Hlavní obsah
Sport

Ševčík si prý má hledat angažmá jinde. Proč je z něj ve Slavii náhle persona non grata?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Petr Ševčík byl roky oblíbencem trenéra Trpišovského. I když každoročně část sezony promarodil, Slavia mu prodlužovala smlouvu. Nyní si má prý hledat nové angažmá. Je to rozhodnutí trenéra, nebo managementu? A je to začátek nového trendu?

Článek

Debut proti Spartě. Pak s Trpišovským v Liberci

Petr Ševčík v lize debutoval ve dvaceti letech v dresu Olomouce proti Spartě. Sigma si tehdy odvezla z Letné příděl 5:0. Petr Ševčík střídal v 57.minutě Martina Pospíšila. V olomouckém dresu tehdy hráli například Zlámal, Dreksa, Škerle, Houska, Navrátil, Varadi či Falta. A také dnešní hrotový útočník Slavie Tomáš Chorý.

Petr Ševčík stihl v olomouckém dresu za dvě sezony 13 utkání a stěhoval se do Liberce. Tam odehrál za další dvě sezony 59 zápasů, v nichž vstřelil 11 gólů. Stal se oporou týmu, který vedl část z této doby dnešní trenér Slavie Jindřich Trpišovský. Nebylo tedy divu, že když se kouč přesunul do Prahy, byl oblíbený záložník jedním z hráčů, které do Edenu chtěl. Petr Ševčík se tak v prosinci 2018 stěhoval do pražské Slavie za realizačním týmem trenéra Trpišovského.

Ševčík prošel všemi českými mládežnickými reprezentacemi od kategorie do 16 let. V reprezentaci U21 za trenéra Lavičky debutoval v roce 2014. V roce 2017 se účastnil Eura 21 v Polsku. V seniorské reprezentaci debutoval o dva roky později proti Kosovu. Do současnosti má na kontě 17 reprezentačních startů. Zúčastnil se také letošního Eura v Německu. Nastoupil jako střídající na dvanáct minut proti Portugalsku a 10 minut proti Gruzii.

Petr Ševčík byl vždy považován za velmi talentovaného a tvořivého fotbalistu, který umí řešit situace jeden na jednoho, má kvalitní kličku, průnikovou přihrávku, centry, a také výbornou střelu z větší vzdálenosti, kterou - ke své škodě - málo používá.

Góly na Chelsea a prognóza velké kariéry

O jeho střeleckých schopnostech se mohla přesvědčit i londýnská Chelsea. Druhá branka Petra Ševčíka ze čtvrtfinále Evropské ligy se stala Gólem roku 2019. Záložník Slavie ovládl diváckou anketu ČT sport. „Ten gól si budu pamatovat do konce života,“ řekl k tomu tehdy Ševčík. Byl tehdy v dubnu 2019 hrdinou utkání. Poprvé v dospělé kariéře vstřelil v jednom utkání dvě branky. Velmi povedený střelami v 51. a 54. minutě snížil na Stamford Bridge na 3:4. Slavia dokonce sahala po vyrovnání. Ševčík měl další velkou šanci, ale třetí gól už nevstřelil.

Slávistickému záložníkovi se tehdy předvídala velká budoucnost. Mnozí v něm viděli druhého Tomáše Rosického. Vypadalo to, že se brzy ze Slavie postěhuje na lepší adresu do některé z evropských TOP lig. Nestalo se tak. Petr Ševčík strávil další roky „pouze“ v pražské Slavii.

Časté zdravotní problémy

Hlavním důvodem byly jeho zdravotní patálie. Ševčík každoročně část sezony promarodí. Po dvou, třech či čtyřech utkáních se odebere na marodku. Rytmus dvou utkání v týdnu jeho organismus nezvládá. Sice se mnohokrát dokázal úspěšně vrátit a v krátké době se stal opět oporou, ale následně se zase brzy zranil. Mezi fanoušky se občas leccos šuškalo také o ne úplně stoprocentní životosprávě fotbalisty, k tomu však žádné důkazy nemám, proto si tyto zprávy netroufám hodnotit.

Obdobně to bylo i v jarní části uplynulé sezony, kdy Ševčík z počátku opět několik týdnů absentoval. Vzhledem k tomu, že Slavii chyběl ve stejnou dobu také další tvořivý středopolař Christos Zafeiris, mělo to na její hru velmi negativní dopad. Ševčík se opět vrátil. Slavia vypadla z evropského poháru a hrála prakticky jen jednou týdně. Ševčík hrál pravidelně, a dobře, což mu nakonec překvapivě vyneslo i dodatečnou nominaci od Ivana Haška, který slávistického záložníka přizval do svého reprezentačního výběru namísto Michala Sadílka, který se zranil na rakouském soustředění při volnočasové aktivitě na elektrické tříkolce.

Překvapivá nominace na EURO

Rozhodnutí Ivana Haška bylo překvapivé. Petr Ševčík sice figuroval mezi náhradníky, ale spíše formálně. Čekalo se, že Hašek místo Sadílka vybere typově podobného záložníka, tedy spíše defenzivního „běžce“. Trenér však ukázal nečekaně na slávistického tvořivého borce s chatrným zdravím.

Dva starty v utkáních na Euru, krátká dovolená a hned takřka bez letní přípravy nová sezona. Nic dobrého pro, ke zraněním náchylného, Petra Ševčíka. Ten se sice objevil 21. července jako střídající na 31 minut v prvním kole v remízovém nepodařeném utkání Slavie na Slovácku, pak ale odešel zase na marodku. V utkání se opět objevil až skoro o měsíc později, přesněji 17.srpna v domácím ligovém duelu s Teplicemi. Odehrál jako člen základní sestavy 60 minut. Od té doby opět nic.

V nové sezoně náhle nechtěným

Tentokrát ale byl důvod zřejmě jiný. Zatímco dříve Petr Ševčík absentoval pro zranění, a poté hned naskočil do sestavy, často rovnou do základní, teď už připraven byl, ale na hřiště se kupodivu vůbec nedostal. V obou zápasech s LOSC Lille a ligovém duelu s Pardubicemi byl pouze na střídačce. Dříve by unaveného Zefeirise určitě nahradil. Byl by první volbou.

To je velká změna. Jindřich Trpišovský nad Ševčíkem roky držel ochrannou ruku. I když středopolař opakovaně končil na dlouhé týdny na marodce a pro klíčová utkání nebyl k dispozici, trenér ho vždy vzal rád zpět. Slavia také hráči opakovaně prodloužila lukrativní smlouvu.

Trpišovský jako Wenger

Jeho případ vzdáleně připomínal působení Tomáše Rosického v londýnském Arsenalu. Také on byl velmi často zraněný. Arsene Wenger věděl, že na českém hráči kvůli problematickému zdraví bohužel nemůže stavět jako na členu základní sestavy. Ale dlouho se ho nechtěl také zcela vzdát, věděl o jeho záblescích geniality. Podobně to měl v českých reáliích dlouho Jindřich Trpišovský s Petrem Ševčíkem.

Nyní však Trpišovského ochrana zřejmě skončila. Slávistickému vedení dle zpráv z médií zřejmě došla trpělivost. Hráč dostal svolení hledat si nové angažmá, což ve volném překladu znamená, že s ním Slavia už nepočítá. Zpráva je to zatím neoficiální. Poslední vývoj situace, kdy aktuálně zdravý Ševčík sedí už několik utkání pouze na střídačce, svědčí o tom, že je nejspíš pravdivá.

Kam ze Slavie?

Zájem prý údajně projevila Mladá Boleslav, která hledá posily po postupu do základní skupiny Konferenční ligy. V Česku se může přestupovat do neděle, soupisky pro Evropu je potřeba uzavřít do středeční půlnoci. Přestup se tak spíše nestihne realizovat. I když, kdo ví? Když se chce …

Bylo by to však překvapivé. Pokud by Slavia Ševčíka pustila nyní na přestup, je možné, že by se, vzhledem k zásluhám hráče, spokojila od nového zaměstnavatele jen se symbolickým či dokonce nulovým odstupným. Tak jako kdysi třeba v případě Milana Škody. Jen aby situaci rychle vyřešila, a také si ulevila od hráčova jistě poměrně vysokého platu.

Petr Ševčík má dle známého fotbalového portálu v Edenu smlouvu až do léta 2025. Jeho tržní hodnota se odhaduje na 2 miliony eur. Otázka je, do jaké míry je to reálná částka, vzhledem k Ševčíkovu zdravotnímu stavu.

Nový klub by musel především splnit fotbalistovy představy a finanční nároky. A to by zvládl jen klub ze zahraničí. Takový by se teoreticky mohl ještě rychle najít. O tvořivé záložníky je vždy zájem. Ševčíkovi je třicet let, ale má pořád ještě punc reprezentanta a účastníka posledního Eura v Německu. Výraznou překážkou však může být jeho pověst často zraněného fotbalisty a skutečnost, že přestupová okna se v řadě zemí už uzavřela nebo za pár dní uzavřou.

Pokud by měl odejít do tuzemského ligového klubu, třeba do zmíněné Mladé Boleslavi, nejspíš by to bylo zatím jen na hostování. Aby hrál. Slavia by musela nadále hradit podstatnou část jeho platu, jako tomu činila dříve i v jiných případech (kupříkladu Plavšiče a Ewertona v Baníku), neboť ten by žádný běžný český ligový klub určitě nebyl ochoten financovat v dosavadní výši.

Petr Ševčík ve Slavii odehrál velmi dobře celou řadu utkání v lize i pohárové Evropě. Nakoukl i do české reprezentace. Má na kontě aktuálně 178 ligových utkání a 12 gólů. K tomu 43 utkání v evropských pohárech a v nich 2 branky. To jistě není špatná bilance. Co by za ni jiní dali. Určitě se ale čekalo, že s jeho talentem dokáže mnohem více.

Proč tak náhlý zvrat?

Zajímavý je také náhlý zvrat v celé záležitosti. Ještě před pár týdny byl členem reprezentace na Euru a v klubu oblíbencem trenéra Trpišovského. Fotbalistou, který má v Edenu ještě na další rok smlouvu. O jeho možném odchodu nepadla veřejně ani náznakem zmínka. Co se v Edenu stalo tak zásadního? Změnil snad na Ševčíka radikálně názor trenér Trpišovský, který ho dlouhé roky zná a dosud v něj maximálně věřil? Nebo byl Trpišovský „přehlasován“ vedením či majitelem Slavie?

Mnozí fanoušci říkají, že Ševčík už nebyl v poslední době pro Slavii takovým přínosem jako dříve. Zpomaloval prý hru, hrál dozadu a do stran. Málo střílel. S tím posledním bych souhlasil. Byla to velká škoda. Střelu má totiž výbornou. Tedy, když se odhodlá, a to je opravdu výjimečně. Většinou má tendenci hledat ještě lépe postaveného spoluhráče. Z mého pohledu, když byl zdravý, tak podával pořád velmi slušné výkony. Jeho přihrávky „měly oči“. Hře Slavie mnohdy chyběla a chybí větší kreativita. O tu se v minulé sezoně dělil právě Ševčík se Zafeirisem. A když ani jeden nebyl k dispozici, Slavia měla problém.

Nový kreativec zatím nepřišel

Christos Zafeiris začal novou sezonu výborně. Řekl si o dirigentskou taktovku. Když ale nebude, tým zatím adekvátní náhradu hráče podobného typu nemá. Filip Prebsl má jistě potenciál a zajímavou buducnost, záložníka může hrát, ale není to tvořivý ofenzivní hráč. Oscar Dorley je také lepší spíše v defenzivnější roli, i když z ní už umí vyjet dopředu. Lukáš Vorlický se pořád teprve rozkoukává. Matěj Jurásek vůbec nenaplňuje očekávání obrovského talentu. Zdá se, že mu styl Slavie nesedí. Nedivil bych se, kdyby šel ve stopách podobného talentu, Adama Karabce, a příští léto „zmizel“ do zahraničí.

Conrad Wallem, který se údajně silně rozkmotřil se slávistickým „realizákem“, neboť se mu prý těžce nelíbily svérázné metody zejména asistenta Houšteckého, chtěl ze Slavie odejít, byl z kádru vyřazen, ale nakonec zřejmě dle posledních zpráv zůstává. Otázkou je, jestli se oboustranná důvěra obnoví a dostane ještě opravdovou šanci.

Třeba se nakonec Ševčíkův odchod nestihne zrealizovat a odejde až v zimě. Možná ještě za Slavii na podzim nastoupí. Zápasů ji čeká hodně a nového kreativního záložníka nekoupila, i když se o to snažila. Rakouský záložník Muhammed Cham, o kterém opakovaně mluvil Jaroslav Tvrdík, který se měl stát velkou letní posilou Slavie, nakonec skončil v tureckém Trabzonsporu, který Slavii přeplatil. Slavia „plán B“ na nákup jiného tvořivého záložníka kupodivu neměla, a tak na poslední chvíli doplnila stav alespoň navrátilcem Ondřejem Lingrem, který je ale typologicky zcela jiným fotbalistou.

Nový trend?

Odstavení Ševčíka je možná také první vlaštovkou nového procesu, který slávistický kádr dříve či později nevyhnutelně čeká. Jak jsem důkladněji rozebral ve svém nedávné článku, Slavia má ve svém současném kádru několik fotbalistů s poměrně problematickým zdravotním stavem, který jim nedovoluje absolvovat náročný program utkání a opakovaně končí na čas na marodce. To tým oslabuje. Je sice početně silný, ale realita je mnohdy jiná. Je to také jeden z důvodů časté rotace sestavy. Jasná nevýhoda oproti Spartě, která stejný problém už před časem vyřešila.

Jindřich Trpišovský dosud nad svými oblíbenci držel ruku. Vždy se nerad s těmito hráči loučil. Petr Ševčík byl velmi dlouho bezesporu jedním z nich. Patřil mezi lidi jako Tomáš Souček, Vladimír Coufal či Jan Bořil. A najednou je z něj údajně „persona non grata“.

Další zdroje: Statistiky Livesport a CS Fotbal

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz