Hlavní obsah
Umění a zábava

Patří StarDance na obrazovky České televize?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Řadě kritiků dlouhodobě vadí vysílání StarDance v České televizi. Pořad prý není veřejnou službou a neměli by ho platit daňoví poplatníci.

Článek

V souvislosti s avizovaným zvýšením koncesionářských poplatků se teď někteří lidé, kterým Česká televize „leží v žaludku“, strefují do všeho možného. Nejvíc jim vadí, že se v České televizi neříká jen to, co by chtěli slyšet oni. Pluralita názorů se jim nelíbí. Nevyhovuje. Mají pocit, že jejich politickým oblíbencům je v ČT ubližováno. Někteří politici to podporují a „přiživují“ různými vyjádřeními proti České televizi.

Další lidé si stěžují, že Česká televize utrácí „naše“ peníze za komerční projekty. O milionové podpoře české kinematografie se v tomto směru kupodivu moc nemluví. Televizní detektivky také až na výjimky nikoho moc nevzrušují. Sport se také moc neřeší, ostatně velké dlouhodobé ligové soutěže jsou dnes až na výjimky na placených kanálech, i olympiádu už ČT vysílá v omezeném rozsahu.

Nejčastěji kritikům vadí vysílání taneční soutěže StarDance, která podle nich „prostě není veřejnoprávní“. „Proč bychom měli takové ‚hopsání‘ platit?“, říkají. Namítají, že StarDance není veřejnou službou.

Vzhledem k tomu, že jiné zábavné projekty ČT takovým terčem nejsou, člověk se nemůže ubránit dojmu, že je zatím trochu něco jiného. Závist, že StarDance prostě České televizi už roky funguje. Kdyby StarDance byla volná, jistě by se komerčním televizím v jejich programu líbila.

Patří tedy StarDance na veřejnoprávní televizi? Přísně vzato asi opravdu ne. Je to hlavně zábava. Ale to by se v České televizi pak vlastně nesmělo vysílat nic zábavného. Zůstalo by zpravodajství a k tomu investigativní, naučné, vzdělávací a umělecké pořady a dokumenty. Česká televize by musela úplně rezignovat na jakoukoliv zábavu, včetně třeba talkshow Všechnopárty pana Šípa. I to je přece zábavná komerce. Tento pořad ale nikdo nezpochybňuje.

Není nakonec StarDance také tak trochu naučný a vzdělávací pořad? V pořadu tančí celebrity s tanečníky. Je to show, komerce, svým způsobem prostě estráda, ale má také naučný, vzdělávací a dokonce charitativní přesah. Koneckonců Česká televize má licenci na vysílání StarDance zakoupenou od britské BBC. Tedy také veřejnoprávní instituce, kde StarDance vznikla. Pokud je StarDance dost veřejnoprávní pro tradiční, přísné britské prostředí, proč by neměla být dost dobrá pro české?

Jaké má tedy taková „komerce“ v ČT klady? Díky StarDance vzrostl zájem o tanec a taneční. Nejen mezi mladými, ale i mezi lidmi středního i staršího věku. Samotná StarDance je v podaní České televize poměrně decentní, kultivovaný zábavný pořad. Pořád je to vkusná zábava. Určitě i díky moderátorům. StarDance tak trochu „propojuje generace“. To je určitě pozitivní záležitost. Mezi tančícími celebritami jsou šedesátníci i velmi mladí. Klasičtí herci či naopak youtubeři. StarDance má také charitativní rozměr, což k veřejnoprávní televizi rozhodně patří. StarDance je logicky cílená zejména na střední a starší generaci. Ví o ní ale i řada mladých, kteří si jí „sjedou“ na netu. To komerční a bulvární ze StarDance žije mimo vysílání, kdy se StarDance „přelívá“ z televizní obrazovky na stránky bulváru a sociální sítě. Tam už si pak žije vlastním životem.

Po roční odmlce bude letos od poloviny října do poloviny prosince zase StarDance na obrazovkách ČT. Opět tedy vzplanou diskuze nejen o tom, jestli ten či onen vypadl oprávněně či nikoliv. A také o tom, zda má vůbec veřejnoprávní ČT StarDance vysílat.

Co si o tom myslíte?

Anketa

Vadí vám vysílání StarDance na ČT?
ANO
15,1 %
NE
84,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1616 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz