Hlavní obsah
Sport

Sparta většinu utkání promrhala. Druhý gól jí byl správně neuznán. V odvetě musí výrazně přidat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Sparta vstoupila do sezony dobře. Pět vítězných utkání se slabšími soupeři. Před utkáním s rumunským FCSB byla proto na Letné pohoda. V úterní kvalifikaci Ligy mistrů o ni však Sparta velmi rychle přišla a v odvetě bude muset hodně napravovat.

Článek

Panák, Sadílek, Sorensen, Pavelka a Laci. To jsou hráči, kteří oblékli kapitánskou pásku v dosavadních utkáních Sparty v nové sezoně. „Chaos“, který má nyní Sparta v kapitánech, má také tak trochu ve hře. Někteří hráči, kteří byli na Euru či Copa Americe, jsou po krátké letní přestávce evidentně zatím trochu z formy.

Týmu chybí bývalý kapitán Ladislav Krejčí. A to jako lídr, který tým umí vyburcovat, a také hráč, který se také dokáže prosadit v pokutovém území soupeře. Spartě Krejčího důraz v zápasu s FCSB dlouho chyběl. Na hřiště ho přinesl až Victor Olatunji, který vystřídal Jana Kuchtu a v 78.minutě vyrovnal na 1:1.

Sparta začala utkání velmi vlažně. Očekávaný tlak před zaplněným hledištěm na Letné se překvapivě nekonal. Přitom její sestava se lišila od té úspěšné z minulé sezony jen minimálně. Lars Friis nijak neexperimentoval a vsadil na kontinuitu s prací svého předchůdce Priskeho. Vynucené změny nastaly pouze v obraně vlivem odchodu Krejčího a zranění Panáka.

Sparta většinu první půle „prospala“ a trochu zabrala až v jejím konci. Jedinou šanci domácího týmu měl Asger Sorensen v 42.minutě, ale v poměrně jasné pozici trefil hlavou jen nad. Rumuni se snažili o brejky, ale nic výrazného dopředu také nepředvedli. Jedinou polo-šanci měli po chybné rozehrávce Laciho, ale slabá střela branku ani netrefila.

Čekalo se, že Sparta „vlítne“ na soupeře zostra od začátku druhého dějství. Za Priskeho to tak obvykle bývalo, když se první půle nepovedla. Ale opak byl pravdou. Výkon Sparty byl ještě horší než v úvodu utkání. Nevedlo se zejména hráčům, kteří ji v minulé sezoně táhli. Útočný „trojzubec“ Birmančevič, Kuchta a Haraslín byl málo viditelný. Vliv na to měl samozřejmě také fakt, že nedostávali kvalitní přihrávky ze zálohy.

Kaan Kairinen se sice po zranění nečekaně rychle uzdravil, ale do obvyklé formy má zatím daleko, což se dá v jeho případě chápat. Obvyklé přihrávky od něj, ani Laciho či Preciada, na nabíhající útočníky nepřicházely. Souhra Sparty hodně vázla. V její hře bylo nezvykle mnoho chyb, ztrát a špatných přihrávek. Chyběl také lepší pohyb některých hráčů.

Sparta za pasivitu po změně stran zaplatila gólem. Vstřelil ho Darius Olaru v 61.minutě, když už o minutu dříve mohl skórovat exslávista v dresu FCSB, Alexandr Baluta. Až tahle situace Spartu „nakopla“. Konečně si vynutila tlak a soupeře „přišpendlila“ k jeho pokutovému území. Nakonec vstřelila také vyrovnávací gól důrazným Olatunjim po chybě brankáře. Victor Olatunji vystřídal slabě hrajícího Kuchtu až v 72.minutě. Asi mohl do hry přijít dříve. Místo něj ale střídal už v 62.minutě Sadílek Laciho.

S Kuchtou odešel ze hřiště také Haraslín, kterého nahradil Krasniqi. Vystřídání Haraslína bylo z mého pohledu docela překvapivé, patřil do té doby mezi lepší a aktivnější hráče domácího týmu, i když i jemu zatím chybí jarní forma a klid v koncovce. Očekával bych spíše vystřídání do té doby nevýrazného Birmančeviče. Nutno však říct, že ten se v závěru utkání zlepšil a pomohl týmu v tlaku.

Sparta mohla nakonec vyhrát. Rumuni už jen bránili a zdržovali. V 92.minutě nejdříve Birmančevič trefil z úhlu z přímého kopu pravou tyč. O minutu později dorážel míč do sítě pohotově Kaan Kairinen, který se výborně zorientoval ve vápně. Letná slavila gól na 2:1, ale VAR byl proti. Strčení Vitíka do obránce Rumunů, které předcházelo brance Sparty, bylo posouzeno jako faul, který výrazně ovlivnil situaci při vstřelení branky.

Sparťané mají nejspíš jasno, že to faul na neuznání gólu nebyl. Stejně mluvil Roman Bednář, bývalý útočník Sparty, který hovořil o „soft faulu“, který by se pískat prý neměl. Další dva experti ve studiu, Jan Koller a Michal Kadlec, také bývalí hráči Sparty, se k situaci raději takticky nevyjádřili, což také o něčem vypovídá. Osobně se přikláním k názoru komentátora přímého přenosu, který po zhlédnutí záznamu inkriminované situace uznal rozhodnutí sudího za správné. Vitíkovo strčení do obránce, kterého „rozhodil“ v pohybu tak, že nemohl zahrát míč, bylo ze záznamu bohužel zjevné.

Šance do odvety jsou otevřené. K postupu se ale musí Sparta hodně zlepšit. Pokud by hrála fotbal na obvyklé úrovni minulé sezony, měla by velkou šanci postoupit. K té měla však v úterním utkání daleko. FCSB jistě není špatný tým, ostatně je to mistr Rumunska. Na Letné však nepředvedl nijak oslnivý výkon. Hrál ze zabezpečené obrany a snažil se o brejky. Z nich ale nebyl nějak moc nebezpečný. Posledních pětadvacet minut už Rumuni jen bránili a zdržovali. Taková „jižanská klasika“. Uvidíme, co předvedou v domácím prostředí, které bude asi bouřlivé.

Sparta si to sama zkomplikovala. Nezaskočil ji výborný soupeř, ale její vlastní slabý výkon. Ten snesl měřitko až posledních 25 minut. Sparta to ale ještě v odvetě může všechno napravit. Gól Rumunů na hřišti soupeře už neznamená tolik co dříve. Byla by velká škoda vypadnout s týmem, který je určitě „hratelný“. Za normálních okolností je v silách Sparty takového soupeře porazit a vyřadit. Musí ale rozhodně přidat. Hrát v Bukurešti aktivně, svůj fotbal. Kombinační a běhavý. A vyhrát.

Zdroje: přímý přenos Nova Sport + statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz