Hlavní obsah
Sport

Má být Jindřich Trpišovský ve Slavii odvolán?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Slávistická Tribuna Sever

Slavia začala sezonu špatně. Její trenér Jindřich Trpišovský se tak dostal pod velkou palbu kritiky. Mnoha lidem se nelíbila sestava Slavie, způsob její hry i to, jak kouč utkání v pozápasovém rozhovoru hodnotil. Znamená to však, že má být odvolán?

Článek

Sám jsem se připojil ke kritikům Jindřicha Trpišovského v článku, který jsem bezprostředně po utkání Slavie na Slovácku napsal na Médium. Po odvolání Jindřicha Trpišovského jsem v něm však nevolal. Proč?

Předně se domnívám, že opravdu nejde dělat závěry po jednom odehraném utkání. To ale neznamená, že bych si myslel, že kritika trenéra byla neoprávněná. Na svých slovech bych nic zpátky určitě nevzal. Na odvolání však rozhodně není správný čas. Trpišovský má dostat „klid na práci“. Je to sice hrozné klišé, ale je to tak. Odvolání v této fázi sezony by skutečně ničemu neprospělo.

Slavii čeká duel s Českými Budějovicemi a lze předpokládat, že se v utkání, které se dá označit jako „povinná výhra“, zvedne. Výrazně uspěje a tím si alespoň na chvíli udobří fanoušky. Vítězství s českobudějovickým klubem by ale rozhodně nemělo uspokojit trenéra Slavie. Kritika, které byl po utkání na Slovácku v médiích silně podroben, by měla sloužit především k tomu, aby si včas uvědomil, že takto to dál opravdu nejde.

Tým musí dostat rychle jasnou tvář. Měli by být stanoveni jasní lídři, na kterých bude sestava stát. Jasná „kostra“ základní sestavy. Tým by měl vědět, co má hrát. Neměl by měnit styl hry každý týden dle aktuálního soupeře. Stabilizovaná sestava by se naopak měla snažit vždy vnutit svůj herní styl soupeřícímu týmu. Minimálně v české lize by měl v utkáních s „papírově“ slabšími soupeři dominovat. A to bez ohledu, jestli se hraje v Edenu či na venkovních stadionech. Kádr by se měl zúžit. Upustit přetlak. Přebytečné hráče pustit na hostování. To vše jsou z mého pohledu jasné úkoly pro trenéra Trpišovského.

V médiích se objevila debata pánů z podcastu Kudy běží zajíc: „Pokud se budeme teoreticky bavit o tom, že by měl jít Trpišovský pryč, tak kdo teda bude Slavii trénovat? A kde je jistota, že sešívaní neskončí druzí, ale třeba šestí? Větší pravděpodobnost je, že to po odchodu Trpišovského bude ještě horší,“ řekl v ní bývalý novinář iSport.cz se specializací „Sparta“, Jan Vacek, zvaný „Vacíno“.

Záruka, že to bude lepší, pochopitelně neexistuje. Taková ostatně neexistuje nikdy nikde při žádné výměně. To by nemohl být odvolán žádný trenér ani jiný člověk na vedoucí pozici v jakémkoliv odvětví lidské činnosti. Osobně si nemyslím si, že Jindřich Trpišovský je nenahraditelný, že ho nelze vyměnit. Potenciální nástupci existují na domácí scéně i v zahraničí. V domácích podmínkách se rýsuje minimálně jedno jméno - Martin Svědík.

Přivést kouče z ciziny je pochopitelně větší risk. Slavia by slušného kouče určitě dokázala zaplatit. Trpišovský dnes také není rozhodně levný. Výběr ve světě je obrovský. Zahraniční kouč se musí déle adaptovat na české prostředí, které nezná. Případy Stramaccioni či Pastor jsou strašákem. Na druhou stranu Priskeho působení ve Spartě ukázalo, že to může být naopak hodně pozitivní, když se najde ten pravý.

Rozhodně si ale myslím, že nyní na to není vhodná doba. Vyměnit Trpišovského znamená vyplatit mu tučné odstupné a „rozkopat“ realizační tým, v němž jsou silně zastoupeni „jeho“ lidi. Tedy zejména asistent Zdeněk Houštecký, druhý asistent Milan Kerbr a trenér brankářů Štěpán Kolář. Ti všichni by nejspíš odešli také společně s trenérem.

„Velcí“ trenéři přicházejí (a většinou i odcházejí) se svou kolonou spolupracovníků. Někdy velmi početnou. I výrazně větší, než je ta současná Trpišovského ve Slavii. Takoví dlouhodobí spolupracovníci jsou ke svému šéfovi-trenérovi většinou loajálnější. „Nemydlí mu schody“ při první neúspěchu, jako někteří asistenti, kteří mají ambice stát se rychle hlavním trenérem místo dosavadního šéfa. To kupříkladu u takového Houšteckého, který je s Trpišovským už na třetí štaci, čekat nemůžete.

Zároveň takový štáb vytváří prostor pro hlavního trenéra překonat krize, které v sezoně přicházejí. Je hůře odvolatelný než trenér-samotář. Majitel a management klubu si uvědomují, že vyměnit takového trenéra s jeho početným štábem je velký zásah a opravdu to pak může být ještě horší. Proto k takovým zásahům sahají, až když vyčerpají všechny možnosti.

Proto je ve velkých klubech lepší činit změny vždy v mimosezonním období. Nový hlavní trenér musí dostat čas na sestavení svého „realizáku“, a především mít možnost učinit alespoň základní změny v kádru. A to lze jedině v přípravném období a přestupním „okně“.

Slavia se po uplynulé sezoně ke změně neodhodlala. Trpišovský vcelku dle očekávání dostal opět důvěru. Jaroslav Tvrdík mu bezmezně věří. Nový majitel Pavel Tykač asi také po poměrně krátké době, co klub vlastní, nechtěl dělat tak radikální změnu. Zdá se, že Trpišovský dostal další celou sezonu hájení. Možnost ukázat, že na to má.

Slavia vyhlásila útok na titul. Odvolávat Trpišovského v průběhu sezony nedává velký smysl, ať už by probíhala sebehůř. Trenér by měl dostat šanci ji celou dokončit. Teprve potom by měla být jeho celková práce vyhodnocena. Ale znovu říkám, kritika kouče i týmu po prvním kole byla rozhodně oprávněná. Je otázkou, jestli si z ní hráči, a zejména trenér, který je za sestavu a styl hry zodpovědný, něco pozitivního vezmou. To nám ukážou příští týdny a měsíce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz