Hlavní obsah
Lidé a společnost

Velká zpráva Evropské komise: Které město je nejlepší pro život? Jak si vedou česká města?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Curych - dle zprávy Evropské komise nejpříjemnější město pro život.

Člověk by někdy ani nevěřil, co Evropská komise všechno zkoumá. Jedna z velmi obsáhlých zpráv například pojednává o kvalitě života v evropských městech. Když už si s tím evropští úředníci dali takovou práci, pojďme se na to, co vyzkoumali, podívat.

Článek

Podle rozsáhlé zprávy Evropské komise, která má 112 stránek a nese název „Report on the quality of life in European cities, 2023“, je téměř devět z deseti lidí v Evropě spokojeno s životem ve svém městě. Zpráva ukazuje, že spokojenost se životem v celé Evropě od roku 2019, kdy proběhl poslední průzkum, mírně poklesla. Vliv na to má covidové období a jeho důsledky, a také dopady ekonomické krize. Přesto je to stále docela slušný výsledek.

Do průzkumu bylo opět zahrnuto celkem 83 měst. Z měst České republiky byla v průzkumu opět pouze dvě - Praha a Ostrava. Výsledky potvrzují výrazné zlepšení vnímaní kvality života ve městech ve východních členských státech EU. Vysoká spokojenost je pak už tradičně v severských městech. Horší situace je často v městech na jihu Evropy.

V první desítce měst, kde jsou lidé nejspokojenější, jsou po dvou ze Švýcarska a Německa, po jednom zástupci mají Dánsko, Nizozemsko, Polsko, Švédsko, Rumunsko a Portugalsko.

V desítce měst, kde místní lidé vnímají situaci špatně, jsou tři italská města, po jednom pak z Řecka, Turecka, Albánie, Srbska, Maďarska, Severní Makedonie a Černé Hory.

Města v Evropě jsou vnímána jako inkluzivnější než země, ve kterých se nacházejí. V průměru podíl obyvatel měst, kteří si myslí, že jejich město je dobrým místem pro život LGBTQ lidí, je vyšší, než bývá celostátní průměr v jejich zemi. Na venkově je tedy situace mnohdy odlišná.

Menší města jsou často vnímána jako lepší místo pro život starších lidí. Lidé se cítí bezpečněji, chodí sami v noci a své město vnímají jako čistější a méně hlučné než lidé žijící ve velkoměstech.

Lidé v jiných než hlavních městech jsou také v průměru spokojenější s dostupností veřejných prostranství, zdravotní péče a s dostupností bydlení. Města mimo velká hlavní města jsou také chápána jako lepší místo pro život rodin s malými dětmi. Lidé v jiných než hlavních městech bývají obvykle více spokojenější s místní veřejnou správou.

Kde jsou lidé údajně nejspokojenější?

Švýcarský Curych byl ve zprávě za rok 2023 vyhlášen nejpříjemnějším evropským městem pro život.

Největší švýcarské město porazilo 82 dalších měst z celé EU, Evropského sdružení volného obchodu, Spojeného království, západního Balkánu a Turecka, a to na základě odpovědí více než 71 000 obyvatel, kteří se zúčastnili průzkumu.

Curych (německy Zürich) je hlavní město stejnojmenného kantonu. Leží v předhůří Alp u severního konce Curyšského jezera, na obou březích řeky Limmat. Je obklopeno lesnatými kopci, nejvyšší z nich Uetliberg dosahuje výšky 869 m n. m. Město se dělí na 12 obvodů. Žije zde necelých 500 tisíc obyvatel. V celé aglomeraci přes 1,1 milionu obyvatel. Zhruba třetina obyvatel jsou cizinci.

Curych je na evropské poměry celkem malé město s útulným centrem plným křivolakých romantických uliček, které jsou obsypány hospůdkami s terasami, na nichž se od jara do podzimu scházejí místní obyvatelé na kávu, víno či jídlo. Téměř celé centrum funguje jako pěší zóna, ve které se jezdí pouze na kolech a v tramvajích.

Obyvatelé Curychu jsou dle zprávy komise většinou spokojeni se svou prací, veřejnou dopravou, zdravotnickými službami, kvalitou ovzduší a finanční situací. Jednou z oblastí, kde se městu nedaří tak dobře, jsou (asi nepřekvapivě) ceny nemovitostí, protože pouze 11 % respondentů popsalo nalezení cenově dostupného místa k životu jako „snadné“. V Curychu rozhodně není levně, přesto však jeho obyvatelé vyjádřili ohromující 97 % míru spokojenosti se životem ve městě.

Deset nejlepších měst pro život v Evropě:

  1. Curych (Švýcarsko)
  2. Kodaň (Dánsko)
  3. Groningen (Nizozemsko)
  4. Gdaňsk (Polsko)
  5. Lipsko (Německo)
  6. Stockholm (Švédsko)
  7. Ženeva (Švýcarsko)
  8. Rostock (Německo)
  9. Kluž (Rumunsko)
  10. Braga (Portugalsko)
Foto: Pixabay

Kodaň - druhé město v celkové pořadí

Na opačném konci žebříčku 83 měst je italské Palermo, sicilské kulturní a ekonomické centrum. Navzdory zjevné kráse, slunečnímu svitu a vyloženě nebeskému jídlu, je s životem v Palermu spokojeno pouze 62 % dotázaných obyvatel.

Deset měst v Evropě, kde jsou lidé nejméně spokojeni:

  1. Palermo (Itálie)
  2. Athény (Řecko)
  3. Istanbul (Turecko)
  4. Tirana (Albánie)
  5. Neapol (Itálie)
  6. Bělehrad (Srbsko)
  7. Řím (Itále)
  8. Skopje (Severní Makedonie)
  9. Miskolc (Maďarsko)
  10. Podgorica (Černá Hora)

Evropská komise ve zprávě kompletní žebříček všech 83 měst neuvádí. Pouze deset nejlepších a deset nejhorších. Stejně je tomu i v dílčích kategoriích, které zpráva komise uvádí. Praha a Ostrava se ve většině kategorií na deseti nejlepších a deseti nejhorších místech neobjevuje. Jsou však i výjimky. Ve dvou oblastech Praha dokonce zvítězila.

Foto: Pixabay

Nizozemský Groningen obsadil třetí příčku

Pojďme jednotlivé kategorie rychle proběhnout.

V průzkumu, který řeší, zda se „Kvalita života ve městě ve srovnání s obdobím před 5 lety zvýšila“, se Ostrava umístila na 5.místě. To je jistě velmi pozitivní zpráva. Největší posun k lepšímu zaznamenala polská města Białystok a Gdaňsk a také rumunská Kluž. Nejvíce se situace údajně zhoršila v italské metropoli Řím, makedonské Skopji a italské Bologni.

V oblasti „Dobré město pro imigranty z jiných zemí“ je nejlepší velšský Cardiff a portugalská města Lisabon a Braga. Nejhůře je na tom naopak prý makedonská Skopje, bulharská Sofia a francouzská metropole Paříž.

V průzkumu „Dobré město pro život LGBT“ je nejlepší celkový vítěz, tedy švýcarský Curych, před islandským Reykjavikem a dánskou Kodaní. Nejhorší situace je naopak v tureckém městě Diyarbakır, albánské Tiraně a turecké metropoli Istanbul.

V kategorii „Dobré město pro starší lidi“ zvítězil opět Curych před německým Rostockem a  Lucemburkem. Nejhůře dopadly Istanbul, Řím a Tirana.

„Dobré město pro život rodin s dětmi“ je velšský Cardiff, finské Oulu a portugalská Braga. Nejhorší situace je prý v Istanbulu, Tiraně a slovinské Ljubljani.

Foto: Pixabay

Velšský Cardiff je prý příjemným městem pro život rodin s dětmi

Městem, kde se „Lidé cítí bezpečně a chodí sami v noci bez obav po ulici“ je Kodaň, dále španělské Oviedo a slovinská Ljubljana. Nejhorší pocit v tomto směru mají lidé v Římě, Athénách a francouzské Marseille. Mezi desítkou nejhorších měst se umístila na 7.místě Ostrava. Její obyvatelé dle zprávy nevnímají město jako zcela bezpečné.

V poněkud zvláštní otázce „Lidé souhlasí s tím, že většině lidí v jejich městě lze věřit“ zvítězil dánský Aalborg, před nizozemským Groningenem a Kodaní. Nejhůře jsou na tom Athény, Istanbul a bulharská Sofia.

V další poněkud více subjektivní záležitosti „Lidé se v předchozích 4 týdnech cítili osamělí“ si vedl nejlépe Lucemburk před Štrasburkem a Ženevou. V těchto městech se lidé cítili prý nejméně osamělí. Nejhůře dopadl turecký Diyarbakir, dále černohorská Podgorica a bulharská Sofia.

„Lidí, kteří si myslí, že ve městě je snadné najít dobrou práci“ má nejvíce Praha. To asi není při nízké nezaměstnanosti v zemi a v Praze obzvláště, nijak překvapivé zjištění. Na druhou stranu to dokládá, že průzkumy nejsou „vycucané z prstu“, ale mají určitou vypovídající hodnotu. Druhým městem v pořadí je rumunská Kluž, třetí německý Mnichov. Pro zajímavost: na čtvrtém místě je hlavní město Slovenska, Bratislava. Nejhůře jsou na tom města z jihu Itálie, Palermo a Neapol, třetí je španělské Oviedo.

Foto: Pixabay

V Praze jsou lidé spokojeni s pracovním uplatněním a hromadnou dopravou

V kategorii „Lidé spokojení se svou osobní pracovní situací“ je první německý Rostock, následovaný Lucemburkem a islandským Reykjavikem. Nejhorší situace je prý v řeckém Heraklionu, tureckém Diyarbakiru a hlavním městě Řecka, Athénách.

„Lidí spokojených s finanční situací své domácnosti“ je nejvíce v Curychu před Lucemburkem a norskou metropolí Oslo. Nejhůře situaci vnímají občané řeckých měst Heraklion a Athény a makedonské Skopje.

Kategorii „Lidé cítí, že v případě potřeby dostanou materiální pomoc“ vyhrálo polský přístavní městlo Gdaňsk před rumunskou Kluží a Kodaní. Nejhůře jsou na tom Skopje, Heraklion a poněkud překvapivě Ženeva.

Na otázku „Lidé používající typicky auto“ odpovědělo nejvíc kladně občanů portugalské Bragy před Reykjavíkem a Skopje. Na opačném pólu jsou Stockholm, Paříž a Groningen.

Kategorii „Lidé používající typicky veřejnou dopravu“ vyhrála Praha před Paříží a rumunským hlavním městem, Bukureští. Na sedmém místě je Ostrava. Nejhůře jsou na tom v kyperské Nikosii, Tiraně a Palermu.

„Lidé používající typicky kolo“ jsou prý nejvíce v nizozemských městech Groningenu a Amsterdamu, třetí je dánská Kodaň. Kdo někdy navštívil tato města, tak to jistě rád potvrdí. Nejméně kolo používají naopak údajně v Římě, srbském Bělehradě a litevském Vilnijusu.

„Lidé využívající typicky pěší chůzi po městě“ jsou prý nejvíce v Paříži, druhý je Stockholm a třetí Helsinki. Nejméně chodí pěšky lidé v tureckých městech Istanbulu, Ankaře a Antalyi.

Kategorii „Lidé jsou spokojeni s hromadnou dopravou ve městě“ vede Curych před hlavním městem Rakouska, Vídní a nizozemským přístavním městem, Rotterdamem. Praha je na 6.místě. Nejméně spokojeni jsou v sicilském Palermu, Římě a albánské Tiraně. Pražská hromadná doprava je, ve srovnání s řadou jiných měst v Evropě, opravdu nadstandardní, takže umístění v první desítce není překvapivé. Stejně jako druhé místo Vídně.

„Lidí spokojených s kulturním vyžitím ve městě“ je opět nejvíce v Curychu před nizozemským Groningenem a estonským Tallinem. Kulturně nespokojeni jsou nejvíce lidé v maltské Vallettě, albánské Tiraně a černohorské Podgorici.

První místo v kategorii „Lidé jsou spokojeni se zelení ve městě“ obsadila švýcarská Ženeva, druhé bylo švédské Malmö a třetí norské Oslo. Nejhůře jsou na tom prý v italské Neapoli, řeckém Heraklionu a Palermu, pátém největším italském městě na Sicílii.

Foto: Pixabay

Ženeva - v celkovém pořadí na sedmém místě

„Lidé spokojení s veřejnými prostranstvími ve městě“ jsou nejvíce v Lucemburku před Groningenem a Ženevou. Velmi nespokojeni jsou naopak lidé v řeckých Athénách, italské Neapoli a maltské Vallettě.

Kategorii „Lidé jsou spokojeni se zdravotními službami ve městě“ vévodí opět švýcarský Curych, následován Groningenem a belgickými Antverpami. Nejvíc nespokojeni jsou se zdravotnictvím lidé v makedonském Skopje, maďarském Miškolci a v černohorské Podgorici.

„Lidé jsou spokojeni s kvalitou ovzduší “ nejvíce v Curychu před Helsinkami, hlavním městem Finska, a německým Rostockem z pobřeží Baltského moře. Nejhůře naopak situaci vnímají občané Skopje, rumunské Bukurešti a polského Krakova. Desítku nejhorších měst, dle mínění nespokojených občanů, uzavírá Ostrava.

Kategorii „Lidé jsou spokojeni s úrovní hluku ve svém městě“ vede finské Oulu před irským Dublinem a Tyneside, což je městská aglomerace na severovýchodě Anglie. Nejméně spokojeni jsou lidé v rumunském hlavním městě, Bukurešti, italském Palermu a tureckém Istanbulu.

„Lidí spokojených s čistotou ve městě“ je nejvíce v Lucemburku před polským Białystokem a Curychem. Nejhůře dopadlo sicilské Palermo, následované Římem a třetí je francouzské přístavní město Marseille.

Kategorii, jak jsou „Lidé spokojeni s tím, jak dlouho trvá vyřízení žádostí místní veřejnou správou města“ vyhrála švýcarská města Ženeva a Curych, třetí je dánský Aalborg. Nejhorší situace je prý v italských městech Palermu, Římě a Neapoli.

Foto: Pixabay

Palermo má krásnou architekturu, ale také mnoho záporů. V celkové hodnocení skončilo ze všech měst nejhůře

V otázce „Lidé souhlasí s tím, že postupy používané městskou veřejnou správou jsou přímočaré a snadno pochopitelné“ je nejlepší situace v Ženevě, belgickém Lutychu a turecké Antalyi. Nejhorší je to údajně v Palermu, Římě a Bělehradě.

Další kategorii „Lidé souhlasí s tím, že informace a služby místní veřejné správy města mohou být snadno přístupné online“ vyhrál opět Curych před Aalborgem a Groningenem. Situaci v této záležitosti dobře vnímali i občané Ostravy, které se umístila na pěkném na 10.místě. Nejhůře jsou na tom italská města Palermo, Neapol a Řím.

V poslední oblasti „Lidé souhlasí s tím, že v místní veřejné správě města existuje korupce“ je na tom nejlépe Kodaň, následovaná Curychem a městem ze severozápadní Francie, Rennes. Občané těchto měst nevnímají korupci jako problém. Nejhůře jsou na tom naopak v Bělehradě, Záhřebu a Skopje. Tedy vesměs balkánských zemích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz