Hlavní obsah
Sport

Příští sezonu to bude pořádná divočina. Bude se hrát o stovky milionů. Mistr má jistotu Ligy mistrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Mistr příštího ligového ročníku bude mít zaručen přímý postup do základní skupiny Ligy mistrů 2025/26. Znamená to, že se v české lize bude hrát o stovky milionů. Tlak a vypětí v klíčových duelech ještě vzroste. Máme se tedy na co těšit.

Článek

Díky čtvrteční domácí remíze Viktorie Plzeň s Fiorentinou v Konferenční lize Česko vyskočilo v žebříčku národních koeficientů na 10.místo. To zaručuje přímý postup do základní skupiny Ligy mistrů pro sezonu 2025/26.

Současný ligový ročník jde do finiše. Zbývají tři ligová kola základní části a poté pět kol nadstavbové části o titul. Po nedělním zaváhání Sparty, která nečekaně ztratila dva body v domácím utkání s Mladou Boleslaví, je na čele pražská Slavia o bod před Spartou.

Samozřejmě není zdaleka rozhodnuto. Ve zbývajících zápasech se může stát leccos. Každopádně letos bojují o titul pouze dva týmy - pražská „S“. Mezi nimi se v příštích týdnech rozhodne.

Slavia a Sparta jsou momentálně „odskočené“ od zbytku ligových týmů. Finančně i fotbalově. Oba kluby vlastní čeští miliardáři, Slavii Pavel Tykač, Spartu Daniel Křetínský. Jedná se o jediné dva české kluby s celonárodním přesahem, fanoušky mají po celé zemi. V současné době zažívají boom. Mají vyprodané stadiony, často i na méně atraktivní ligové soupeře. O tom se jejich nedávným i dávnějším předchůdcům mnohdy ani nesnilo.

Liga jde celkově nahoru. Přes řadu přetrvávajících problémů se vymanila ze stínu éry Berbra a spol. Profesionální fotbal bude mít v příštím období mnohem více finančních prostředků od obchodních partnerů, kteří vzešly či ještě vzejdou z nově vypsaných tendrů. Jedná se stovky milionů korun za vysílací práva a další partnerství, včetně nového generálního partnera, po němž liga ponese jméno. Tyto finance pomohou všem profesionálním klubům, ale nejvíce těm menším, které nemají jiné velké příjmy, kupříkladu z evropských pohárů či přímého prodeje hráčů do velkých zahraničních klubů.

Velké kluby, tedy zejména Slavii a Spartu, ale i Plzeň, budou však zajímat hlavně evropské poháry. Jako každoročně. V současné době je ohledně příští sezony situace nejasná. Ví se, že v ročníku 2024/2025 bude Česko reprezentovat v Evropě pětice týmů. Čeká se však ještě, jak některé záležitosti dopadnou. Mistr ligy současného ročníku bude muset pravděpodobně do kvalifikace. Pokud by jím však byla pražská Slavia, existuje ještě šance na přímou účast za předpokladu, že se vítěz letošní Ligy mistrů kvalifikuje i z domácí soutěže (takřka jisté) a ukrajinský Šachtar nevyhraje ukrajinskou ligu (momentálně ji však vede o dva body).

V příští sezoně to bude ale úplně jiné. Mistr ligy bude mít jistý postup do základní skupiny Ligy mistrů 2025/26.

Když jsme tu měli tuto situaci naposledy, sezonu nejlépe zvládla Viktoria Plzeň. Pavel Vrba se tehdy vrátil do Plzně, zmobilizoval „starý“ tým a vyždímal z něj ještě, co se dalo. Osu tvořili Kozáčik, Hejda, Hubník, Limberský, Petržela, Kolář, Hořava, Kopic či Krmenčík.

„Do ligy teď vjedou dva tanky, jeden rudý a druhý sešívaný. Já za nimi poběžím s malým klackem v ruce a v každé zatáčce ho budu tankům strkat do pásů a doufat, že aspoň jeden z nich se vysype,“ řekl tehdy na předsezonní tiskové konferenci generální manažer Viktorie Plzeň Adolf Šádek.

Šádkovi sázka na Vrbu vyšla. Viktoria jako mistr ligy 2017/2018 získala přímou vstupenku do základní skupiny Ligy mistrů v sezoně 2018/2019. Do Plzně „přitekly“ stovky milionů. 

Slavia a Sparta tehdy tento souboj vůbec nezvládly, vysoké ambice nenaplnily. Většina cizinců v nabitých kádrech pražských týmů zůstala hodně za očekáváním. Naprostým fiaskem skončilo letenské působení italského kouče Andrea Stramaccioni. Slavia také „přepřahala“, když Jaroslava Šilhavého vystřídal po nevydařeném podzimu v prosinci 2017 Jindřich Trpišovský. Na jaře to ale už nezachránil. Plzeň vyhrála ligu snadno, sedm bodů před Slavií, a dokonce deset před třetí Spartou.

Teď je situace jiná. Slavii i Spartě se, přes malou krizi letenského týmu v posledních týdnech, vede velmi dobře. Bojují spolu o titul. Stadiony mají vyprodané. Kádry mají stabilizované. Není důvod k obrovským změnám, i když nějaké jsou potřeba, a také jistě proběhnou. Nesmyslné nakupování neperspektivních cizinců se ale už nedá očekávat. V tomto směru jsou managementy obou klubů jistě dostatečně poučené.

Včerejší výsledek Viktorie, který garantuje mistru příštího ročníku vstupenku do Ligy mistrů 2025/26, okomentoval děkovně na adresu Viktorie na sociálních sítích ihned slávistický šéf Jaroslav Tvrdík. Ten se s tím nemazal a zveřejnil fotku, na které je zvěčněn ve V.I.P. prostoru na stadionu ve Štruncových sadech při utkání s Fiorentinou, což samozřejmě hned vzbudilo diskuze, neboť Slavia hraje na stejném stadionu ligový duel už v neděli a potřebuje nutně tři body, aby se udržela na čele ligového pelotonu.

Současná situace, kdy je Viktoria stále ve hře o postup do semifinále Konferenční ligy, to Slavii papírově ulehčuje. Viktoria v lize o nic nehraje. Třetí místo má jisté, lepší být nemůže. Má také zraněné hráče. Evropská priorita je momentálně jasná. Proti Slavii tak může nastoupit velmi kombinovaný tým. Ale někdy to nebývá tak snadné, jak to napohled vypadá.

Přestože probíhající ligový ročník jde teprve do finále, začal nám informací o přímém postupu českého mistra svým způsobem už ten příští. Ten, v kterém půjde o přímou účast v Lize mistrů. Tedy o stovky milionů korun. Hlavními aspiranty budou pochopitelně opět Slavia a Sparta. Určitě se k nim připojí Viktoria Plzeň. Kartami však mohou zamíchat i ostatní kluby. Možná ne přímým bojem o titul, ale třeba tím, že seberou favoritům v některých utkáních důležité body. Takovým týmem může být Baník Ostrava, ale třeba i Slovan Liberec, který s novým majitelem Ondřejem Kaniou a ředitelem Janem Nezmarem určitě bude mít vyšší ambice než dosud.

Příští ligový ročník bude tedy nejspíš ještě zajímavější než ten pomalu končící. Vždyť kdo by si nechtěl „uloupnout“ stovky milionů z „perníčku ze střechy“ Ligy mistrů? Bude se tak hrát zejména ve skupině o titul o moc. „Velcí kluci“ českého businessu, čeští miliardáři Pavel Tykač a Daniel Křetínský určitě udělají hodně pro to, aby viděli svůj klub v soutěži snů. I pro ně je to jistě velmi prestižní záležitost. Příležitost pochlubit se před obchodními partnery, pozvat je na můj stadion na zápas Ligy mistrů. Místo je ale jen jedno.

Tlak na manažery klubů, trenéry, hráče a rozhodčí bude v příští sezoně ještě větší než dosud. Uvidíme, co všechno to přinese. Možná budeme svědky něčeho, co tu ještě nebylo. Nezbývá než trochu naivně doufat, že se bude rozhodovat jen na hřišti, bez postranních úmyslů, a do Ligy mistrů postoupí opravdu lepší tým.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz