Hlavní obsah
Sport

Mladičký tým Salcburku byl slabý. Sparta toho dokázala využít. Těžcí soupeři ji teprve čekají

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Stadion na Letné před utkáním

Sparta čekala na Ligu mistrů dlouhých devatenáct let. Los ji na úvod přál. Dostala velmi příjemného soupeře, kterého dokázala poměrně snadno přehrát a pohodlně zvítězila. Cenné vítězství na úvod. Těžká utkání však teprve přijdou.

Článek

Byl to na Letné svátek fotbalu. Vyprodaný stadion si nejprve zazpíval sparťanskou hymnu „Zpívej, kdo jsi sparťanem“. Mimochodem, hudbu k ní složil před více než třiceti lety hitmaker Karel Svobodaa slova napsal Karel Šíp. Tedy letitý zarputilý fanoušek vršovických Bohemians, nikoliv Sparty. Ten do ní vložil slova „Sparta věčná zůstane a ze všech nejlepší!“ A to přesto, že Sparta byla odjakživa „železná“. Slavia je, jak je historicky známo, „věčná“. Ale faktem je, že Svobodova a Šípova hymna se na Letné chytla, a když ji zpívá vyprodaný stadion, má to sílu. Pak už přišla na řadu slavná znělka Ligy mistrů. A šlo se na to.

Je obdivuhodné, jak s velkým přispěním financímajitele slavné značky energetického nápoje dokázali v Rakousku vybudovat skvělou mládežnickou fotbalovou akademii, která umí rok co rok vyprodukovat další a další velké talenty, kterými zásobuje celou Evropu. Mnozí z těchto fotbalistů hrají dnes už ve špičkových evropských klubech. Salcburk se s velmi mladým týmem, který stále dokola obměňuje, dokáže dokonce opakovaně dostat do Ligy mistrů.

Tým perspektivních a talentovaných fotbalistů, kterým rozhodně nepřekáží míč, snaží se hrát kombinační a běhavý fotbal. Tak se prezentoval rakouský klub v Praze. S velmi nízkým věkovým průměrem základní sestavy však souvisí také značná nevyzrálost hráčů, kteří dělají naivní „dorostenecké“ chyby. Na této úrovní opravdu nevídané. Hráčům také tolik „nevoní“ souboje a agresivita. Někteří na to ještě ani nemají fyzicky. Pod tlakem chybují.

S Olatunjim si vůbec nevěděli rady. Birmančevič se rozehrával pozvolna, ale Haraslín byl vidět od začátku a v záloze se dařilo zejména Lacimu. Obranu šéfoval stoper Panák. Pro něj ideální soupeř. Málo nebezpečný, a tak měl dost času a prostoru k podpoře ofenzivy. Vidět byly i oba kraje, Preciado a Wiesner. Vysoký standard zvládl tradičně Kairinen, jehož zkušenost na mladé soupeře platila.

Jediným starším hráčem základní sestavy, který kazil věkový průměr rakouského týmu, byl německý brankář Janis Blaswich, v 33 letech také logicky kapitán. Jinak vypadala sestava hostujícího týmu z pohledu věku takto: 33 - 22, 24, 20, 18 - 26, 19, 19 - 21, 20, 20. To by byl extrémně mladý tým i na „obyčejnou“ národní soutěž, natož na „ligu lig“, tedy Champions League.

Dávat šanci mladým je jistě chvályhodné. Nic se ale nemá přehánět. Jedna stará pravda říká, že „jen s mladými ještě nikdy nikdo nic nevyhrál“. Vždy je potřeba určitý věkový mix, k mladíkům dva tři starší hráče, aby mladí měli, vedle koho se učit, sbírat zkušenosti. Aby je měl také kdo usměrnit a psychicky podržet.

V rakouské sestavě však nikdo takový nebyl. Obávám se, že Salcburk bude v tomto složení a s tímto přístupem za „otloukánka“ letošního ročníku Ligy mistrů. Ale třeba to šéfům klubu nevadí a počítají s tím. Tým sice bude prohrávat, možná i vysoko, ale mladí se „ohrají“, nasbírají zkušenosti a za čas opět výhodně prodají.

Sparta dokázala nezkušenosti hostujících mladíků využít. O půli pohodlně vedla 2:0, když první gól vstřelila už v 2.minutě. Haraslínovu střelu, vyraženou brankářem jen před sebe, dorazil do sítě finský záložník Kaan Kairinen. Pro Spartu vstup do utkání z říše snů. A mohlo být ještě lépe, kdyby Haraslín o dvě minuty později po chybě rakouské obrany a nejistém vyběhnutí brankáře neminul střelou z dálky těsně odkrytou branku. Ve 4.minutě to mohlo být už 2:0.

Sparta nakonec přidala druhou branku až v 42. minutě, kdy v obraně naivně hrající hosté spoléhali na to, že „zapomenutý“ Olatunji, je po dlouhém pasu od Panáka v ofsajdu. Ten ale nebyl a situace využil na 2:0. Pro Spartu velmi důležitá, uklidňující branka před přestávkou. Hosté za celý první poločas nevystřelili na domácí branku.

Sparta si přinesla pohodu z první půle i do druhého dějství. V 58. minutě přidal třetí gól chladnokrevně Qazim Laci po přihrávce Olatunjiho. V té době už měl za sebou rakouský tým čtyři vystřídané fotbalisty. Obraz hry to ale nijak nezměnilo. Sparta pokračovala v „krasojízdě“. Byla jasně lepší. Škoda, že další branky nepřidala, i když mohla, zejména Birmančevič, který se v 76.minutě dostal do šance, kterou však Blaswich zlikvidoval. A poté střídající Krasniqi spálil tutovku. Hosté měli šanci až v 92.minutě, ale neproměnili. Nakonec dobře, že Sparta neinkasovala a o tři branky zvítězila.

Výborný vstup Sparty do Ligy mistrů. Na druhou stranu je třeba krotit velkou euforii. Je třeba vidět, kdo proti Spartě ve středu na Letné stál. Tým sice plný velmi talentovaných fotbalistů, ale také velmi nezkušený. Tým, který „vyráběl“ obrovské hrubé chyby. Tým, který může v Lize mistrů sbírat zkušenosti, ale reálně na ni v tomto složení aktuálně prostě nemá. Tohle není skutečný obraz této soutěže. Jiní soupeři budou hrát úplně jiný fotbal.

Je zajímavé, jak mohou někdy statistiky utkání zkreslovat. Rakouský tým měl 66 % držení míče, 11 střel stejně jako Sparta, 14 přímých kopů jako Sparta. Ale fotbal se nehraje na „umělecký dojem“. Nerozhoduje držení míče. Hraje se na góly a rozhodují chyby. Sparta dala góly tři a velké chyby dělala obrana rakouského celku.

Ještě douška k rozhodčímu. Opět utkání řídil jeden ze slovinských rozhodčích. Tak jako zápas Slavie s Lille o postup do Ligy mistrů. Není asi náhodou, že rozhodčí z této malé evropské země řídí důležitá utkání v evropských pohárech, když je předsedou UEFA Aleksander Čeferin ze Slovinska. Rozhodčí sice tentokrát nic zásadního neovlivnil, ale nijak kvalitní výkon to opět nebyl. Minimálně dvě žluté karty hráčům hostujícího týmu odpustil. Je otázka, jak by zvládl těžší zápas. Domnívám se, že Ligu mistrů by měli rozhodovat rozhodčí, kteří řídí pravidelně náročná utkání v kvalitních národních ligách. To není případ Slovinců, a na jejich výkonech je to znát. Ale zákulisní politika evidentně funguje i v nasazování rozhodčích.

Sparta dokázala slabin soupeře využít a před domácím publikem ho snadno „přejela“. Jak na tom ale opravdu ve srovnání s vyspělými evropskými týmy je, nám ukážou až další utkání skupinové fáze. To první bude 1.října ve Stuttgartu, dále 23.října v Manchesteru s City, následně 6.listopadu doma s Brestem a 26.listopadu též na Letné s Atletikem Madrid. V prosinci Spartu čeká výlet do Rotterdamu, kde se utká s Priskeho Feyenoordem, za který nastupuje ex-sparťan Dávid Hancko. Další utkání skupinové fáze už budou v lednu. Doma s Interem Milán a v Leverkusenu, který má na soupisce Patrika Schicka a Matěje Kováře.

Jasná výhra Sparty je skvělá. Velmi důležité body na úvod. Dodá jí to sebevědomí do dalších bojů. Z předvedené hry rakouského týmu a uvedeného výčtu soupeřů Sparty je však zřejmé, že ač má akademie rakouského klubu ve světě velký zvuk, jeho velmi mladý a nezkušený „A“ tým patří aktuálně, asi nejen papírově, mezi nejslabší týmy skupinové fáze Ligy mistrů, s kterými se Sparta potká. Tím rozhodně nechci nijak snižovat středeční výkon a výhru Sparty. Pouze říkám, že na to, jak na tom opravdu je, si musíme ještě počkat.

Zdroje: Přímý přenos Nova Sport + Statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz