Hlavní obsah
Sport

Sparta: velký přehled stavu týmu. Jak si v obraně poradí s očekávaným odchodem kapitána Krejčího?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Sparta se stala podruhé mistrem české ligy. Navíc vyhrála také národní pohár. Získala tedy „double“. Fotbalový život jde ale dál. Spartu čekají změny, i když sezona byla nadmíru úspěšná.

Článek

V prvním dílu mini seriálu o současném stavu fotbalové Sparty jsme probrali brankáře. V tom dnešním se zaměříme na obránce, tedy v pojetí Sparty, která hraje výhradně tříobráncový systém, na stopery.

Stopeři, to byla několik let „Achillova pata“ sparťanské sestavy, s kterou se nikdo z předchůdců Briana Priskeho nedokázal vypořádat. Stopeři se střídali „jako ponožky“, ale Sparta stále dostávala „hloupé“ góly. Často po školáckých chybách. Stačí namátkou vzpomenout na některé hráče, kteří se ve stoperské dvojici objevovali. Patřili mezi ně kupříkladu Semih Kaya, Ondřej Čelůstka, Dominik Plechatý, David Lischka, Lukáš Štětina, ale také Dávid Hancko a už také Martin Vitík.

Pak přišel dánský kouč Brian Priske a učinil zásadní změny. Začal zásadně přebudovávat kádr a přivádět hráče ze zahraničí, jež znal. Sázka na mladé odchovance, o kterých mluvil Tomáš Rosický, šla stranou. Prioritou se staly výsledky. Je to logické. Nespokojenost sparťanské veřejnosti byla značná a trvala už dlouho.

Sparta přešla na systém se třemi stopery a dvěma wingbeky. Dánský trenér přivedl do týmu svého krajana, Asgera Sørensena. Brian Priske znal vysokého stopera už z akademie Midtjyllandu, kde byl v tu dobu asistentem hlavního trenéra. Nenápadný dánský stoper, nad jehož angažováním z německého Norimberku kdekdo kroutil hlavou, se okamžitě po příchodu stal hráčem základní sestavy. Nezářil, ale ani nechyboval. Byl takovou klidnou silou. Tím, co dosud velmi chybující obrana Sparty, moc potřebovala.

Vedle Dána začali růst také výkony mladého sparťanského odchovance Martina Vitíka, který už byl v kádru „A“ týmu před příchodem dánského kouče. V lize debutoval už v 17 letech a 11 měsících, přesně 17. ledna 2021 v utkání s Baníkem Ostrava (0:0). Obrana Sparty tehdy nastoupila ve složení Plechatý - Vitík - Hancko - Hanousek. Mužstvo vedl Václav Kotal. Talentovaný Vitík trpěl faktem, že se neměl vedle koho učit a růst. Chyběla mu přítomnost zkušenějšího, nechybujícího kolegy-stopera, který by mu pomohl, poradil. To se změnilo s příchodem Asgera Sørensena.

Vlevo hrál, a dobře, Slovák Dávid Hancko, který přišel nejdříve z Fiorentiny, kde nehrál na hostování. Zpočátku také na Letné nezářil, ale zápasovou praxí šly jeho výkony postupně hodně nahoru. Až tak, že posléze přestoupil do nizozemského Feyenoordu Rotterdam. To už byl Hancko kmenovým hráčem Sparty, která ho z Itálie v létě 2021 vykoupila, aby ho o rok později prodala za mnohem větší peníze do Feyenoordu. Když Hancko do Sparty přicházel, měl tržní hodnotu 2 mil. eur. Dnes, když je mu 26 let, se odhaduje na 35 mil. eur.

Na jeho místo levého stopera Brian Priske dosadil Hanckova kamaráda Ladislava Krejčího, dosud záložníka týmu. A udělal dobře. Navíc se zotavil z velmi dlouhého zranění konečně také Filip Panák. Sparta tak měla najednou dalšího kvalitního stopera.

Obrana se definitivně stabilizovala. Končící sezona to jen potvrdila. Brian Priske střídal na tři stoperská místa pouze čtyři hráče. Kapitán Ladislav Krejčí hrál, pokud nebyl zraněný či vykartovaný, vždycky. Ostatní tři se střídali dle aktuální situace. Jen v nouzi, když se sešel větší počet absencí jako třeba proti Hradci Králové, kdy chyběli Krejčí (ČK) i Sørensen (zranění), zaskočil na stoperu zkušený Jaroslav Zelený, který se jinak dělí o pozici levého wingbeka s Rynešem.

Sparťanští stopeři sezonu zvládli velmi dobře. Jejich výkony přispěli k tomu, že Sparta vyhrála ligu i národní pohár a došla do osmifinále Evropské ligy. Jediným problémovýn obdobím byla krize kolem dvojutkání s Liverpoolem, které bylo proložené nepovedeným zápasem v Plzni. Z toho se ale obrana Sparty, a celý tým s ní, rychle dostala.

Obranu čekají změny

Jedna sezona končí, nová brzy začíná. A Spartu, chtě nechtě, čekají změny. To je prostě fotbalový koloběh.

Velmi pravděpodobně odejde kapitán týmu a levý stoper Ladislav Krejčí. Přestup do zahraničí má dle dřívějších vyjádření šéfů klubu dlouhodobě slíbený. Zhatit by ho mohl pouze fakt, že nabídky nebudou odpovídat představám Sparty a hlavně Krejčího. Ten má na Letné údajně smlouvu do léta 2025. Je mu 25 let, jeho tržní hodnota se pohybuje kolem 6 mil. eur. Příští rok by už odcházel jako volný hráč, zadarmo. To určitě nechce ani Sparta.

Kdo místo Krejčího?

Krejčího odchod je tedy vysoce pravděpodobný a Sparta ho bude muset nahradit. Jak už bylo mnohokrát řečeno, herně to bude v obraně obtížné, ale nikoliv nemožné. Složitější to ale bude v jeho „lídrovství“. Krejčí byl také důležitý v ofenzivě. Je nebezpečný v pokutovém území, kde se dokáže po centrech prosadit. Umí dát gól hlavou i nohou. Bere na sebe také zodpovědnost: zahrává pokutové kopy a má v tom vysokou úspěšnost. To všechno bude Spartě v nové sezoně chybět. To vše bude muset nahradit. Nejspíš ne jedním hráčem, ale rozložením mezi více z nich.

Dlouhodobě se navíc mluví o zájmu zahraničních klubů o Martina Vitíka. Aktuální tržní cena 21 letého stopera se odhaduje na 9 milionů eur. To je na stopera z české ligy nevídaná hodnota. Avšak pokud odejde Ladislav Krejčí, nemůže si Sparta dovolit přijít ve stejném přestupním termínu také o Martina Vitíka, i kdyby nabídka byla sebelepší. Anebo sice může, naplní klubovou pokladnu, ale pak jí bude takový hráč velmi chybět.

Tím spíš, že Filip Panák je sice považovaný nejlepšího stopera s rozehrávkou v české lize, ale v defenzivě občas chybuje. Navíc jeho zdraví po prodělaných zraněních není nejspíš úplně pevné. Tržní hodnota 28 letého hráče je také výrazně nižší než Vitíka. Pohybuje se kolem 2 mil. eur.

Lépe je na tom i 27 letý Asger Sørensen s „cenovkou“ 2,5 mil. eur. Dán je pořád platným hráčem sparťanské defenzivy, do které přinesl, jak už jsem uvedl, klid a jistotu. Zároveň se však v náročnějších duelech v Evropě ukazuje, že v rychlejších utkáních má někdy trochu problémy. A Sparta bude hrát kvalifikaci o Ligu mistrů. O účastí v ní dlouhodobě sní.

Vlastní zdroje

V druholigovém béčku hraje velmi dobře 19 letý Adam Ševínský, syn Františka Ševínského, který hrával za Viktorii Plzeň v první slavné Vrbově éře a má s ní dva mistrovské tituly. Dnes pracuje pro reprezentačního kouče Ivana Haška jako videoanalytik.

O Adama Ševínského byl už v zimě zájem z jiných českých ligových klubů, kam ho Sparta mohla poslat na hostování. Hráč dostal příležitost v několika přípravných zápasech „A“ týmu, s kterým byl i na španělském soustředění, po nichž se Rosický, Priske a spol. rozhodli, že si talentovaného stopera nechají na Letné. Je oporou „B“ týmu, který hraje pod vedením bývalého Priskeho asistenta Luboše Loučky stejným systémem jako první tým. Tedy s třemi stopery.

O mladém Adamu Ševínském jdou velmi dobré reference. Říká se, že je výrazně talentovanější než byl jeho houževnatý otec, který to měl spíše „vydřené“. Adam vyrostl ve sparťanské akademii. Má lídrovské schopnosti, v „béčku“ je kapitánem. Je rychlý, důrazný, nebojí se hrát s míčem. Lze předpokládat, že se v létě přesune už natrvalo do kabiny „A“ týmu. Jestli to bude hned na boj o místo v základní sestavě, je však otázka.

Možností také je, že se mezi stopery vrátí zkušený ligový harcovník, 31letý Jaroslav Zelený, který už ve Spartě i předtím v Jablonci na tomto postu hrával. Je otázka, jestli to zvládne na potřebné úrovni.

Sparta bude muset zřejmě koupit kvalitního stopera

Sparta bude muset koupit jednoho „hotového“ stopera. V české lize však taková možnost skoro není. Zajímaví mladí perspektivní hráči hrají přímo ve Slavii (Vlček) či Plzni (Dweh, Hranáč), nebo jsou Slavií vlastněni (Chaloupek, Halinský, Prebsl). Tedy jsou nejspíš nedostupní. Navíc jsou (s výjimkou Dweha, Hranáče a Vlčka) bez zkušeností z velkých mezinárodních zápasů. Nadějným stoperem je brněnský 20 letý Lukáš Endl, člen reprezentace U21, který hraje pravidelně druhou ligu za Zbrojovku, kde se však „svezl“ se špatným jarem týmu. Zájem o něj je, v Brně nejspíš nezůstane. Sparta by pro něj byla ale asi ještě velké „sousto“. Logičtější by byl spíše přestup do nějakého ambiciózního, ale menšího ligového klubu typu Slovan Liberec.

Zajímavou tuzemskou možností pro Spartu by mohl být na svůj věk už zkušený plzeňský stoper, 24letý Robin Hranáč, který hraje poslední sezonu výborně a nejspíš bude v nominaci na EURO. Navíc zastane i post levého stopera, tedy by mohl být přímou náhradou za Ladislava Krejčího. Hranáčova aktuální „cenovka“ se odhaduje na 3,5 mil. eur. Sparta by asi musela „přitlačit“ ještě více. A to už se pohybujeme pomalu na úrovni částky, kterou Slavia dala za návrat Davida Zimy. A nad tím většina lidí kroutila hlavou. I tak by asi Sparta neuspěla. Hranáčův přestup na Letnou je spíše v oblasti spekulace. Viktoria nejspíš ani nemá zájem posilovat pražského soupeře a Hranáče potřebuje. Díky novým majitelům a výsledkům v Evropě je finančně stabilizovaná. Hranáče může dříve či později prodat přímo do zahraničí. Nejspíš za vyšší částku, bude-li jeho trend výkonnosti pokračovat.

Sparta se tedy nejspíš bude muset opět porozhlédnout v zahraničí. Vzhledem k tomu, že o velmi pravděpodobném odchodu Krejčího se ví už dlouho, jistě se na to na Letné také už dávno připravují a nejspíš tak činí. S příchodem Briana Priskeho se úspěšnost přestupů zahraničních hráčů výrazně zvedla. „Úmrtnost“ výrazně klesla. Řada z posil má nějakou dřívější vazbu na dánského kouče či je ze zemí, kde předtím působil, dobře znal. Je tedy zřejmé, že má u těchto přestupů značné slovo. Stačí jmenovat Vindahla, Sørensena, Kairinena či Preciada.

Uvidíme, jestli Rosický, Priske a spol. budou mít šťastnou ruku i tentokrát. Pro úspěch v příští sezoně to bude nesmírně důležité.

Další zdroje:

Statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz