Hlavní obsah
Sport

Sparta prošvihla sen. Liga mistrů bude bez ní. Rozhodla penalta „Panenka“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Sparta odehrála v domácí odvetě velmi dobré utkání, v kterém byla po většinu času lepším týmem, ale nehraje se na „umělecký dojem“, ale na na chyby a především na góly.

Článek

Sparta Praha v odvetném utkání s FC Kodaň na Letné bohužel prošvihla velký sen sparťanských hráčů, funkcionářů a příznivců zahrát si po osmnácti letech základní skupinu Ligy mistrů. Nutno říct, že na to měla. Nebude ji však hrát. Může si za to sama! Je to kruté, ale je to tak!

Dvakrát vedla, ale dvakrát neuhlídala dánského forvarda Viktora Claessena. Nakonec prohrála v penaltovém rozstřelu.

Sparta vstoupila do utkání hodně špatně a už po sedmnácti vteřinách prohrávala. Oklepala se z toho docela rychle. Většinu zapasu byla herně lepším týmem. Nepoložil ji ani neuznaný gól kapitána Krejčího, který byl nejspíš správně odvolán po zásahu VARu. Nakonec se Spartě podařilo vyrovnat na 1:1. V divokém průběhu pak ještě dvakrát vedla. Ale ani to nestačilo. Zafungovala ji docela střídání. Noví hráči tentokrát udrželi tempo a kvalitu hry. Zvláště Laci a Olatunji byli vidět a prosadili se i střelecky. Gól Laciho z trestňáku v 105.minutě byl parádní, ale ani ten Spartě klid a postup bohužel nepřinesl. Claesson brzy vyrovnal. Pak dal gól Olatunji, ale ani to nestačilo. Opět hlavou skóroval Claesson! Sparta bohužel neuhlídala další standardku! Claesson šel po míči v pokutovém území úplně sám, nikým neatakován. Opět se nemýlil a svým způsobem utkání rozhodl.

Sparta dvakrát vedla, ale vedení neudržela. Bohužel, fotbal se hraje se na góly, nikoliv na „umělecký dojem“. Rozhodují chyby. Sparta byla většinu utkání herně výrazně lepším týmem, ale přesto postupuje FC Kodaň. Dánové dokázali dvakrát odpovědět na vedeni Sparty. V obou připadech sparťané nedokázali pokrýt forvarda Viktora Claessena. Hráče, o kterém museli mít od kouče Briana Priskeho před dvojutkáním moře informací. Bohužel, teorie je něco jiného než praxe.

Rozhodly penalty! Paradoxem je, že muž, který šel první, a měl ostatní podržet, vlít jim sebevědomí do žil, bohužel selhal. Kapitán Ladislav Krejčí předtím devět penalt v řadě proměnil! Tentokrát trefil břevno odkryté části branky, když polský gólman v dánských barvách Grabara nejspíš poslechl „tahák“ od trenéra brankařů na bidonu a skočil po své pravé ruce, kam Krejčí penalty nejčastěji kope. Ten sice kopl míč na druhou stranu, ale moc vysoko a trefil břevno. To určilo ráz penaltového rozstřelu. Dánové byli v pohodě. Sparťany to logicky rozhodilo. Dosud neomylný penaltový střelec a kapitán týmu nedal! Dánští hráči, hýřící sebevědomím, nedali svému krajanovi v brance Sparty šanci. Nakonec rozhodl další Dán. Asger Sorenssen za Spartu penaltu neproměnil. Trefil prostředek branky, kde si na střelu počkal Polák Grabara. Výhru Kodaně tak pečetil sedmnáctiletý Roony, který penaltou doprostřed, „na Panenku“ pečetil už ve čtvrté sérii výsledek utkání.

Pro Spartu hořká porážka. Nebyla určitě herně horším týmem. Spíš naopak. Selhala ale v bráněni Viktora Claessona ve vlastním pokutovém území. Neuhlídala standardky soupeře. Tedy činnost, kterou měla mít nastudovanou a měla ji zvládnout. Ostatně Brian Priske si toho byl vědom už před utkáním. Mluvil o tom. Penalty už jsou loterie. Psychika. Štěstí. Není výjimkou, že selhávají nejlepší hráči a tradiční exekutoři, jako tentokrát Ladislav Krejčí.

Pro Spartu velká zkušenost, ale také ztracený sen o Lize mistrů, kterému byla velmi blízko. FC Kodaň byl rozhodně soupeř k poražení. Sparta na to měla. Chyběla jen větší koncentrace. Vždy, když šla do vedení, nadechovala se, tak takřka vzápětí přišel náraz. Neuhlídala akci soupeře. Jednou se to může stát. Dvakrát také. Pak už to ale stojí postup.

Mrzí to o to víc, že v dalším kole by Sparta potkala v play off Ligy mistrů polský Raków Čenstochová. Tedy rozhodně „hratelný“ tým. Tak moc blízko byla tentokrát pro Spartu slavná, milionová Liga mistrů! Sparta měla hodně příznivý los. To se nemusí jen tak opakovat.

Sparta místo toho zamíří do play off Evropské ligy, kde to nebude rozhodně snadné. Ani tu teď totiž nemá jistou. Může skončit až v Evropské konferenční lize. S Kodaní se hrálo opravdu o moc! O miliony z Ligy mistrů, o prestiž, ale také o základní skupinu Evropské ligy. Nic z toho teď Sparta nemá. Přestože nehrála vůbec špatně. Ale fotbal se prostě hraje na góly a za chyby se často platí. Sparta tentokrát tvrdě zaplatila.Bohužel…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz