Hlavní obsah
Sport

Má být kapitán Sparty potrestán za údajně neúmyslný podpis dresu s neonacistickou tématikou?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

„Svět“ oblétla fotografie, na níž kapitán mistrovského týmu Ladislav Krejčí nedlouho po sobotním utkání v Mladé Boleslavi podepisuje jednomu z příznivců dres se jmenovkou „Jude Slavie“ a číslem 88.

Článek

Fotografie vzbudila mezi sportovními příznivci pozdvižení a vlnu diskuzí.

Na fotografii podepisuje kapitán Sparty dres s  heslem „Jude Slavie“ a číslem 88, jež v přímé spojitosti s tímto heslem jistě není náhodné. Je jedním z kódů v neonacistické symbolice – H je osmým písmenem abecedy a HH je zkratka pozdravu Heil Hitler.

Někteří lidé považují číslo 88 na dresu za zbytečně tematizované a odkazují třeba na dres hokejisty Davida Pastrňáka. K tomu je však třeba uvést, že Pastrňák nenosí dres 88 s jmenovkou „Jude Slavia“. Právě v tomto spojení dostává toto číslo zcela jiný význam. Každý, kdo chce chápat, to chápe.

Je každopádně dobře, že se kapitán Sparty bezodkladně omluvil. Stalo se tak prostřednictvím zkušeného „žehliče“ problémů, ředitele komunikace AC Sparta Ondřeje Kasíka na platformě X s odůvodněním, že kapitán Sparty sám tuto platformu nepoužívá.

Na celou záležitost se dá dívat ze dvou úhlů pohledu.

První pohled na věc říká, že prostě Krejčí dres podepsal, i když moc dobře věděl, co na něm je. Podepsal prostě proto, že podepsat chtěl. Nebo proto, že neměl „koule“ odmítnout.

Druhý pohled na věc říká, že si toho ve vítězné euforii kapitán Sparty nevšiml a nechtěně podepsal dres, který mu byl fanouškem podstrčen.

Zkušený ředitel sparťanské komunikace Ondřej Kasík samozřejmě razí druhou variantu. Pravdu, jak to skutečně bylo, zná jen sám Ladislav Krejčí. Tak jako ji nejspíš znal kdysi při incidentu v Glasgow jen samotný Ondřej Kudela.

Měl by být sparťanský kapitán za tuto záležitost vyšetřován Disciplinární komisí FAČR a trestán? To je opět věc názoru, které se budou různit, dle toho, kdo na jaké straně „barikády“ stojí.

Jedni budou říkat, že Krejčí přece nic tak hrozného neudělal. Jen si nevšimnul, co podepisuje. Jiní, že ať už to podepsal úmyslně, či neúmyslně, je za svůj čin zodpovědný a měl by z toho být vyvozen Disciplinární komisí FAČR postih.

Rasismus, antisemitismus, xenofobie a další jevy podobné, jsou každopádně na černé listině FAČR. V souladu s tím, co razí FIFA a UEFA. Jakékoliv projevy a schvalováni výše uvedených jevů mají být důsledně potlačovány a trestány. A jedná se i o případy, kdy to dotyčný údajně tak nemyslel, jak později uvádí.

Čerstvým případem v tomto směru je kouč druholigové Dukly Petr Rada, který byl za urážky trenéra Zbrojovky Brno Polácha s rasistickým podtextem potrestán zákazem výkonu funkce trenéra na osm měsíců. Petr Rada se hájil tím, že „to tak nemyslel a každý, kdo ho zná, ví, že přece není rasista“. Trest mu byl nakonec snížen na tři měsíce.

Rozhodně nechci pořádat „hon na čarodějnice“. Avšak, pokud Petr Rada dostal trest tři měsíce zákaz výkonu funkce, i když se omluvil a říká, že to tak rozhodně nemyslel a není rasista, je správné, aby Ladislav Krejčí vyvázl zcela bez trestu, když se také omluvil, že podepsal dres s „nacistickou“ symbolikou jen nevědomky? Tedy to také „tak nemyslel“.

Nebude to tak trochu „dvojí metr“, když kapitán Sparty z incidentu vyjde zcela bez trestu? Odpověď ponechám na každém z Vás.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz