Hlavní obsah
Názory a úvahy

Šéf ÚOHS dostával VIP vstupenky na hokejové MS. Měl by složit funkci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Informace, že mezi lidmi, kterým rozdával vstupenky předseda hokejového svazu Alois Hadamczik, je také předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, vzbudila rozruch. Petr Mlsna se k záležitosti nevyjadřuje. V „normální“ zemi by odstoupil. Proč?

Článek

Dle zpráv z médií, Petr Mlsna, šéf ÚOHS navštívil celkem tři utkání, čtvrtfinále s USA, semifinále se Švédy a finálový souboj se Švýcary. Vstupenky dostal údajně zdarma od šéfa hokejového svazu Aloise Hadamcika. Ten to ostatně ani nepopřel. Dle informací Blesku rozdával Hadamczik vstupenky „svým vipákům“ před jednotlivými zápasy v nedalekém hotelu.

„Samozřejmě jsem mu dal vstupenky, já ho znám už z fotbalu. A více lidí přišlo. Já mám jako prezident svazu skybox a mám právo do něj pozvat lidi… Ať si Blesk píše, co chce. Já mu ani neodpovídám, protože ty otázky jsou stupidní a já mám právo komunikovat s tím, kdo se ke mně chová slušně. Tak jestli to je vrátná, uklízečka, předseda vlády nebo pan Mlsna, tak s ním komunikuju slušně.“ uvedl k tomu předseda hokejového svazu Alois Hadamczik v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Cena vstupenek výrazně překračuje limit, který stanoví Etický kodex Úřadu pro hospodářskou soutěž. Jen vstupenky na finále mistrovství světa a zápas o bronz stály pro jednu osobu od 9 680 Kč do 12 980 Kč.

Hodnota daru tedy byla nejméně v řádech desetitisíců korun. Podstatnější je to, kdo daroval, a kdo byl obdarován. Předseda hokejového svazu a také podnikatel na straně jedné. Předseda významné kontrolní státní instituce na straně druhé.

V obecné rovině se dá říct, že ten, kdo něco takového poskytuje, za to také asi nejspíš něco očekává. Dnes nebo v budoucnu. Minimálně si tak vytváří „kamarádíčka pro případ potřeby“.

Zcela konkrétně se dá pouze zeptat: Daroval by předseda svazu prestižní vstupenky Petru Mlsnovi, kdyby nebyl šéfem takto významné kontrolní státní instituce, ale pouze „obyčejným smrtelníkem”?

„Zaměstnanec nesmí v souvislosti s výkonem práce přijímat žádné dary, které by mohly ovlivnit řádný výkon práce… Dále nesmí přijímat ani dary, které nejsou způsobilé ovlivnit řádný výkon práce, pokud jejich hodnota přesahuje částku 300 Kč… O nabídce takových darů vyhotoví zaměstnanec záznam.“ praví mimo jiné Etický kodex Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Jeho celé znění je k nahlédnutí zde.

Jak je uvedeno na webových stránkách, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže je ústředním orgánem státní správy České republiky s pravomocemi v oblasti ochrany hospodářské soutěže, dohledu nad zadáváním veřejných zakázek, monitoringu a koordinace veřejné podpory, kontroly zneužití významné tržní síly a vykonává působnost vyplývající ze zákona č. 370/2017 Sb., o platebním styku.

Jinými slovy, tento úřad by měl prověřovat, jestli je v této zemi „leccos v pořádku“. A pokud není, tak konat. A proto se zřejmě vyplatí být s jeho šéfem zadobře.

Úřad je řízen předsedou, navrženým vládou a jmenovaným prezidentem republiky na šestileté funkční období. Předseda úřadu by měl být logicky člověkem, který „si s nikým nezadá“, měl by být stoprocentním „panem čistým“. Už z principu by se měl tedy držet v ústraní. Nepřijímat žádná pozvání na komerční akce firem a organizací, natož drahé vstupenky na podobné akce či jiné dary.

Vztahy Petra Mlsny

Vystudovaný právník Petr Mlsna je předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže od prosince 2020. Má za sebou bohatou minulost ve státních službách. Byl ministrem bez portfeje ve vládě Petra Nečase a třikrát náměstkem ministra v dalších vládách. Kauza „vstupenky“ není zdaleka první kontroverzní záležitostí, kterou média v souvislosti s působením Petra Mlsny zmiňují.

Známé jsou dlouholeté Mlsnovy vztahy s Miroslavem Peltou, bývalým předsedou fotbalového svazu. S Peltou údajně také nadále udržuje styky, i když ten byl podruhé odsouzen za zmanipulování sportovních dotací a byl mu uložen opět trest 6 let odnětí svobody nepodmíněně. V roce 2022 byl Petr Mlsna dle informací médií viděn i s manželkou v Peltově společnosti na fotbalovém MS v Kataru.

Petr Mlsna byl fotbalovým rozhodčím. S praporkem to dotáhl jako asistent až do nejvyšší soutěže. Už z toho je zřejmé, že „v tom vždy uměl chodit“. Z této doby se také zná s Aloisem Hadamczikem, jak ten sám v mediích uvedl. Hadamczik byl totiž také jednu dobu majitelem fotbalového Baníku Ostrava. Petr Mlsna však se soudcováním na nejvyšší úrovni brzy skončil, i proto, že prý nesplnil fyzické prověrky. Působil pak v různých funkcionářských fotbalových funkcích. Mimo jiné v komisi rozhodčích pro první a druhou ligu. V době předsednictví Miroslava Pelty.

V dubnu 2024 přinesl Deník N zprávu, že se Petr Mlsna v březnu téhož roku zúčastnil svatby advokáta a spolumajitele advokátní kanceláře. Také toto je poněkud kontroverzní záležitost. Mlsnův úřad totiž řeší řadu případů, ve kterých klienti zmíněné kanceláře, tedy Rowan Legal, figurují. Advokát údajně také nabízel Deníku N, informace o jiných tématech, pokud o Mlsnově účasti na svatbě nebude psát.

Hodně se mluvilo také o vztazích Petra Mlsny s bývalým prezidentem Milošem Zemanem a jeho okolím. V listopadu 2020 schválila vláda Andreje Babiše nominaci Petra Mlsny na post předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Uspěl ve výběrovém řízení, které však nejspíš nebylo zcela transparentní. Vláda nezveřejnila jména uchazečů, jejich koncepce ani kritéria výběru. Vítězem se stal kandidát, kterého za svého favorita prohlásil prezident Miloš Zeman ještě předtím, než vláda výběrové řízení vůbec vypsala. Také se s Mlsnou už dříve sešel.

O necelý rok později přijal Petr Mlsna od prezidenta Zemana hodinky v ceně 16 900 Kč, i přesto, že kodex jeho úřadu zakazuje takové dary přijímat. Pražský Hrad přitom hodinky za veřejné peníze nakoupil pro protokolární dary zahraničním státníkům.

Dne 22. května 2022 se také Petr Mlsna účastnil schůzky nejasného účelu u vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře v době, kdy byl v kancelářích Pražského hradu, zřejmě čirou náhodou, přítomen také prezidentův poradce Martin Nejedlý a Mlsnův kolega z Právnické fakulty Univerzity Karlovy Aleš Gerloch. Prezident Miloš Zeman v tu dobu na Hradě nebyl, jak prý Deníku N potvrdily dva zdroje blízké hlavě státu.

V říjnu 2022 prezident Miloš Zeman dokonce udělil vysoce loajálnímu Petru Mlsnovi státní vyznamenání - Medaile Za zásluhy, 1.stupeň. Těžko říct, jakými významnými činy ve prospěch tohoto státu si ho zasloužil.

Ale zpět ke vstupenkám na mistrovství světa v ledním hokeji. Podle premiéra Petra Fialy je nyní na Mlsnovi, aby vše vysvětlil. To je poměrně dost chabé vyjádření předsedy vlády. Lze jen spekulovat, proč tomu tak je.

Mluvčí ÚOHS zase na dotazy médií pouze uvedl, že je to soukromá záležitost pana předsedy Mlsny. Ten zatím mlčí. Zřejmě se rozhodl, že „to nechá vyhnít“. Zkušený právník a politický zákulisní hráč zřejmě věří, že taktika „mrtvý brouk“ přinese úspěch. Nějaká nová větší kauza v příštích dnech tuto záležitost přebije a na „případ vstupenky“ se snadno zapomene.

Někomu se možná bude zdát, že se přece zase tolik nestalo. Vstupenky za pár desítek tisíc, když jinde jde o miliony…? Jde však o princip a symboliku. Navíc takovými „drobnostmi“, některé věci často pouze začínají…

Ve správně fungující demokratické zemi by za takový „přešlap“ šéf velmi významného státního kontrolního úřadu, který má být všem ostatní morálním příkladem, musel pod veřejným tlakem odstoupit. Petr Mlsna však, zdá se, opět ve funkci vydrží. Má přece pověst člověka, který se umí domluvit s každým a přežít prakticky cokoliv.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz