nevěstu s princem zřejmě prý sblížila také láska ke sportu. Princ je zároveň dlouholetým přítelem Anishina bratra Daniala Deena Isa-Kalebiče. V říjnu 2023 byla oznámena zpráva o zasnoubení Anishy a Abdula.

Krásná Anisha je dcerou Ivicy Kalebiče, který se narodil v Záhřebu a jehož prarodiče pocházejí z Dalmácie. V mládí se prý Anishinin otec přestěhoval do Londýna za velkou láskou. Ta však nevydržela a Ivica se poté zamiloval do Bruneiky Meriem, dcery sultánovy pravé ruky a bývalého brunejského ministra zahraničí Pehina Datuk Isy. Má s ní několik dětí, mezi nimi i dceru Anishu. Anisha prý navštěvuje pravidelně příbuzné v Chorvatsku. Tráví tu dovolenou. Její sestřenice také médiím prozradila, že mluví plynně chorvatsky.

Svatba trvá deset dní. Probíhá od 7. do 16.ledna. Její součástí jsou kromě tradičního obřadu také hudební vystoupení a raut s hosty z celého světa. Oficiální seznam není znám, počet se však dle zahraničních médiích odhaduje na čtyři tisíce hostů. Mezi nimi i z Chorvatska. Lze očekávat, že se k oslavám na kratší dobu připojí i někdo z členů britské královské rodiny. Sultán a královna Bruneje se také v roce 2011 zúčastnili svatby prince Williama a princezny Kate.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz