Hlavní obsah
Aktuální dění

Soudce Fremr „převlékl kabát“, ale u Babiše to nevadí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Poslankyně Hnutí ANO říká, že soudce Fremr „převlékl kabát“. U Andreje Babiše jí to ale evidentně nevadí.

Článek

Soudce Robert Fremr se vzdal kandidatury na post člena Ústavního soudu.

Důvodem je skutečnost, že byl před rokem 1989 trestním soudcem, který odsoudil řadu lidí za opuštění republiky, tedy za emigraci. Za to byl podroben velké kritice a dostal se po pod značný mediální tlak. Ten nakonec neustál a kandidaturu sám raději stáhl, čímž prezidentu republiku ulehčil jeho rozhodování.

Soudce Robert Fremr je pro řadu lidí z právnické branže nezpochybnitelnou právní autoritou za svoji soudcovskou činnost v posledních třiceti letech. Působil například jako soudce Nejvyššího soudu i jako soudce Mezinárodního trestního tribunálu.

Bohužel má však „škraloup“ ze svého předlistopadového působení. Ten nebyl zřejmě znám před nominací poradnímu sboru prezidenta, který soudce Fremra navrhl. V tomto směru odvedl špatnou práci. Také údajně jeho členové už nabídli odstoupení, které prezident nepřijal.

Je třeba zdůraznit, že z právního hlediska byla kandidatura soudce Fremra na soudce Ústavního soudu v pořádku. Jeho předlistopadová soudcovská činnost nebyla v rozporu s tehdejšími zákony a také nemá žádný právní vliv na současnou kandidaturu.

Jedná se „pouze“ o záležitost v morální rovině. Média, veřejnost a někteří politici vytvořili velký tlak, na jehož základě nakonec soudce Fremr odstoupil. V pořádku. Soukromě se domnívám, že je to tak nakonec i správně. Soudci Ústavního soudu by měli být nejen odborníky, ale také morální autoritou.

Pouze je mi u toho malinko nevolno, když k tomu slyším mluvit v pořadu Prima CNN News poslankyni Hnutí ANO Margaritu Balaštíkovou.

Paní poslankyně plamenně hovoří o tom, že soudce Fremr přece rozhodně nemohl být s takovou předlistopadovou minulostí soudcem Ústavního soudu. Řekla v pořadu, že je to člověk, který sloužil minulému režimu a „převlékl kabát“.

Paní Balaštíková u toho nějak zapomíná, kdo je předsedou Hnutí ANO. Tedy partaje, za kterou je ona poslankyní.

Andrej Babiš, člověk, který prokazatelně sloužil minulému režimu jako pracovník podniku zahraničního obchodu a agent Státní bezpečnosti, kterým je dle slovenského Ústavu Paměti národa evidován dodnes. Andrej Babiš sice tento fakt vehrmentně popírá, ale 14. června 2022 senát Krajského soudu v Bratislavě v obnoveném líčení zamítl žalobu Babiše proti ÚPN na údajně neoprávněnou evidenci jako agenta StB.

Tato předlistopadová činnost jejího šéfa paní poslankyni Balaštíkové ale vůbec nevadí.

Za něj se naopak „pere do roztrhání těla“. V tomto případě jí „převlečení kabátu“ vúbec nevadí! To je hodně zvláštní dvojí metr paní poslankyně Balaštíkové.

Zdroj: Prima CNN News, Wikipedie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz