Hlavní obsah
Sport

Sparta hrála svůj nejlepší fotbal. Na Liverpool to nestačilo. Šance nedala, smůla to nebyla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Sparta potkala v Evropské lize lídra anglické Premier League, slavný FC Liverpool. Snažila se hrát co nejlepší fotbal, ale narazila na špičkový evropský tým. V zápasech s takovými se hrubé chyby a neproměněné šance neodpouštějí.

Článek

Poločas 0:3. Sparta má šance, které však nekončí góly. Soupeř naopak tři góly vstřelil. Komentátoři utkání říkají, že Sparta má smůlu, protože ze šancí nevstřelila branky. Jaromír Bosák říká cosi o tom, že „Sparta neuzavřela smlouvu s Pánem Bohem“. Je tomu tak skutečně?

Není! Podobná slova slýcháme pokaždé, když český tým hraje v evropském poháru s nějakým z TOP klubů. Český tým si někdy v takových zápasech dokáže vytvořit šance, ale má problém je proměnit. Jako ve čtvrtek Sparta. Obdobně se to stává Slavii. Příkladů by se dalo najít několik. Zcela správně to zhodnotil o poločasové přestávce bývalý gólman Sparty Jaromír Blažek: „Rozdíl je v kvalitě zakončení.“

Kde se bere tento rozdíl? Sparta disponuje kvalitními hráči. Na české poměry mimořádně kvalitními. Jak jsme viděli nedávno, stačí to i na evropský průměr či nadprůměr. Dvojzápas s Galatasarayem Istanbul to potvrdil. Sparta v něm uspěla a postoupila, a to za turecký tým nehrají žádná „ořezavátka“.

FC Liverpool je ale TOP kvalita. To je úplně jiný level. Byť tento tým přijel na Letnou bez několika zraněných opor a některé další hráče nechal ještě většinu utkání odpočívat. Anglický klub čeká v neděli duel o první místo v tabulce s Manchesterem City. A ten má v očích klubu i fanoušků jistě jasnou prioritu.

Kluby jako FC Liverpool vybírají nejlepší hráče z celého světa. Tedy o několik levelů výše než Sparta, pro kterou jsou tito hráči finančně nedosažitelní. Logicky musí být v individuálních schopnostech na větší výši než hráči Sparty. Jednoduše řečeno: Sparta má v mezinárodním měřítku velmi dobré fotbalisty. FC Liverpool má však vynikající. A i když mu řada hráčů momentálně chybí, stále dá dohromady výbornou sestavu.

V zápase proti takovým hráčům je to samozřejmě všechno výrazně těžší. Vše se děje v mnohem větší rychlosti. Na vše je výrazně méně času. Nepřesnosti při práci s míčem přinášejí problémy. Individuální chyby, jako špatné zpracování míče, se trestají. Viditelné to bylo například při chybě Sorensena, po níž přišla penalta. Nebyla to tak úplně náhoda. Na dánském stoperovi bylo znát, že tento level fotbalu už je na něj moc rychlý. Stejný problém měl také Ryneš, který ho vystřídal. Na takové tempo není z české ligy zvyklý. Prostě rozhoduje technická vyspělost hráče. Tu je třeba mít v rychlosti myšlení i pohybu.

V utkání s TOP kluby je málo času i na zakončení. To musí být rychlé. Otálení a nepřesnost znamená neúspěch. Proti střílejícímu stojí velmi kvalitní brankář. Není-li střela dostatečně rychlá, přesná, umístěná, chytne ji. Komentátor pak hovoří o smůle českého týmu.

Jak se šance mají proměňovat, nám názorně ukázal slavný Mohamed Salah, který po zranění nastoupil v 74. minutě, aby se po zdravotní pauze rozehrál na nedělní mač s ManCity. Byť gól nakonec pro ofsajd neplatil. Ale stejně chladnokrevně se zachoval i další střídající hráč, mladý Dominik Szolboszlai který pečetil skóre. Mimochodem 23letý Maďar a hraje za Liverpool! Jeho tržní hodnota se dle portálu Transfermarkt pohybuje kolem 80 milionů eur! Odchovanec salcburské akademie Red Bullu přišel do Liverpoolu z Lipska.

Sparta určitě herně nezklamala. Snažila se hrát svůj fotbal, jak nejlépe umí. Někteří hráči se s touto úrovní vyrovnali lépe. Jiní hůře. Z těch lépe přizpůsobivých je to určitě Angelo Preciado. Ukázal, že mu míč nepřekáží ani pod větším tlakem, v rychlosti. Stejně tak slušný zápas odehrál Lukáš Haraslín. Ukázal, že i na této úrovni se umí odpoutat od obránce, dostat do šancí. Bohužel v nich zklamal. Své si odvedl Jan Kuchta. Patřil určitě mezi lepší hráče. Jednu šanci nedal. Jednou do ní krásně poslal Haraslína.

Z těch, co „nestíhali“, je to vedle už zmíněného Asgera Sorensena, také Kaan Kairinen, kterému zápasy nahoru-dolů také příliš nesedí. S tempem a rychlostí se těžko vypořádával také Ladislav Krejčí. Jeho technické schopnosti mají své limity. Navíc poznal, že diskuze s rozhodčími se na této úrovni netolerují. Rozporuplný je výkon brankáře Petera Vindahla. V některých situacích tým sice podržel, ale už za rozhodnutého stavu. Druhý gól však měl chytit. Střela doprostřed branky z dálky je vždy chyba gólmana, i kdyby „zaplavala“.

„Sparta doplatila na chyby v rozehrávce,“ říkal komentátor utkání. Už ale neříkal proč. Chyby, které Sparta dělala, a normálně v takové míře nedělá, vyplynuly z faktu, že v takovém utkání je na vše méně času. Hráč Sparty, který je pod tlakem, pak chybuje. Špatně přihraje, udělá chybu, kterou běžně v lize neudělá. Anebo občas udělá, ale méně kvalitní útočník soupeře ji nepotrestá.

Přestože o poločasu bylo rozhodnuto, a utkaní z pohledu hostujícího týmu druhou půli vlastně jen dohrávalo, přidali hosté ještě čtyři branky. Jednu do vlastní sítě a tři do domácí. Jedna z nich, jak už bylo řečeno, nakonec neplatila. Sparta - FC Liverpool 1:5.

Statistiky utkání vyzněly také jednoznačně pro anglický tým. Kromě vysokého rozdílu ve skóre měl drženi míče 61 %, 21 střel na branku proti 11 střelám Sparty, 16 přímých kopů proti 10 Sparty, hosté také méně faulovali, což vyplývá z průběhu hry a také faktu, že vyspělé týmy se snaží hrát bez faulů. Odebírat míče, pokud možno, čistě.

Liverpool je v Evropské lize tak trochu omylem. I když na klub „jeho úrovně“ by čtvrteční výkon v kombinované sestavě z Letné určitě nestačil. Obrana Liverpoolu bez van Dijka byla hodně zranitelná. Měla dost „okének“. Bylo ale vidět, co znamená van Dijkův příchod. Hned vypadala defenziva anglického týmu výrazně lépe.

Evropské TOP kluby jsou „odskočené“. Nůžky jsou dnes už v evropském klubovém fotbalu velmi rozevřené. Liga mistrů, kam běžně FC Liverpool patří, je kvalitativně naprosto jiná soutěž než Evropská liga. To může ostatně potvrdit i Viktoria Plzeň, která si tam před časem v šesti zápasech jen zaběhala.

Tak jako Sparta (či Slavia) je zcela jinde než většina klubů české ligy, tak Liverpool je zcela jinde než Sparta (či Slavia). Outsider sice občas může v jednom utkání z mnoha proti velkému favoritovi překvapit. To se ale musí sejít mnoho okolností. A k těm bylo ve čtvrtek na Letné daleko.

Jediná smůlu, kterou Sparta opravdu měla, je tedy v tom, že ji los přisoudil zrovna FC Liverpool.

Zdroj: přímý přenos ČT Sport, livesport.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz