Hlavní obsah
Sport

Sheriff se „šerifem“ v Edenu nestal. Slavia hlásí další změny. Kdy představí opravdové posily?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Sheriff Sinyan byl dlouho vytouženou posilou trenéra Slavie. Neprosadil se však, oporou se nestal a po necelém roce v tichosti odchází. Slavia zatím oznamuje pouze změny v širším kádru. Kdy přijdou opravdové posily?

Článek

Vytoužená posila

Norský stoper Sheriff Sinyan byl delší dobu vytouženou posilou Jindřicha Trpišovského. Skoro by se dalo říct už tak trochu „předrženou“. Slavia tohoto rodáka z norského Osla, který ale reprezentuje Gambii, totiž chtěla získat z Molde FK opakovaně. Celá přestupová anabáze tohoto hráče se táhla přes dva roky. Pořád to ale nějak nevycházelo. Když chtěl hráč, nechtělo Molde. Pak byla zase zraněný.

Až vloni v létě. Konečně! Situace se však změnila. Sheriff Sinyan přicházel do Slavie už jako skoro 27letý a v rekonvalescenci. Po delším zranění. Za to však jako volný hráč. Slavia tedy nemusela vyplatit Molde FK tučnou přestupovou částku.

Sheriff Sinyan s Molde vyhrál Norský pohár 2020-21. Hrál pravidelně na pozici stopera. V té době také zaujal scouty Slavie a stal se hráčem, po které velmi toužil trenér Trpišovský. Sinyan je pravonohý stoper, ale trenér Trpišovský o něm říkal, že má slušnou i levou nohu a mohl by Slavii pomoct na pozici levého stopera. Je prý rychlý a důrazný v osobních soubojích. Přínosem měla být zejména jeho konstruktivní rozehrávka, která Slavii už od odchodu Ondřeje Kudely trochu chybí.

Slavia získala Sinyana zadarmo jako volného hráče, uhradila mu „pouze“ podpisový bonus. Poskytla mu čas a fyzioterapeutickou součinnost k doléčení. Následně doháněl kondiční manko. Podepsal roční kontrakt s dvouletou opcí. Z toho byla zřejmá jistá opatrnost Slavie.

Slávistická veřejnost byla plná očekávání. Namlsaná velmi úspěšným působením Michaela Ngadeua se Simonem Delim. Doufala, že se Sherrif Sinyan stane oporou, „šerifem“, který udělá v jejích zadních řadách pořádek. Slávistům by se bývala opět zamlouvala důrazná stoperská dvojice urostlých afrických hráčů, z kterých by šel respekt už na dálku a dokázali by být nebezpeční také pro soupeřovu branku. Tentokrát neprůchodnou stoperskou dvojici mohli tvořit Igoh Ogbu a Sheriff Sinyan.

Sinyan se nepovedl. Končí

Mohli, ale netvořili. Nic z toho se nestalo. Sheriff Sinyan nastoupil za celou sezonu pouze do čtyř ligových utkání. Jeden zápas sehrál v MOL Cupu a jedno utkání odehrál za béčko v ČFL. Od jeho nevydařeného vystoupení v domácím utkání s Viktorií Plzeň, kdy vystřídal na posledních 19 minut Bořila a stejně jako on vůbec na levém kraji obrany „nestíhal“, to šlo se Sinyanovým působením ve Slavii z kopce. V lize se objevil na hřišti naposledy 17.prosince minulého roku v Ostravě. Jaro trávil na marodce, tribuně či v nejlepším případě na střídačce. Zdá se, že o jeho osudu bylo prakticky rozhodnuto už v lednu. I proto Slavia zřejmě přivedla zpět z Itálie dalšího stopera, Davida Zimu.

Konec Sinyana ve Slavii se očekával. A tak nepřekvapilo, když ho tento týden také pražský klub oznámil. Sinyan se tak zařadil do dlouhého zástupu vytoužených posil Jindřicha Trpišovského, které se v Edenu neprosadily.

Výprodej Zlína pokračuje - Bužek do Slavie

Slavia zatím žádnou velkou posilu nepřivedla. Jediným potvrzeným nováčkem kádru je zatím 19letý Alexandr Bužek, záložník, který přichází ze sestupujícího Zlína, za který sehrál v poslední ligové sezoně 27 zápasů. Vsítil jednu branku a u třech asistoval. Talentovaný hráč, který však určitě není hotovou posilou. Tedy jistým hráčem do základu. Spíše bude v lepším případě patřit mezi střídající hráče. Nebo hrát za béčko, které se opět vrátilo do druhé nejvyšší soutěže.

Paradoxem je trošku fakt, že Zlín z ligy spadl, ale některé mladé nadějné hráče měl. Postupně jsou rozebíráni. Tom Slončík už je v Plzni. Nyní Bužek ve Slavii. O to těžší bude návrat zlínského klubu mezi elitu.

Odchody mladých hráčů

Jinak Slavia zatím oznámila pouze změny v širším kádru. S ligovým fotbalem skončil dle očekávání Stanislav Tecl. Do druholigové Vlašimi odešla sbírat zkušenosti pětice mladých hráčů Adam Dvořák, Miloš Pudil, Adam Pudil, Martin Šubert a Erik Biegon. Další mladík, Michal Hošek je také v druhé lize v Jihlavě. Nadějný Filip Horský by měl působit v ligových Teplicích.

Do první ligy pravděpodobně zamíří také nigerijský útočník Victor Osuagwu, řeší se jeho hostování v pražské Dukle. Brankář Matyáš Vágner, který byl dosud ve Vlašimi, by měl také působit v nejvyšší soutěži. Řeší se „umístěnka“. Logicky by mohly být ve hře kupříkladu Pardubice. Na odchodu ze Slavie jsou zřejmě už definitivně také brankář Jan Stejskal a záložník Petr Hronek. Nové působiště si budou po dohodě s klubem prý dle webu pražského klubu hledat Ewerton a Muhamed Tijani.

Ewerton ve Slavii zřejmě definitivně končí

V případě Ewertona si možná leckdo posteskne, že je škoda, že nenašel společnou řeč s trenérem Trpišovským. Mnozí doufali, že to spolu ještě jednou zkusí. Výbornými výkony v dresu Baníku v uplynulé sezoně prokázal, že to kvalitní fotbalista bezesporu je. Čtrnáct gólů v 31 zápasech není rozhodně špatná bilance. Je tvořivý, rychlý s míčem, gólový. Má tedy to, co Slavii často v uplynulé sezoně chybělo. A to, proč ho kupovala. Přesto z ní odchází. Zvláštní. Nevidíte v tom také logiku? Možná. Ale není to poprvé, co hráč, o kterém trenér Trpišovský původně „básnil“, odchází ze Slavie předčasně za poněkud zvláštních okolností.

Na velké posily se zatím čeká

Fanoušci Slavie logicky mnohem víc čekají na oznámení posil. Uplynulá sezona ukázala, kde tým výrazně „tlačí bota“. Chybí zejména vyšší kvalita v útoku a kreativita v záloze.

Fanoušek se proto ptá: Kdy přijdou do Edenu opravdové posily?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz