Hlavní obsah
Cestování

Situace v Chorvatsku je prý katastrofální. Je to tak opravdu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Je situace v Chorvatsku opravdu tak špatná? Nebo je to jen „mediální masáž“?

Článek

Už od června slýcháme průběžně hrozivé zprávy o až katastrofální situaci v Chorvatsku. V Chorvatsku je prý všechno extrémně drahé. Hrozí tam okrádání. A také různé „pohromy“ jako strašné vedro, tornádo, požáry, medúzy, žraloci, želvy, komáři a kdo ví, co ještě.

Stačí si jen přečíst titulky článků paní Martiny Sulovaki, která o Chorvatsku na Seznam Medium velmi často píše. Vyberu alespoň některé z nich z posledních týdnů:

  • Exploze cen v Chorvatsku
  • „Naše vláda je banda opic“, hlásá sobotní výloha obchodu v Chorvatsku turistům
  • Turisté v Chorvatsku na trzích šetří. „Je to i rok, kdy nejvíce kradou,“ uvedla prodavačka
  • Chorvatům utekli turisté, splakali nad výdělkem se slovy: „Hosty jsme si měli hýčkat“
  • Albánie vezme Chorvatsku turisty. „Chorvatsko je příliš drahé“, řekl ekonom
  • Přerostla Chorvatům chamtivost přes hlavu? Slevy na ubytování až padesát procent
  • Chorvatsko je dražší destinací než Španělsko a Řecko. Ceny denně rostou
  • Nervózní Chorvatsko trápí nedostatek turistů. Ceny padají až o 40 procent
  • V Chorvatsku je šampaňské dražší než v michelinské restauraci v Paříži
  • Arogance Chorvatů ohledně cen zasáhla turistiku naplno
  • Taxi v Chorvatsku? Je lepší se jim vyhnout. Řidič Boltu navýšil cenu
  • Od zítřka se v Chorvatsku zdraží pohonné hmoty, ujednala vláda po telefonu
  • Bouře přinesla do Chorvatska tornádo. Makarskou ohrožovalo několik minut
  • Chorvatský ostrov Čiovo zachvátil požár
  • Chorvatsko: Agresivní mořské želvy útočí u pláží na lidi
  • Počasí Chorvatsko: Na pobřeží bude v příštích dnech až 40 stupňů

Po přečtení těchto článků, a to jsem vybral titulky jen některých, člověk nabude pocit, že Chorvatsko je země naprostých hrůz, které by se měl navěky věků velkým obloukem vyhnout.

V Chorvatsku vás totiž může prý potkat snad úplně všechno špatné, co si jen člověk dokáže představit. Extrémní drahota na každém kroku prý naprosto úplně všeho. Místní lidé v nejrůznějších službách, kteří se vás při nich prý budou snažit okrást. Třeba taxikáři nebo číšníci. Hrozné! To se v Česku přece neděje. U nás v Praze by nikdy nikdo turistu přece neokradl. Jiní lidé se vás budou zase snažit okrást v Chorvatsku na pláži. Policie a úřady vám budou pořád něco zakazovat. Třeba abyste nechodili jen v plavkách po městě a do restaurací. Ta drzost!

A pak ty další přírodní hrůzy. Žralok! Pravda toho v Česku nemáme. V Chorvatsku je prý k vidění každý rok. Vždycky v červnu připluje vystrašit před sezonou turisty, kteří mají v plánu dovolenou v Chorvatsku. Teda aspoň v médiích se to píše. Komáři! Prý hrozně moc komárů. Radši tam nejezděte! Jeďte radši třeba do jižních Čech… Útočící želvy a medúzy! Tornádo! Požár! Vedro! Prostě v Chorvatsku je prý letos všechno úplně špatně.

Tak nevím. Já v Chorvatsku letos byl a mám úplně jinou zkušenost.

Ceny se v Chorvatsku zvedly. Jako všude v Evropě. Bohužel. Důvody jsou jasné. Nemá smysl je rozepisovat. Všichni je známe. Nezvedly se ale v průměru nijak dramaticky. Ano, někdo zdražil více, snažil se situace využít, někdo méně. Jen plus mínus o to, co musel. Úplně stejné je to i v Česku. Cenové „nůžky se rozevřely“. Je třeba více přemýšlet, než něco koupím, objednám. To platí obecně. V Chorvatsku, Česku, všude. Podobné služby a výrobky mohou mít hodně rozdílné ceny. V Chorvatsku se v tomto směru neděje nic mimořádného. Lze narazit na úplně „normální“ ceny, ale taky na ceny značně předražené. Je na každém, jestli ty druhé akceptuje.

Je prostě třeba vybírat pečlivěji. Prověřovat, než se rozhodnu. Ubytování, restaurace, výrobky v obchodech, služby všeho druhu. V průměru nejsou ceny v Chorvatsku nijak přemrštěné. Nás kupříkladu vyšel pobyt ve velmi dobře vybaveném apartmánu s klimatizací, wifi, pračkou, myčkou, velkou terasou s elektrickou markýzou, na velmi atraktivním místě blízko pláže i kousek centra města, v přepočtu na noc levněji, než kolik utratíme letos za pobyt v penzionech či hotelech na jižní Moravě či v jižních Čechách.

S žádnou „šikanou“ jsem se v Chorvatsku nesetkal. Policisty jsem za čtrnáct dní prakticky neviděl. Ale ono je to prosté. Když se v zahraničí chováte slušně, obvykle nemáte s místními lidmi problém. V Praze taky nechodím do restaurací, po Václaváku nebo Staromáku, v plavkách. Tak proč bych se měl v Chorvatsku chovat jinak?

A k těm ostatním přírodním „hrůzám“. Vedro už míváme v létě v Česku také. Dokonce tornádo už jsme tu před časem na Moravě měli. Bohužel. Komárů tu máme určitě víc. Třeba v jižních Čechách, a přesto tam rádi jezdíme. Medúzy, želvy a žraloky v Česku nemáme. To je pravda. Já je teda neviděl ale ani v Chorvatsku. Teda želvy vlastně ano. Jako atrakci, vodní želvy v kašně na náměstí v Šibeniku. A ty teda nikoho nenapadaly.

V Chorvatsku se nám letos moc líbilo. Ano, bylo trochu dráž než bývalo, ale tak je to teď prostě skoro všude v Evropě. Ještě nikdy jsme nejeli do Chorvatska dvakrát po sobě na stejné místo, vždy jsme chtěli poznávat nová místa, nové lidi. Letošní zkušenost je však tak pozitivní, že, dá-li pánbůh zdraví, vrátíme se na stejné místo asi i příští rok. Když jsem četl před pár dny další článek, jak Chorvati na příští rok zase prý zdraží, poslal jsem schválně mailový dotaz majiteli apartmánového domu, u kterého jsme letos byli. Zda má termín na příští rok volný a jaká bude cena. Ten chorvatský „zloděj“ mi na příští rok poslal stejnou cenu za den jako letos! Tak to asi budeme muset jet.

Po návratu jsme byli s rodinou na sobotním obědě v průměrné pražské restauraci, podobné úrovně, jako jsme chodili v chorvatské Vodici či Tribunji. Bylo to moc fajn. Kromě piva v ní ale bylo všechno ostatní dražší než při našem pobytu v chorvatském letovisku. A o cenách při výletech do Českého Krumlova a jiných turisticky atraktivních lokalit Česka ani nemluvě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz