Hlavní obsah
Sport

Šťastná remíza Sparty v Kodani. Výborný Vindahl. Bude chybět Sorensen?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Sparta sní o Lize mistrů, kam by se ráda po osmnácti letech probojovala. Šance po prvním zápase v Kodani jsou otevřené.

Článek

Sparta odehrála první utkání třetího předkola Ligy mistrů v Kodani s místním FC.

Co utkání ukázalo?

FC Kodaň je pracovitý tým bez velkých hvězd. Potvrdilo se, že má výrazně lepší ofenzívu než obrannou fázi. Rozhodně je to soupeř, který je pro Spartu „hratelný“. Bude však záležet, jak dokáže být Sparta v odvetě produktivní.

V Kodani byla Sparta dopředu v první půli hodně aktivní, hrála dobře, avšak nedokázala své velmi slibné akce dotáhnout do finále. Končily bez střely na bránu. V druhé půli to bylo dopředu zpočátku také dobré, ale postupně Sparta ztrácela „půdu pod nohama“ a posledních dvacet minut už se jen bránila. A nakonec také s velkym štěstím ubránila.

Spartu výrazně podržel nový dánský brankář Peter Vindahl. Když nepočítáme domácí duel s Pardubicemi, kdy si moc nesáhl na míč a inkasoval dva góly, za které nemohl, byl to jeho první ostrý zápas za Spartu a ukázal, že opravdu umí! Za remízu Sparta vděčí především dánskému brankáři, který chytil několik šanci soupeře a působil celý zápas velmi jistým dojmem.

Asger Sorensen, dánský stoper Sparty v 60.minutě odstoupil pro zranění ze hry. Od té doby se začala karta postupně obracet. Domácí ale naštěstí šance neproměnili. Opět se ale ukázalo, že Sparta se Sorensenem je jiná než bez něj. Dodává obraně klid a jistotu. Vedle něj hrají Panák či Vitík lépe než bez něj, spolu. Nebude-li v odvetě Sorensen k dispozici, bude moc chybět! Je pro defenzivu Sparty velmi důležitý.

Sparta odehrála většinu jarních utkání v omezeném počtu hráčů. Málo střídala. Když vystřídala, šla obvykle její hra trochu dolů. Bylo to vidět zejména v duelech se Slavií. A to hrála Sparta jen českou ligu. Zápas v Kodani ukázal, že když domácí druhou půli prostřídali, dokázali zvýšit obrátky, zatímco Sparta po prostřídání šla výkonem dolů. Její střídající hráči neudrželi kvalitu hry svých předchůdců.

Utkání bylo ukázkou, jak se má zápas řídit. Jaký rozdíl oproti české lize! Rozhodčí dělal drobné chyby, ale sám rozhodoval. Nečekal na VAR, jako rozhodčí ve Fortuna lize. V Kodani se hrálo. V české lize se zkoumá. A často se zkoumá, i když není potřeba zkoumat. V české lize velmi často vidíme, že po naprosto běžné situaci v pokutovém území letí míč do autu, nic se neděje, nikdo nic nereklamuje, rozhodčí přesto ukazuje gestem „nehrát“ a čeká půl minuty či minutu, co mu řekne VAR. Teprve pak ukáže „pokračovat“. Tak tohle se v Lize mistrů vůbec neděje. V Kodani jsme to neviděli ani jednou. Správně se mají ve fotbale zkoumat jen opravdu závažné situace, kde hrozí závažné pochybení rozhodčího na hrací ploše. A taková v Kodani nebyla ani jedna.

Šance Sparty do odvety jsou velmi slušné. FC Kodaň je soupeř, který má slabší obranu. Na Letné by měl mít problémy. Sparta má na to ho „zmáčknout“. Rozhodne, zda bude v utkání produktivní. Samozřejmě musí pohlídat i brejky dánského týmu. Bylo by škoda tuhle šanci pustit. Kodaň je tým, přes který se dá postoupit. Navíc v případě postupu má Sparta příznivý los. Šance na Ligu mistrů je reálná. Záleží na Spartě, jak s ní naloží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz