Hlavní obsah
Sport

Fotbalová Sparta: Velké otazníky nad budoucností opor i snadno vyřešené jméno nového hlavního kouče

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Není překvapením, že hlavním koučem po Brianu Priskem se stal jeho dosavadní asistent Lars Friis. Logické řešení. Čekalo se, jestli Friis má ambici být hlavním trenérem. Ten neváhal. Otazníky jsou však nadále kolem klíčových hráčů týmu.

Článek

Pražská Sparta potvrdila, že dánský trenér Brian Priske, který tým přivedl ke dvěma mistrovským titulům a k vítězství v národním poháru, v klubu předčasně končí a odchází do nizozemského Feyenoordu Rotterdam.

Hlavním koučem se stal dosavadní asistent Lars Friis. Posunutím Friise na pozici hlavního trenéra má Sparta zajištěnou kontinuitu. Lars Friis je věkově vrstevníkem Priskeho, byl jeho „pravou rukou“. Dle průběžných informací z klubu se významně podílel na přípravě týmu.

Jeho přechod do pozice hlavního kouče je tedy logickým vyústěním celé situace. Pro Spartu nejméně bolestivé řešení. Nemusí hledat nového trenéra z venku, který by týdny či měsíce poznával nový klub a jeho hráče či dokonce celé české prostředí. V ideálním případě by měl Lars Friis rozvíjet Priskem nastolený způsob práce. Velmi plynule navázat a doplnit to také vhodně něčím svým.

Lars Friis má za sebou zkušenosti z týmů dánské ligy jako hlavní trenér. Není to tedy jeho premiéra. Na druhou stranu, až čas ukáže, jestli bude výborným hlavním koučem, jako byl asistentem. Může tomu tak být. Ale také nemusí. Jsou typy lidí, kterým více vyhovuje být tím druhým, mužem v pozadí. Jsou výkonní, výborní, ale vedoucí pozice jim nesedí. Bojí se rozhodovat. Neumí získat hráče pro své vize, na svoji stranu. Sparta musí doufat, že Lars Friis nebude tento případ a v pozici šéfa bude silnou osobností, která to všechno ukočíruje. Jako asistent byl dost výrazný, je tedy předpoklad, že by to měl zvládnout. Jen ve sparťanské šatně vědí, jestli bude mít Friis stejný respekt jako Priske. Nakonec vždy rozhodují výsledky.

Důležité je, že Lars Friis bude mít k ruce klíčového muže dosavadního realizačního týmu. Podle informací ČTK se Spartě podařilo udržet Christiana Clarupa, vedoucího fyzické přípravy. Dánský odborník za dobu svého působení výrazně pozvedl kondici mužstva. Sparta už nemá zásadní problém s běhavým stylem Slavie a fyzicky se jí bez problémů vyrovná. V tom byl také v poslední sezoně evidentní posun týmu.

Otazníky nad hráčským složením

Jedno je jisté. Odchází kapitán Ladislav Krejčí. Míří do španělské Girony, která o něj projevovala dlouhodobě zájem. Krejčí měl uvolnění v tomto termínu od vedení klubu přislíbené. Sparta se na jeho odchod mohla připravit. I tak bude problém jej nahradit. Herně v defenzivě to bude určitě snazší, Krejčího skvělá orientace v pokutovém území soupeře a gólový přínos však budou chybět. Ještě více však bude Sparta postrádat Krejčího jako sebevědomého kapitána, lídra týmu, který má respekt u soupeřů i rozhodčích.

Dalším hráčem, o jehož odchodu se spekuluje, je Adam Karabec. Velký talent českého fotbalu, který ve vývoji poněkud „zamrznul“. Pod Priskem se výkonnostně neposunul. Stabilní místo v sestavě nezískal. Možná potřebuje novou motivaci, změnu prostředí. Odchod je tedy reálný, bude-li zajímavá nabídka pro hráče i klub. Své si k tomu řekne jistě i Lars Friis v nové pozici. Může mít na herní vytížení a možnosti Karabce v sestavě jiný názor, než měl Priske.

Sparta na jaře uzavřela víceletý kontrakt s dánským brankářem Peterem Vindahlem, jehož si přivedl Brian Priske v srpnu minulého roku z nizozemského Alkamaaru, a byl na Letné původně pouze na hostování.

Peter Vindahl se v konkurenci Kaspera Schmeichela (Anderlecht), Frederika Rönnowa (Union Berlín) a Madse Hermansena (Leicester) do nominace dánské reprezentace na Euro neprobojoval. I tak se mluví o zájmu skotského Celtiku Glasgow. Sparta jistě nebude chtít o svoji jedničku přijít. Je v pozici, v které může požadovat vysoké odstupné. Otázkou je, pokud ho bude Celtic akceptovat, jak se k  věci postaví samotný brankář. Zda bude mít touhu v takovém případě do Skotska odejít či nikoliv.

Největší síla Sparty v minulé sezoně byla jednoznačně v útoku. „Trojzubec“ Birmančevič - Kuchta - Haraslín byl klíčovým faktorem, který rozhodl v její prospěch. Její útok byl prostě na mnohem vyšší úrovni než ten slávistický. Dokázal střílet góly, rozhodovat zápasy i v utkáních, kdy se týmu třeba nedařilo. Výkony těchto útočníků ale zároveň vzbuzují oprávněné obavy. Všichni tři jsou v ideálním věku. Všichni tři jedou na Euro do Německa, byť každý v jiném týmu. Všichni tři se tam mohou ukázat a vzbudit ještě větší zájem movitých klubů ze západní Evropy.

Agent slovenského reprezentanta mluví o zájmu některých západoevropských klubů o Lukáše Haraslína. Je rychlý, umí obejít hráče i překvapivě zakončit. Dokáže se prosadit i střelou z dálky. 28 letý křídelní útočník by měl být na Euru členem základní sestavy. V přípravě se San Marinem hrál poločas a dal gól, s Walesem už celé utkání. Obě Slováci vyhráli 4:0. Lukáš Haraslín bude mít tedy velkou možnost se potenciálním zájemcům na Euru předvést. Slovensko čeká ve skupině „E“ Belgie, Rumunsko a Ukrajina.

Do základní sestavy českého týmu má zřejmě poměrně blízko také Jan Kuchta. V generálce na Euro se Severní Makedonií odehrál 72 minut. Zdá se, že by mohl být „nosičem vody“, který bude pracovat na Patrika Schicka, běhat i za na něj. Zároveň je však Kuchta schopný se prosadit také sám, vytěžit něco z případných zaváhání obrany soupeře. I on tedy bude mít velmi pravděpodobně šanci se v utkáních na Euru ukázat potencionálním zájemcům. V nedávných rozhovorech se ostatně ani netajil tím, že o zahraničním angažmá pořád uvažuje a nebránil by se mu. Nepovedená ruská anabáze, ukončená válkou na Ukrajině, by tedy nemusela být jeho poslední zahraniční štací.

Veljko Birmančevič byl na jaře nejlepším z tohoto tria. Nejen to. Dle mnohých to byl také nejlepší hráč poslední sezony celé Fortuna ligy. Je rychlý, má slušnou techniku i zakončení, dokáže rychle přepnout na presink. Na hráče z Balkánu je až nečekaně disciplinovaný a pracovitý. Výborné výkony ve Spartě mu vynesly pozvánku do srbské reprezentace. Ta je nabitá zkušenými a velmi kvalitními útočníky, kteří hrají ve špičkových evropských týmech.

V srbském týmu jsou do zálohy a útoku připraveni například Dušan Tadič (Fenerbahce), Filip Kostič (Juventus), Sergej Milinkovič-Savič (Al Hilal), Nemanja Maksimovič (Getafe), Saša Lukič (Fulham), Andrija Živkovič (PAOK), Mijat Gačinovič (AEK Atény), Ivan Ilič (Turín FC), Srdan Mijailovič (Crvena Zvezda Bělehrad), Lazar Samardžič (Udinese), Nemanja Gudelj (Sevilla), Aleksandar Mitrovič (Al Hilal), Luka Jovič (AC Milán), Dušan Vlahovič (Juventus), Petar Ratkov (Red Bull Salzburg).

Konkurence v srbské reprezentaci je tedy obrovská. Záleží na tom, jestli se podaří z hvězd vytvořit kompaktní TÝM. Birmančevič už z ní malé zkušenosti z minulosti má, ale v posledních letech v národním týmu nebyl. Kvalifikaci na Euro tedy nehrál.

Pomohlo mu však zřejmě rozšíření soupisek na 26 jmen. A tak v závěrečné nominaci nechybí. Je otázka, zda se dostane v Německu také na hřiště. Zatím to vypadá, že sparťanský útočník bude v srbském výběru asi spíše náhradníkem. V přípravě se Švédskem a Rakouskem nastoupil jen do závěru utkání. Mnoho fandů Sparty se asi modlí, aby to tak zůstalo. Pokud by totiž Birmančevič na Euru nečekaně „zaválel“, mohla by přijít nabídka, která by srbskému útočníkovi „zamotala“ hlavu. A to by pak byla pro Spartu velmi složitá situace.

Je jasné, že Sparta najednou všechny uvedené hráče nepustí, i kdyby na ně všechny fantastické nabídky skutečně najednou přišly. Sice by se finančně skvěle zahojila, ale také by rovnou mohla „zavřít krám“. Brzy po Euru ji čeká start nového ročníku české ligy a také kvalifikace o Ligu mistrů. Jistě nebude chtít jít do nové sezony oslabena. Naopak by tým měla vhodně doplnit a trochu posílit. Účast v Lize mistrů je přece letitý sen všech sparťanů. Naštěstí pro Spartu a její fanoušky je nepravděpodobné, že by na všechny její opory přišly najednou neodolatelné nabídky.

Nelze zapomenout také na fakt, že Spartě bude nejspíš ještě nějaký čas chybět zraněný finský tvůrce hry Kaan Kairinen, možná trošku nenápadný fotbalista, ale o to důležitější článek týmu, který Brian Priske na Letné vybudoval. Sice malinko pomalejší, ale technicky slušně vybavený fotbalista s velmi dobrým „čtením hry“, který umí i přitvrdit v osobních soubojích a především má výbornou přihrávku na delší vzdálenost, z čehož útok Sparty těží. Teď to bude chybět. I to bude muset Lars Friis nahradit.

Může se stát, že z klíčových hráčů v létě odejde skutečně pouze Ladislav Krejčí, s jehož odchodem se na Letné dávno počítá. Žádná fantastická nabídka „co se neodmítá“ na nikoho dalšího na stole nebude a Lars Friis bude mít tak, s výjimkou Kaana Kairinena, své opory nadále po kupě. To by byl asi ideální scénář pro Spartu. Zajimavé finanční odstupné za Priskeho. Zdařilé předání štafety Friisovi, všechny opory „doma“ a k tomu ještě nějaká ta povedená posila.

Také ale může mimořádná finanční nabídka na někoho skutečně po Euru přijít. Všichni důležití hráči jsou sice pod smlouvou, ale bude možné takového hráče na Letné udržet, když bude chtít mermomocí pryč? Těžko. I Priske rychle využil možnosti, když se ozval Feyenoord, i když měl Spartu moc rád, jak opakovaně říkal.

Jan Kuchta ji má také moc rád, ale netají se ani tím, že by nebyl proti, kdyby přišla atraktivní nabídka ze zahraničí. A to je Čech a také velký sparťan, jak o sobě v současnosti tvrdí. Je to logické. Je mu 27 let. Fotbalový život není dlouhý. Taková velká šance na zajímavý přestup může přijít už jen jednou a už se také nemusí nikdy opakovat.

Cizinci Haraslín a Birmančevič jsou na tom podobně. Haraslínovi je 28 let, Birmančevičovi 26 let. Sparta pro ně nebyla cílovou stanicí. Určitě by se oba rádi ještě posunuli do lepší ligy. Takový přestup do velkého klubu by mohl korunovat jejich kariéru a také je výrazněji zabezpečit do života po ní.

Člověk by jim to na jednu stranu přál. Na straně druhé by to bylo pro Spartu oslabení. I kdyby odešel jen jeden z útočníků, naruší to vytvořenou „chemii“, která momentálně v sestavě Sparty funguje. Kdyby pak přišly velké nabídky na dva a Sparta pustila jen jednoho, jak to v hlavě zvládne ten, co bude muset zůstat? Nepoznamená to jeho výkonnost? Bude makat jako dřív?

Odchod Vindahla by byl komplikací, ale brankáře lze určitě snáze nahradit. Ostatně Sparta to v posledních dvou letech dvakrát dokázala, když se jí povedl nejdříve odvážný příchod Matěje Kováře z Manchesteru United a poté, když Kovář nemohl na Letné další rok pokračovat, právě Petera Vindahla z Alkmaaru, který však hostoval v Norimberku.

U útočníků je to hodně složité a nemusí se to povést. „Jackpot“, jakým se ukázal příchod Birmančeviče z Tolouse, je v českých poměrech spíše výjimka, která potvrzuje pravidlo. Nečekaně mimořádně povedený přestup zahraničního útočníka do české ligy. Na takový ale připadá několik těch, co se moc nevydařily, hráč se na české poměry neadaptoval a neprosadil. I proto Sparta raději před časem vykoupila za „velké peníze“ z Ruska Jana Kuchtu, o němž věděla, že už do týmu při hostování zapadl.

Otazníků je stále plno. Uvidíme po Euru…

Další zdroj: Statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz