Hlavní obsah
Sport

Podivné rozhodnutí Slavie: Tomič odeslán na hostování do Norska, i když má na jeho postu problémy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Ilustrační foto

Kádr Slavie je na české poměry velmi široký. Na podzim má jistotu evropského poháru. K tomu česká liga a MOL Cup. Tedy velká porce utkání. Zdálo se, že Slavia je na situaci připravena. Přesto má najednou na jednom postu sestavy personální nouzi.

Článek

Není to tak dlouho, co Slavia mohla hráče, kteří zahrají post pravého beka či wing beka „přehazovat vidlemi“. Vpravo mohl hrát Lukáš Masopust, David Douděra, Michal Tomič, Tomáš Vlček, Tomáš Holeš (do Slavie přišel jako pravý bek), Jan Bořil či univerzál Ivan Schranz. Každý z těchto fotbalistů už na tomto místě v sestavě v minulosti někdy působil.

Uběhlo pár týdnů z nové sezony a situace je jiná. Tomáš Vlček, více stoper, ale také fotbalista, který může hrát u pravé lajny, se bohužel vážně zranil. Reprezentant David Douděra v posledních týdnech hraje-nehraje. Hovoří se o blíže nespecifikovaných osobních důvodech. V úterý ve Francii v důležitém zápasu nebyl k dispozici.

A tak dostal příležitost zkušený univerzál Lukáš Masopust. Měl ale s rychlými a technicky vyspělými hráči značné problémy. Část první půle hrál se žlutou kartou. Na začátku druhé části se navíc zranil. Jedná se o zadní stehenní sval. Jeho léčení si tedy asi vyžádá pár týdnů. Masopusta nahradil v druhé půli další zkušený borec, Jan Bořil, který obvykle „piluje“ levou lajnu. Je však pravák. V minulosti hrával v obraně i vpravo.

Ještě před pár dny by mohl trenér Trpišovský použít na pravou stranu Michala Tomiče. Pětadvacetiletého slovenského fotbalistu, o kterém ještě před nedávnem hovořil jako o velké naději a budoucnosti Slavie.

Michal Tomič odehrál v minulé sezoně za Slavii 21 ligových utkání, 2 zápasy v MOL Cupu a 6 utkání v Evropské lize. Hrál i za slovenskou reprezentaci. Nejspíš by nechyběl ani v nominaci na Euro v Německu, ale v nadstavbové části české nejvyšší soutěže se zranil.

V letní přípravě se v dresu Slavie objevil. Nastoupil v přípravných utkáních s Podbrezovou a Žilinou. V prvním ligovém kole na Slovácku, kde v minulosti také působil, byl na střídačce. Proti Českým Budějovicím odehrál devět závěrečných minut utkání. V dalších dvou zápasech v Liberci a s belgickým Royale Union SG byl opět na lavičce.

V domácím ligové utkání se Sigmou Olomouc byl najednou v základní sestavě. Odehrál 83 minut a vedl si velmi dobře. V hodnocení Livesportu si vysloužil nadprůměrnou známku 7,8. Nejlepší hodnocení ze všech hráčů Slavie! Zdálo se, že by se Tomič mohl v sestavě udržet, avšak v odvetě v Belgii s Royale Union SG už opět chyběl. Údajně pro zranění. V sestavě nebyl ani v sobotním utkání s Teplicemi.

V pondělí vešla ve známost oficiální zpráva, že Michal Tomič opouští Slavii. Odešel do týmu norského mistra Bodö/Glimt na půlroční hostování s opcí na přestup. Na soupisce pro evropské poháry Tomiče nahradil Ondřej Zmrzlý, který je přitom dosud mezi zraněnými. V úterním zapase ve Francii nebyl k dispozici. Navíc Zmrzlý je hráč především na levou stranu obrany či zálohy.

Velmi zvláštní rozhodnutí. V situaci, kdy dlouhodobě není Vlček a osobní problémy má Douděra, Slavia pouští do Norska Michala Tomiče! Nadějného hráče na post pravého wing beka. To ještě Trpišovský a spol. samozřejmě nemohli tušit, že se ve Francii navíc zraní Masopust. Ale jak to tak bývá, zafungoval „zákon schválnosti“.

Michal Tomič, jehož tržní hodnota se odhaduje dle známého fotbalového portálu na 1,3 mil. eur, má přitom ve Slavii smlouvu až do léta 2026. 

Slavia má o víkendu výjimečně volno. Chtěla spíše hrát, ale Mladá Boleslav požádala, vzhledem ke své účasti v boji o Konferenční ligu, o odložení ligového utkání se Slavií. Dalším zápasem Pražanů tak bude opět duel o Ligu mistrů s Lille ve středu 28.srpna.

Po prvním utkání ve Francii Jindřich Trpišovský řekl:Myslím, že Lukáš na odvetu nebude. Prvotní signály jsou problémy s pravým hamstringem. Doufejme, že bude David Douděra a vrátí se zpátky. Ondra Zmrzlý by mohl být taky na odvetu, i když je po zranění. Víme, že nemáme stranové hráče a uvidíme, jestli by to Ondra zvládl odehrát přes nohu.“

Tak si to shrňme:

Před pár týdny měla Slavia na pozici pravého (wing) beka možná až sedm hráčů. Dnes hovoří trenér Trpišovský o tom, že „nemá stranového hráče“ a čeká, jestli bude k dispozici Ondřej Zmrzlý, který je však hráčem na levý post a navíc, naposledy nastoupil k utkání 13.července v přípravě s Žilinou! Od té doby marodil.

Člověk se tedy logicky ptá: Proč Slavia pustila Michala Tomiče do Norska?

Trenér Trpišovský mluvil po úterním utkání také o tom, že pokud to Zmrzlý vpravo nezvládne, musí Slavia změnit rozestavení. A jedním dechem dodal, že blízko je příchod jednoho hráče ze zahraničí na tento post. Je prý možné, že se objeví tento týden v Praze. Takový hráč, jistě cizinec, ale nebude nejspíš použitelný hned. Není na soupisce pro evropské poháry. Nezná tým, české prostředí, styl hry. Bude potřebovat nějaký čas na adaptaci. Znovu je tu tedy otázka: Proč odešel Michal Tomič?

Další zdroj: statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz