Hlavní obsah
Sport

Sparta postupuje. Po skvělém poločasu to však bylo drama. Překvapila slova Kollera a Bednáře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Sparťanští fanoušci mohou být spokojení

Sparta po nepříliš povedeném prvním utkání nastoupila v Bukurešti ve zcela jiném rozpoloženi. Od začátku neponechala nic náhodě.

Článek

Snový první poločas

Lars Friis nijak neexperimentoval. Sparta se představila v klasické „Priskeho sestavě“ z minulé sezony. Jedenáctka se zásadně lišila pouze na dvou postech. V obranné trojce místo po bývalém kapitánu Krejčím vlevo zaujal Jaroslav Zelený. Uprostřed útoku nahradil v úvodu sezony zatím trápícího se Kuchtu, mezi Birmančevičem a Haraslínem, důrazný Victor Olatunji. Chyběl ještě Panák, kterého nahradil Sorensen. To se však dělo i v minulém ročníku.

Spartě první půle vyšla naprosto dokonale. Zaskočila domácí tým velmi aktivní hrou. Už v 13.minutě dorážel zblízka Veljko Birmančevič po hlavičce stopera Sorensena - 0:1. O patnáct minut to bylo už 0:2, když srbský útočník dal svůj druhý gól. Proměnil pokutový kop za faul na Olatunjiho a v 37.minutě to bylo už 0:3 po krásném obstřelu Lukáše Haraslína, který ze své oblíbené pozice zleva trefil pravý horní kout domácí branky.

Pro Spartu poločas z říše snů. Na co sáhla, to se povedlo. Domácí, zaskočeni krajně nepříznivým vývojem utkání, byli „na ručník“. Majitel domácího klubu, známý svéráznými způsoby, se musel hodně vztekat a nejspíš navštívil, jak je jeho nechvalným zvykem, kabinu svého týmu, čemuž také odpovídalo trojí poločasové střídání na straně domácích.

Překvapivá slova bývalých útočníků

Za zmínku stojí pokutový kop za faul na Olatunjiho. Domácí obránce se silně trefil vlastní hlavou do hlavy sparťana, když přišel do vzdušného souboje ve vlastním pokutovém území pozdě. Z mého pohledu naprosto jasná penalta. Blízko stojící rozhodčí také nezaváhal, nebyl alibista čekající na VAR, a pokutový kop ihned zcela správně nařídil.

K mému překvapení se o poločase televizní experti a bývalí útočníci Sparty Jan Koller a Roman Bednář ve studiu TV Nova Sport verdiktu rozhodčího podivovali a faul zpochybňovali jako neúmyslný zákrok domácího fotbalisty, který se prý nepíská. Koller se dokonce divil, že se rozhodčí nešel podívat na VAR a říkal, že takovou penaltu prý nikdy neviděl. Opravdu nevím, na co se měl jít sudí dívat. Úder do hlavy byl zjevný. Hlavní rozhodčí ho také hned viděl a pokutový kop nařídil. VAR neměl žádný důvod jeho rozhodnutí zpochybňovat. A také tak správně nečinil.

Že se takové penalty někdy nepískají? To je možné. Neznamená to, že je to tak správně. Hráč je jednoznačně zodpovědný za svůj pohyb, tedy i úder hlavou, a je celkem jedno, zda je faul úmyslný či vyplyne z faktu, že přišel do souboje pozdě a trefil hlavou soupeře neúmyslně.

Zdá se, že oba bývalí útočníci tak trochu „zamrzli“ v jiné době. Roman Bednář nesouhlasil už s faulem Vitíka v prvním utkání, po kterém nebyl Spartě uznán gól na 2:1. Takhle se ale zákroky dnes posuzují a oba fauly byly odpískány dle současného trendu správně. Pohled Romana Bednáře, který by ani jeden z nich nepískal, je z Anglie před dvaceti a více lety. I tam je to však dnes jinak.

Jasně vyvíjející se zápas zkomplikovala 60.minuta, když Birmančevič na vlastní půlce spoléhal v běžném souboji, že na něj rozhodčí pískne faul. To se však správně nestalo a domácí Darius Olaru se zpoza vápna trefil k pravé tyči - 1:3.

Olatunjiho poté vystřídal Kuchta a Haraslína Daněk. Už předtím přišel Wiesner místo málo viditelného Preciada. Sparta se pod vlivem výsledku a vývoje utkání zatáhla do obrany. Přenechala iniciativu soupeři. Už se nehrál otevřený útočný fotbal nahoru-dolů. Sparta se takticky zaměřila na udržení výsledku. Na hřiště přišli Solbakken se Sadílkem misto Birmančeviče a Laciho.

Nakonec drama

Z jasného zápasu ale nakonec bylo nečekané drama. Sparta dostala v 85.minutě gól na 2:3, když Solbakken vypustil návrat s nabíhajícím hráčem domácích, a ve vzduchu byla rázem hrozba remízy a prodloužení 2 × 15 minut. Domácí v závěru urputně tlačili, ale do jasné šance se už naštěstí nedostali.

Sparta si výhru a postup zasloužila. Byla lepším týmem. Zkomplikovala si ho však sama špatným výkonem v prvním utkání, v kterém zabrala až v posledních patnácti minutách. Do odvety vstoupila výborně. Vedla o tři branky. Olatunji mohl dát dokonce na 0:4. Nestalo se tak a sparťané se nakonec o výsledek trochu klepali.

Hra Sparty šla druhou půli vystřídáním několika hráčů dolů. Zejména odchodem Olatunjiho a Haraslína útok hodně ztratil na údernosti a aktivitě. Nedokázal už udržet míč. Nově příchozí nenahradili své předchůdce. Domácí tým naopak vycítil šanci a závěr ještě zdramatizoval.

Na straně vítězného týmu je třeba ocenit hlavně výkony Birmančeviče, Haraslína a Olatunjiho. V obraně si své odehrál zejména velmi dobrý Vitík, ale zvládli to i Sorensen se Zeleným. Gólman Vindahl měl několik dobrých zákroků, založil rychle výhozem či kopem brejky, ale možná také mohl udělat o něco více při obdržených brankách. Hlavně při té první.

Rád bych se zastavil ještě u rozhodčího utkání. Řídil ho s velkým přehledem. Pokutový kop nařídil proti domácím bez zaváhání. Nepodlehl atmosféře. Nic navíc domácím nedaroval. Nebaštil nafilmované pády. Zápas zvládl výborně. Spravedlivě na obě strany. Pro hostující tým výborný rozhodčí.

Obě „S“ o postup do Ligy mistrů!

Spartu čeká ve finále o postup do Ligy mistrů možná trochu překvapivě švédský klub Malmö FF. Rozhodně „hratelný“ soupeř, přes kterého by mělo být reálné postoupit.

Slavia také vyhrála odvetu v Belgii gólem Václava Jurečky z 84.minuty a do finále jde také. Čeká ji francouzský klub z Lille, který vyřadil Fenerbahce. Papírově asi těžší soupeř než švédské Malmö. Na druhou stranu oba soupeři českých „S“ jsou z kategorie těch, přes které lze při dobré konstelaci postoupit.

Český fotbal může mít dva kluby v novém formátu Ligy mistrů 2024/25! Kdo by to byl řekl? Nereálný sen? Možná. Ale kdy jindy, když ne teď?

Zdroje: přímý přenos Nova Sport + statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz