Hlavní obsah
Sport

Sparta se sedmi cizinci v sestavě jen remizovala. Slavia s deseti Čechy vyhrála a je v čele ligy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Není to tak dávno, co mnozí vyčítali Slavii, že je „cizineckou legií“. Ve Spartě se dává příležitost českým hráčům, i odchovancům. Dnes je situace jiná. Brian Priske sází na cizince. Spartě to přineslo úspěchy. Českému fotbalu tím však neprospívá.

Článek

Slavia proti Bohemians s deseti českými hráči v sestavě

Jediným cizincem v základu byl Liberijec Oscar Dorley. Podruhé za sebou dostal na levém kraji obrany příležitost 24letý Ondřej Zmrzlý. A stejně jako na Slovácku odehrál s Bohemians celé utkáni. Cizinců se samozřejmě příště může objevit v sestavě více. Tentokrát chyběl zraněný Ivan Schranz, vykartovaný Conrad Wallem a Christos Zafeiris šel do zápasu až v druhé půli. Nedostalo se třeba na Nigerijce Igoha Ogbua a Muhameda Tijaniho, Gambijce Sheriffa Sinyana či Senegalce Malicka Dioufa, kteří zůstali jen na střídačce.

Z deseti hráčů v základu však musel mít reprezentační kouč Ivan Hašek radost. Pro český fotbal je dobře, že se ve Slavii vytvořilo nové české jádro. To Slavii v minulých letech trochu chybělo. Klub postupně opustili Souček, Škoda, Hovorka, Hušbauer, Coufal, Kudela, Král a další čeští hráči slavné „první éry“ týmu Jindřicha Trpišovského. Novou českou kostru se dlouho nedařilo vytvořit. Někteří další hráči se zranili, nebo brzy odešli.

Slavia má nové české jádro týmu

Dnes novou českou osu Slavie tvoří jistý brankář Jindřich Staněk, kapitán týmu Tomáš Holeš, jeho kolega ze stoperské dvojice David Zima, pravý bek či záložník David Douděra, ofenzivní záložník Lukáš Provod a hroťák Mojmír Chytil. Všichni jsou adepty na nominaci českého týmu na EURO. K nim lze přidat ještě Petra Ševčíka. Když je zdravý, místo v sestavě Slavie mu Jindřich Trpišovský vždy rád najde. Být na tom Ševčík zdravotně lépe, v reprezentaci by také určitě nechyběl.

K této ose lze přidat další české hráče: nadějného obránce Tomáše Vlčka, který je také v hledáčku Ivana Haška, Václava Jurečku, jenž patří také do širšího kádru reprezentace, a Lukáše Masopusta, zkušeného univerzála. A v neposlední řadě Matěje Juráska, velký talent českého fotbalu, který už také „koketuje“ s  českou seniorskou reprezentací.

Pražská Slavia v zimě přivedla čtyři hráče, z toho tři české: Jindřicha Staňka, Davida ZimuOndřeje Zmrzlého. Je pozitivní, že všichni stabilně hrají. Staněk je reprezentační jedničkou. Zima má nejspíš také EURO jisté. Zmrzlý, bude-li takto pokračovat, bude mít do reprezentace dveře brzy otevřené. Tím spíše, že na pozici levého (wing) beka není v Česku už delší dobu velká konkurence.

Sparta s Priskem změnila strategii

„Dorůstá nám spousta zajímavých hráčů. V našem plánu je jejich postupné začleňování,“ říkal před čtyřmi roky Tomáš Rosický. V té době byla vizí Sparty sázka na české hráče a „sparťanství“. Tato strategie se však nedařila. Trenéři se měnili. Až přišel Brian Priske…

S příchodem dánského kouče Sparta změnila strategii. Do klubu přišla postupně řada zahraničních hráčů. Například dánský brankář Peter Vindahl, ekvádorský pravý wing bek Angelo Preciado, dánský stoper Asger Sorensen, srbský ofenzivní hráč Veljko Birmančevič, kreativní záložník z Finska Kaan Kairinen, ofenzivní Slovák Lukáš Haraslín, albánský záložník Qazim Laci. Všichni už zkušenější, „hotoví“ hráči středního věku 25-27 let.

V posledním přestupním termínu dorazili další cizinci, Markus Solbakken, 23 letý záložník z Vikingu Stavanger a stejně starý Albánec Indrit Tuci z Lokomotivy Záhřeb. Ti se však zatím moc neprosadili.

Sparta české hráče pro „A“ tým v poslední době skoro nekupuje. S odůvodněním, že v Česku nenalézá potřebnou kvalitu. Z hráčů, kteří byli dříve zmiňováni jako budoucnost Sparty, tedy Karabec, Minčev, Polidar, Souček, Krejčí a Vitík, se (zatím) výrazněji uplatnili pouze poslední dva jmenovaní.

Sázka na cizince vyšla

Spartě však Priskeho sázka na cizince minimálně dočasně vyšla. Vyhrála v minulé sezoně mistrovský titul. Postoupila do osmifinále Evropské ligy. To jsou nesporné úspěchy. Fanoušci mohli být s Priskeho strategií až donedávna maximálně spokojeni.

První větší krize

Zápasy s Liverpoolem, proložené duelem v Plzni, však nastavily Spartě velmi nelichotivé zrcadlo. To by se ještě dalo pochopit a přejít, kdyby pokles výkonnosti nepokračoval i po ligové přestávce. Zdá se, že Spartě teď tak trošku „došel dech“. Čeká se, jestli ho rychle znovu nabere. Ligu čeká finále. Sparta bude hrát i finále MOL Cupu. Nejspíš s Plzní. Sparta může získat „double“. Nebo jen jednu trofej, anebo nic. Bude se rozhodovat o úspěchu či neúspěchu sezony.

Talentovaní hráči odešli nebo nehrají

Sparta má talentované české hráče. Z odchovanců však pravidelně nastupuje pouze Martin Vitík. Ten v lize debutoval už v 17 letech v sezoně 2020/21. Další sparťanský supertalent Adam Karabec sehrál první ligový zápas dokonce už v 16 letech v sezoně 2019/20. Oba byli v „A“ týmu tedy před příchodem Briana Priskeho. Občas se v sestavě objeví také Tomáš Wiesner. Z nových mladých hráčů se prosazuje pouze Matěj Ryneš, levý wing bek, alternace za zkušeného Zeleného. Václav Sejk a Michal Daněk odešli z klubu pryč na hostování. Brian Priske s nimi nepočítal. Minimum šancí dostává brněnský talent Michal Ševčík, reprezentant týmu do 21 let vysedává v áčku na lavičce a hrává druhou ligu za „B“ tým.

V sestavě sedm i více cizinců

V posledním zápase s Mladou Boleslaví měla Sparta v základní sestavě sedm cizinců a pouze čtyři české hráče. Když se daří a vyhrává, fanouškům vysoký počet cizinců pochopitelně nevadí. Méně rád je reprezentační trenér, který si pak z hráčů Sparty logicky moc vybrat nemůže. Z toho určitě Ivan Hašek momentálně radost nemá, byť ho jako letenskou legendu jinak úspěchy Sparty v posledním roce jistě těší.

Když se však výsledky zhorší, taková věc, jako je vysoký počet cizinců, se hned „pitvá“. Tak je tomu ostatně všude na světě. Cizinci jsou vždy první „na ráně“. Nemá Sparta už cizinců v sestavě opravdu moc? Nemá to negativní vliv na soudržnost týmu a na disciplínu? Zatím to tak nevypadalo. Teď má ale Sparta problém.

Devět vyloučených za 27 ligových kol

Sparta má v probíhající ligové sezoně velmi vysoký počet vyloučených. Devět! To je na tým, který hraje o titul velmi neobvyklé. Nejméně disciplinovaným hráčem je však její český kapitán, Ladislav Krejčí, který byl vyloučen dokonce třikrát v sezoně. Ekvádorec Angelo Preciado měl „blikanec“ už dvakrát.

Ševčík s Karabcem sedí. Solbakken hraje

Neměli by dostat výraznější příležitost Karabec či Ševčík? Oba opět proseděli utkání s „Bolkou“ jen na střídačce. Přitom o Ševčíkovi jdou skvělé reference. Sparta má navíc i v béčku řadu mladých talentovaných hráčů. Šanci však místo českých mladíků dostává kupříkladu Nor Marcus Solbakken, který svými výkony zatím vůbec nepřesvědčil. Nikdo asi nebude proti cizincům, když budou lepší než čeští hráči. To ale v případě Solbakkena rozhodně neplatí.

Preciadův „blikanec“

Sparta s Mladou Boleslaví opět nehrála dobře. I když utkání ovlivnilo vyloučení Preciada. Nelze však nevidět, že ani první půle nebyla od Sparty dobrá. Prohrávala. Podařilo se jí „do kabiny“ vyrovnat. Čekalo se, že to druhou půli zvládne. Preciadův „blikanec“ jí do toho však „hodil vidle“.

Je však s podivem, že sparťanskou zálohu „vyučoval“ skoro 64 minut její bývalý hráč, dnes už 42 letý ex-reprezentant Marek Matějovský. Dokud byl na hřišti, hráli hosté dobře. Sparta si oddechla, když ho trenér Holoubek stáhl spolu s Yusufem a Kušejem ze hry, aby je prý pošetřil na další utkání. Hodně zvláštní zdůvodnění.

Tentokrát špatnou hru Sparty přiznal už i Brian Priske. Sparťanský trávník byl vzorně pokropen. V tom problém nebyl.

Sparta klesla na druhou příčku tabulky, ale příští týden se hraje znovu. Sparta hraje „malé derby“ na Bohemians, Slavia jede k těžkému utkání do Plzně. Tabulka se může znovu měnit. Nechme se překvapit.

Zdroj: přímý přenos O2TV

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz