Hlavní obsah
Sport

Smůla? Ne, Portugalci vyhráli zaslouženě. Mohli dát jiné góly. Výkon českého týmu nebyl dobrý

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Český tým dlouho držel šance na bod. Přiznejme si, byl by to velmi šťastný bod. Nakonec se Portugalci prosadili a zaslouženě vyhráli 2:1. Jaký tedy byl výkon českého týmu?

Článek

Český tým nezačal úplně špatně. Po zhruba patnácti minutách se ale zatáhl do obrany, v hlubokém bloku se jen snažil bránit Portugalcům ve vstřelení gólu. Češi rezignovali na hru. Jen míče odkopávali. Neudrželi vůbec míč na svých kopačkách.

Šance českého týmu na bezbrankovou remízu držel Jindřich Staněk, který chytil několik příležitostí. Zejména tu Ronalda z 33.minuty. kdy se portugalský útočník dostal po průnikové přihrávce za obranu. Staněk předvedl skvělý zákrok a míč vyrazil. Situace by se určitě bývala zkoumala. Byla hraniční. Možná ofsajd. Kdo, ví? Bez „ofsajd lajny“ nelze stoprocentně určit. Půle 0:0 byla pro český tým vysvobozením.

Portugalci měli dále velkou územní převahu. Naštěstí jsou to víc „hračičkové“ než urputní dobývači obrany. Ronaldo jen čeká. Je sice nebezpečný, ale celkově hře týmu už možná více škodí, než prospívá. Mladší spoluhráči ho míči stále hledají. Jejich hra je tím ale stereotypní. Bez něj by asi byla pestřejší. A tak to český tým s vypětím sil zvládal. A pak z jediné střely na branku vstřelil v 62. minutě Lukáš Provod bez přípravy (to bylo na celém provedení to nejpodstatnější) krásný gól. Tak trochu po vzoru bývalého spoluhráče ze Slavie Nico Stanciua, který podobně skóroval za rumunskou reprezentaci.

V tu chvíli mnozí věřili, že by Češi mohli s velkým štěstím i výhru udržet, nebo alespoň „udělat“ bod. Kvalita Portugalců se ale nakonec projevila. V 69.minutě si dal Robin Hranáč vlastní gól, když se od něj odrazil do sítě míč, který předtím vyrazil Staněk. V 73. minutě Staněk vyrazil nebezpečnou střelu Bernarda Silvy. V 87. minutě po Ronaldovi dorážel Diogo Jota, ale gól byl po zásahu VARu pro ofsajd Portugalce neuznán. Málokdo asi věřil, že to bude ofsajd. Ale byl. V 92. minutě nakonec Protugalci rozhodli, když Coufal nestačil na pravé straně pokrýt únik, tečovaný míč prošel nešťastně přes Hranáče a Conceicao zblízka nedal českému gólmanovi šanci - 2:1.

Z výše uvedeného výčtu je zřejmé, že přestože Portugalci vstřelili rozhodující branku až v 92. minutě, nebylo to štěstí a náhoda. Byli jasně lepším týmem po celý zápas. Měli řadu šancí, které český tým přežil. Mohli dát jiné góly než ty „šťastné“. Dle statistik měli 69% držení míče. Celkem devatenáct střel, z toho osm na branku. Český tým měl pouze pět střel a jedinou střelu na bránu, z které padl gól. Portugalci kopali třináct rohových kopů. Češi ani jeden!

To vše svědčí o velké herní převaze portugalské reprezentace. Výsledek 2:1 pro Portugalsko, některými Čechy vykládaný jako smůlovatý, je totiž pro český tým pořád výrazně lepší než jím předvedená hra. Té by odpovídala vyšší výhra Portugalců. Čeští hráči se snažili, bojovali, nechali na hřišti maximum. To jim nelze upřít. Po fotbalové stránce však výrazně zaostávali. Jistě, jsou zápasy, kdy vyhraje i herně horší tým. Nehraje se přece na územní převahu a šance, ale na góly. Portugalci je nakonec dali. A vyhráli proto zaslouženě.

Jak si vedli čeští hráči?

Jindřich Staněk tým podržel při několika šancích. Ale celkově jsem od něj čekal více. Působil trochu zakřiknutým dojmem. Nebyl takovou výraznou osobností, jako v zápasech Plzně či Slavie. Při malé domů Douděry v první se po míči laxně ohýbal, nechytil ho a byl z toho zbytečný rohový kop. Také při prvním gólu, i když to byla obtížná situace, se mohl pokusit míč chytit, místo jeho vyražení do Hranáče.

Stopeři fungovali. Holeš-Hranáč-Krejčí zahráli dobrý zápas. Nejlepší z nich byl překvapivě Tomáš Holeš. Jeho jednoznačně nejlepší výkon za poslední dobu. Byl důrazný v osobních soubojích, rychlý. Robinu Hranáčovi kazí velmi dobrý výkon, že se nešťastně připletl k oběma inkasovaným brankám. Ale s první nic dělat nemohl. Druhá je spíše otázka, ale i to bylo na reakci těžké. Ladislav Krejčí párkrát chyboval v rozehrávce, jak je u něj, když je pod tlakem, obvyklé. Jinak to ale zvládl. Jeho výborná hra hlavou v defenzivě pomáhala. Dopředu se bohužel nedostal. Jednou výborně předskočil soupeře, mohl s míčem dopředu, měl to otevřené, ale odevzdal ho do těžké pozice Chytilovi. Sám se zastavil. Možná už neměl síly. Byla to ale šance na brejk.

Oběma wing bekům to moc nevyšlo. Překvapivě horší byl Coufal. Vladimír Coufal párkrát sice slušně odcentroval, ale jinak často ztrácel míče. V defenzivě měl velké problémy. Pravda, měl proti sobě špičkového borce, Rafaela Leaa z AC Milán. Nestačil na něj. Z jeho strany šlo několik míčů do šancí. Nakonec i na druhý gól. David Douděra hrál vlevo „přes nohu“. Není to jeho post. Makal, bojoval, jak je jeho zvykem, ale vlevo plně neuplatní své přednosti, necítí se tam evidentně tak komfortně jako vpravo, kde „umí pilovat lajnu“. Neumí levou pořádně odcentrovat. Slabina a malá konkurence na levém wing beku, diskutovaná už před Eurem, se projevila. David Jurásek hrál celé jaro v Hoffenheimu velmi málo, přesto byl nominován. Matěj Ryneš ze Sparty hrál naopak hodně, přesto kupodivu nominován nebyl. Pak je na levém wing beku hráč, který v klubu tento post nehraje.

Tomáš Souček si v záloze své tradičně odehrál. Byl to pro něj takový typický zápas, kdy toho hodně oběhá. Posouvá se před stopery. Vykrývá prostory. Sbírá míče. Dopředu se logicky moc nedostal. Otázkou je jeho zdravotní stav. Nějaké problémy měl už pár dní před utkáním. Jednu chvíli polehával na trávníku a moc to nevypadalo. Nakonec dohrál. Lukáš Provod dlouho moc vidět nebyl. Běhal, ale do hry se moc nedostával. Krásný gól ho ale logicky nakopl. Pak ožil. Pavel Šulc předvedl běhavý výkon, což se od něj čekalo, proto dostal přednost. Nedostal se ale moc dopředu, aby doplnil útočníky do koncovky, jak je zvyklý z Plzně.

Útočníci zklamali. Chápu, že to v takovém utkání měli hodně těžké, ale nepomohli, neudrželi míč. Zejména Patrik Schick, od kterého bych čekal, že si se situací poradí víc, bude tím, kdo sice méně běhá, ale dokáže na sebe poutat pozornost a „něco“ udělat. Schick se ale špatně rozhodoval, když měl jít s míčem dopředu, hrál dozadu. Míče snadno ztrácel. Padal. Fauly to ale nebyly. Udělal také zbytečný faul, po kterém dostal žlutou kartu a nabídl Portugalcům přímý kop ze zhruba pětadvaceti metrů, který však Ronaldo nekopl naštěstí ideálně a Staněk jeho střelu kryl. Chápu, že tohle nebylo utkání pro něj. Snad bude vypadat proti Gruzii lepší. Pocitově to ale není ten Schick jako na poslední Euru. Po prodělaných zraněních pořád není v takové formě a pohodě. Jan Kuchta běhal i za Schicka, což se od něj čekalo. Víc nic.

Částečné zlepšení nastalo, když do hry přišli v 60. minutě střídající Mojmír ChytilOndřej Lingr. Oba působili lepším dojmem než jejich předchůdci. Zejména Lingr. Stejně tak další dva střídající, čeští „kreativci“ Antonín BarákPetr Ševčík, ukázali v krátké době od 79. minuty, kterou dostali, že si s míčem rozumějí. Cíl, s kterým byli na hřiště posláni, tedy udržet míč co nejvíce na našich kopačkách a neumožnit Portugalcům další šance, se ale splnit nepodařilo.

Změny na Gruzii?

Brankáře a stoperskou trojici Holeš-Hranáč-Krejčí bych neměnil. V záloze a útoku už je to ale jiné. S Gruzií potřebujeme útočit, proto by měl dostat šanci jako levý wing bek ofenzivní levák David Jurásek. Vpravo opět Vladimír Coufal, i když se mu zápas s Portugalci nepovedl. Nebo je možný přesun Davida Douděry na pravého wing beka.

Tomáš Souček v záloze je jasný, bude-li zdravý. K němu se opět nabízí Lukáš Provod, kterému gól jistě zvedl sebevědomí. Umí vystřelit ze střední i větší vzdálenosti, to bude potřeba. S Gruzínci bude nutné „něco“ vymyslet. Hodí se hráč, který umí přihrát do šance i sám zakončit. Nabízí se tedy Antonín Barák, který umí i centry a střely z přímých kopů. V průběhu hry ho může v těchto činnostech nahradit Petr Ševčík.

V útoku opět Patrik Schick. Zápas s Portugalci od něj nebyl dobrý, ale „papírově“ lepšího útočníka nemáme. Těžko ho trenér odepíše po jednom nepovedeném zápase, navíc s velkým favoritem. Šanci tedy s vysokou pravděpodobností dostane. Kdo k němu? To je loterie. Opět Kuchta? Hložek? Lingr? Chorý či Chytil spíše až později, jako střídající.

Gruzie v prvním zápasu ukázala, že ji nelze podcenit. Kdo zná jen výsledek 3:1 pro Turecko, neví, že Gruzie mohla uhrát klidně remízu a třetí gól dostala až v 97. minutě hry. O tom, že Gruzínci nejsou žádní „nazdárkové“ svědčí fakt, že jejich útočník Kvicha Kvaratskhelia hraje za italskou Neapol, kde se mu říká „Kvaradona“. V 34 ligových utkání vstřelil 11 branek. Jeho tržní hodnota na portálu Transfermarkt se odhaduje na zhruba 80 milionů eur. Livesport uvádí dokonce 87,4 mil. eur. Pro srovnání, tržní hodnota Patrika Schicka je 22 milionů eur. Už z toho je patrné, že tento 23letý levý křídelník gruzínské reprezentace umí hodně. Stejně jako jeho stejně starý kolega z útoku Georges Mikatadze z Mét, který má „cenovku“ 15 milionů eur. Tedy vyšší než třeba Adam Hložek (12 mil. eur), Jan Kuchta (5 mil. eur) a další čeští útočníci.

Český tým potřebuje tři body. Musí vyhrát. Na druhou stranu z výše uvedeného je evidentní, že nesmí zapomenout na „zadní kolečka“. Kvalitní útočníci Gruzie by mohli trestat.

Další zdroje: Přímý přenos ČT Sport + statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz