Hlavní obsah
Sport

Unavená Sparta podcenila Teplice. Nakonec to se štěstím zvládla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Sparta zvládla ve čtvrtek s přehledem utkání Evropské ligy v Limassolu. Do posledního utkání podzimní části proti Teplicím tak šla v pohodě. V předchozích devíti zápasech na Letné neztratila ani bod. Problémy proto nikdo nečekal.

Článek

Sparta ale nastoupila do utkání hodně vlažně. První poločas hrála velmi špatně. Jen hráči a trenéři Sparty vědí, co vše za touto okolností je. Únava z utkání v Limassolu, možná násobená malou oslavou postupu do jarní fáze Evropské ligy. Každý hráč ale potvrdí, že únava se po vítězném utkání vstřebává vždy lépe. Problém únavy zmiňovali opakovaně i komentátoři a experti ve studiu. Jeví se to jako poněkud přehnané. Vždyť hrát ve čtvrtek a neděli není nic nenormálního. Slavia a Plzeň to tak měly také. Cestovaly navíc do Ostravy a Olomouce. Roli mohlo hrát i jiné klima. V Limassolu bylo výrazně tepleji než v Praze, na druhou stranu v Limassolu nebylo nijak tropické vedro a v Praze v těchto dnech zase nejsou žádné velké mrazy.

Jako hlavní důvod se tedy jeví podcenění úvodu utkání ze strany hráčů Sparty. Dosud na Letné neztratili v podzimní části ligové soutěže ani bod a problémy nečekali proto ani s týmem Teplic, papírově slabším soupeřem.

Klíčový okamžik přišel už ve 4.minutě, kdy Lukáš Sadílek, který napravoval špatné vyběhnutí brankáře Vindahla. „Sundal“ pronikajícího soupeře a viděl červenou kartu. Spartu čekal skoro celý zápas o deseti. Už v 13. minutě inkasovala. Mohamed Yasser se trefil k levé tyči a nedal Vindahlovi šanci - 0:1. Teplice mohly přidat i další góly. Daniel Fila jeden vstřelil, ale nakonec neplatil pro ofsajd. Fila měl i další šanci, šel sám na bránu, ale těsně minul. Zajimavou příležitost měl i Trubač, ale mířil nad. Teplice měly šance na čtyři góly, daly však jen jeden. To se jim stalo osudným.

O půli odstoupil špatně hrající a zdravotně indisponovaný Filip Panák. Nahradil ho Albánec Laci. Hráčů na vystřídaní však bylo víc. Špatnou první část odehrál i kapitán Krejčí. Chyboval v rozehrávce, nestíhal brejky soupeře, dostal žlutou kartu.

Druhou půli se Sparta zvedla a zatlačila hostující tým. Ten měl však také šance na brejky a mohl přidat další gól. Hosté ale akce nedotáhli. Postupně byli více a více pasivnější. Šance pak měli i domácí. Haraslín mířil nad a Kuchtovi příležitost zmařil výborným vyběhnutím brankář Grigar.

Čtyřicetiletý veterán v brance Teplic ukázal, že dokáže někdy chytit nemožné, ale také občas udělá hloupou chybu. Ta se mu stala v 74. minutě, kdy neudržel míč v rukou, který měl „zalepit“. Míč se po několika odrazech ve vápně dostal ke Krejčímu - 1:1.

Sparta přidala na obrátkách a v 90. minutě střídající Victor Olatunji vstřelil druhý gól. Také na tomto gólu má podíl brankář Grigar, který vyběhl, ale míč opět nezkrotil v rukavicích. Sparta zápas v deseti otočila - 2:1.

Teplice podaly sympatický výkon. Zejména v prvním poločasu, kdy vysoko atakovaly rozehrávku sparťanské obrany, které to činilo obrovské problémy. Mohly vstřelit branku na 0:2, měly na to několik příležitostí. Tu největší Fila, když šel sám na Vindahla, ale trefil vedle. Teplice druhý gól nedaly a zaplatily za to. Fotbal se prostě hraje na góly, nikoliv na šance.

Sparta po velmi špatném prvním poločase zabrala. I v deseti dokázala Teplice zmáčknout. Nakonec kýžené góly se štěstím, a po zaváháních teplického gólmana, přišly. Spartě pomohla také kvalitnější lavička. Do hry přišli postupně Laci, Zelený, Olatunji, Pešek a Pavelka. S jejich přispěním tým udržel vysoké obrátky i v oslabení. Klíčovým hráčem Sparty byl Jan Kuchta. Nehrál nijak skvěle, ale burcoval tým, byla na něm vidět velká touha po výhře. Vycítil to i Brian Priske. Nechal Kuchtu na place celé utkání, což u něj není běžné. Většinou po 70. minutě střídá.

Sparta utkání nakonec s velkým štěstím zvládla. Nadřela se určitě mnohem víc než čekala. Před zápasem se všeobecně předpokládala snadná výhra. Nakonec to pro ni je po takovém průběhu velmi cenná výhra. Je třeba ocenit, že to po sparťanském podceněném úvodu utkání tým v druhé půli nezabalil a dokázal Teplice i v oslabení udolat, i když herně to nebyla žádná sláva.

Tepličtí hráči byli výrazně lepší v první půli. Nedali však druhý gól, na který měli několik šancí. Druhý poločas už neudrželi vysoké tempo a posledních dvacet minut byli hodně pasivní. Navíc přišly chyby v obraně. A jak už bylo řečeno, fotbal se hraje na góly, nikoliv na šance.

Poznámka na závěr: Více než výkon Sparty „zaujal výkon“ komentátora O2 TV po závěrečném hvizdu rozhodčího. Oslavná, doslova euforická řeč vítězství Sparty vypadala, jakoby porazila po fantastickém výkonu Barcelonu, nikoliv se štěstím outsidera z Teplic. Chápu, že i komentátor je jen člověk (a fanda), ale chtělo by to trochu soudnosti a ubrat.

Zdroj: přímý přenos O2 TV

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz