Hlavní obsah
Sport

Slavia začala jaro špatně: Po problémech s Jabloncem padla ve Zlíně a titul se jí vzdaluje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Slavia ani v druhém ligovém zápase neudržela čisté konto. Opět nehrála dobře. Nedokázala zajistit „povinnou“ výhru v utkání na hřišti papírově slabšího soupeře. Na vedoucí Spartu ztrácí po 20. kole už čtyři body. Přišla navíc o vyloučeného Jurečku.

Článek

Rozhodujícím momentem utkání byla 54. minuta, kdy Oscar Dorley trefil přízemní střelou tyč. Být to gól, bylo by to 0:2 pro Slavii a utkání nejspíš rozhodnuté. Gól to však nebyl. Zlín naopak v 67.minutě vyrovnal, když si na Čelůstkův centr z přímého kopu naběhl Kenneth Ikugar a hlavou se přesně trefil. V závěru dokonce vstřelil druhou branku Zlína Vukadinovič, která však nebyla uznána pro faul hostujícího útočníka Ikugara na Zimu. Navíc byl možná i Vukadinovič v ofsajdu.

Zlín překvapivě vyrovnal, když slávistická obrana nepokryla Ikugara, který byl nejlepším hráčem domácích. Góly Chytila a Ikugara si byly ostatně velmi podobné. Definitivní zlom pak přišel v 81. minutě, kdy byl vyloučen Václav Jurečka za faul loktem bez míče. Poté už Slavia neměla fyzické ani psychické síly utkáni strhnout na svoji stranu. Rezignovala. Naopak mohla i prohrát.

Trenér Trpišovský udělal oproti utkání s Jabloncem několik změn. Z obranné trojky Masopust-Ogbu-Holeš zůstal v sestavě pouze Igoh Ogbu. Oba zkušení čeští hráči, kterým se zápas s Jabloncem vůbec nevydařil, zůstali na lavičce. Do hry se tentokrát vůbec nedostal ani Douděra, kterému také první zápas Jabloncem příliš nevyšel. Na střídačce po celé utkání zůstaly také obě zimní posily, Diouf a Zmrzlý.

Nastoupil naopak David Zima, stomilionová staronová posila z AC Turín, který s Jabloncem překvapivě absentoval, což trenér překvapivě zdůvodnil po nedělním utkání únavou z tréninku. Ve Zlíně předvedl Zima jen velmi průměrný výkon. Bude muset rozhodně přidat. Slavia přešla vzadu na čtyři obránce. Zprava hrál Tomič (nepřesvědčil), ve středu Ogbu se Zimou a vlevo Bořil (patřil mezi lepší hráče).

Nejlepším hráčem Slavie ve Zlíně byl, opět jako proti Jablonci, Petr Ševčík. Přihrál krásným centrem na gól Mojmíru Chytilovi. K Ševčíkovi se ale opět nikdo výrazně nepřidal. Nepřesvědčili ani oba kraje, Wallem a Provod. Kreativita Slavii chybí. Zafieris je zraněný. Trochu přísnější měřítko snesli pouze Chytil, Dorley, Bořil a Ogbu.

Výkon Slavie byl stěží průměrný, bylo to takové upracované, bez jiskry, s řadou nepřesností, souhra opět vázla, ale přesto to dlouho vypadalo, že hru celkem kontroluje a vítězství udrží. Vymstilo se jí však, jako už nejednou ve venkovních zápasech, že nedokázala přidat druhý gól.

Je možné, že forma Slavie není po náročné zimní přípravě ještě dostatečně vyladěná. Hráči jsou unavení, mají těžší nohy, chybí jim lehkost. Na druhou stranu, termín startu ligy je dopředu známý a body s Jabloncem, ze Zlína či Karviné jsou stejně důležité, jako ty z derby pražských „S“ či s Plzní nebo Olomoucí.

Slavia tedy nemá vůbec dobrý začátek jara. S Jabloncem zachránila tři body v 97. minutě. Ve Zlíně už o dva body přišla. Nepodala opět kvalitní týmový výkon. Měla sice 60% držení míče, 14 střel na branku proti 9 domácím, ale v tom podstatném domácí nepřekonala. Nepřehrála Zlín v pokutovém území. Nepřidala další góly. Není to poprvé. Stejný problém měla i v minulé sezoně, kdy poztrácela body na hřištích papírově slabších soupeřů.

První dva zápasy naznačily, že Jindřich Trpišovský opět na začátku jara hledá správnou sestavu a rotuje s hráči. Slavii to však stojí body. Tak jako vloni na jaře. Přitom tentokrát nijak výjimečně náročný program nemá. Navíc měla pouze odložený zápas ve Zlíně. Evropskou ligu bude hrát až v březnu. Sparta má v únoru mnohem těžší program, v lize náročnější soupeře z první části tabulky a k tomu dva zápasy s Galatasaray Istanbul v Evropě. Přesto si troufám tvrdit, že Brian Priske sestavu tolik měnit nebude. I když některé hráče prostřídá, základní „kameny“ zůstanou stejné.

Slavia přišla také o vyloučeného Václava Jurečku. Ten tak nepotvrdil, že jeho předností oproti třeba plzeňskému Chorému je disciplína. Chorý má své „blikance“, ale kupodivu dodnes v lize vyloučen nebyl. Jelikož to byl zákrok loktem bez míče, lze předpokládat, že trest bude na více utkání. Jurečka tak velmi pravděpodobně přijde minimálně o jedno derby se Spartou (možná o obě), které následují krátce po sobě. Po utkání v Karviné hraje Slavia doma s Pardubicemi, a pak už čtvrtfinále MOL Cupu se Spartou v Edenu a následně ligové derby se stejným soupeřem na Letné. Ligové tresty platí i pro MOL Cup.

Kromě Jurečky chybí Slavii i další hráči. Zejména zranění Staněk a Zafeiris. Kreativita Slavie tak stojí pouze na Petru Ševčíkovi. Ten sice hraje (jako jeden z mála) velmi dobře, ale při jeho chatrném zdraví také nemusí už brzy znovu nastoupit. Obvykle v každé sezoně po třech či čtyřech odehraných zápasech odchází na marodku a vrací se za dva tři či čtyři týdny. Na to, že odehraje celé jaro se tedy spolehnout nedá. Vsadil by si na to asi málokdo. Proto je brzký návrat Zafeirise velmi potřebný. Chybí i Staněk, kterého Slavia koupila jako jedničku. Dala tím Mandousovi jasně najevo, že mu na tento post nevěří. Ted ale Aleš Mandous opět musí chytat. Uvidíme v příštích zápasech, jak to zejména psychicky zvládne.

Slavia jede v neděli do Karviné, kde Sparta vyhrála v prvním jarním kole snadno 3:0. Karviná prohrála i druhé utkání doma 0:3, tentokrát s Pardubicemi. Je tedy po dvou jarních zápasech doma bez bodu se skóre 0:6. Na 14. místě tabulky je jedním z vážných kandidátů na sestup. Pro Slavii je výhra v Karviné z kategorie povinných, ale to byla ta ve Zlíně ostatně také.

Slavia už si další zaváhání dovolit nemůže. Po 20. kole na Spartu ztrácí čtyři body a nebýt gólu v 97. minutě s Jabloncem, mohla jich ztrácet už dokonce šest. To je dost ve velkém rozporu s prohlášeními nového majitele Slavie, Pavla Tykače i šéfa Jaroslava Tvrdíka, že Slavia chce na jaře titul.

Ve hře je sice ještě plno bodů, včetně těch v nadstavbě, avšak podobné ztráty s outsidery mnohdy rozhodují o konečném umístění v lize. Tým, který chce hrát o titul, musí vyhrávat i méně atraktivní venkovní utkání. Sparta to v poslední době umí. Proto také v minulé sezoně titul získala.

Zdroj: přenos O2TV + statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz