Hlavní obsah
Sport

Varování pro Larse Friise. Sparta bez opor se Slováckem prohrávala. Hvězdy stihly už jen vyrovnat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Priorita Sparty těchto dni je logicky zcela jinde než v české lize. Čeká ji odvetný zápas o postup do Ligy mistrů proti Malmö FF. Liga mistrů je na dosah, proto se dá pochopit, že před úterním zápasem nechal Lars Friis několik svých hvězd odpočívat.

Článek

Jen na střídačce zůstali na začátku utkání Birmančevič, Haraslín, Kairinen, Laci, Olatunji, Panák, Preciado a Ryneš. Chyběl také zraněný Pavelka.

K utkání vůbec nebyli nominováni Vitík a Kuchta. Zatímco Vitík má za sebou náročný program, Kuchta toho v poslední době moc neodehrál. V posledním zápasu v Malmö 31 minut, v Jablonci byl jen na střídačce, v Bukurešti 23 minut a na Bohemians také na lavičce náhradníků. Chybí mu zápasová praxe a herní pohoda. Proto byla jeho absence překvapením. Lars Friis po utkání mluvil o údajném malém zranění. Na střídačce se naopak místo Kuchty už objevil Albion Rrahmani z Rapidu Bukurešť.

První poločas byl od Sparty velmi špatný. Nesehraná kombinovaná sestava, která by se dala s nadsázkou označit „béčkem“, nastoupila hodně vlažně. Hráči prohrávali osobní souboje, byli nedůrazní, nedokázali vnutit hostům svůj styl hry. Neznalý člověk by nepoznal, který tým je mistrovský a domácí. Slovácko, kterému se otevřela překvapivá šance k zisku bodů, chyby domácích trestalo.

Nevedlo se obraně Sparty ve složení Sorensen - Ross - Zelený. A není to poprvé, co náhradní trojice v čele Rossem zklamala. Mathias Ross zatím v duelech, v kterých za Spartu nastoupil, nepřesvědčil. Jeho výkony spíše ukazují na to, že potřebnou výkonnost na úroveň současné Sparty nemá. Nestíhá, je pomalý, neobratný, váhavý, nejistý. Nepodporuje útok. Na Bohemians dohrál jen se štěstím. Za ostrý faul měl být vyloučen. Tento nákup krajana se trenéru Larsu Friisovi, dle dosavadních výkonů, moc nepovedl. Ross nevypadá jako stoper, který by mohl hrát Ligu mistrů.

Nevedlo se ale ani náhradní záložní řadě. Sadílek je hlavně neúnavný „běžec“. Může hrát v základu, když má vedle sebe tvořivé hráče. Ti mu tentokrát ale chyběli. Solbakken nedokáže nahradit Fina Kaana Kairinena, který umí dát hře Sparty smysl a kvalitní přihrávku. Vedle něj to jde Qazimu Lacimu a obvyklou záložní řadu doplňují half beci, zprava Angelo Preciado a zleva Matěj Ryneš, který si říká o reprezentační nominaci. Ostatně autor těchto řádek se už dříve podivoval, že při nouzi kvalitních leváků není v nominaci na Euro.

Nor Markus Solbakken stále nenaplňuje očekávání, s kterými byl za „velké peníze“ koupen z Vikingu Stavanger. Jeho hra je nevýrazná. Často přihrává dozadu a do stran. V sobotu se druhou půli zlepšil. Pořád je to ale na Spartu málo. Mladý Martin Suchomel, jenž nastoupil místo odpočívajícího Ryneše, v lize teprve začíná. Pro něj těžké utkání, v kterém neměl podporu zkušených opor. Tomáš Wiesner tentokrát také zapadl stěží do průměru.

Rezervní útok neměl kvalitní podporu od obrany a zálohy. Chyběly včasné a přesné přihravky, a tak není divu, že se nikdo z trojice Daněk - Tuci - Krasniqi výrazněji neprosadil.

Slovácko bylo první půli velmi aktivní, kdy využilo překvapivě velmi slabého výkonu Sparty a vedlo po gólu Sinyavskyho ze 17. minuty. Asger Sorensen o tři minuty později vyrovnával, ale Michael Krmenčík se v 24.minutě z dálky parádně nechytatelně trefil a zvýšil na 2:1 pro Slovácko. Nejspíš gól kola. Možná měsíce.

Druhou půli už fotbalisti Slovácka jen bránili. „Pražský oblíbenec“ Michael Krmenčík, který se vrátil po letech do české ligy z kyperského Apollonu, kde v minulé sezoně vstřelil pouze dva góly ve 27 utkáních, má v současné době zjevný kondiční deficit, což sám přiznal i v pozápasovém rozhovoru. Měl problémy s pohybem a tempem hry už v závěru první půle. Nakonec vydržel do 54. minuty. Jeho odchodem hosté na ofenzivu prakticky rezignovali. Krmenčík ale ukázal, že bude-li na tom fyzicky lépe, může být pro ofenzívu týmu Slovácka velkým přínosem. Pro svůj styl hry ale nutně potřebuje výrazně lepší fyzičku.

Čekalo se, že Sparta dá na špatný první poločas zapomenout výrazně zlepšeným výkonem v druhé půli. Lars Friis o přestávce na neuspokojivou situaci reagoval. Do hry přišly dva ostré krajní hroty původního útočného „trojzubce“, tedy Slovák Lukáš Haraslín a Srb Veljko Birmančevič, které tomu měly pomoci. Později je doplnil v 58. minutě ještě Nigérijec Victor Olatunji. Na hřiště se dostali v 72. minutě také Matěj Ryneš a Albánec Qazim Laci.

Sparta „utahovala šrouby“. Mnozí jistě čekali, že utkání „jako vždy“ otočí ve svůj prospěch. Druhá půle byla také herně o dost lepší, ale Sparta manko překvapivě už zcela nesmazala. Zápas k vítězství neotočila. Stalo se jí to, co vídáme spíše u pražské Slavie, jejíž trenér Trpišovský rotuje hráči v sestavě ve větší míře a častěji než Priske a nyní Friis ve Spartě. Stavá se, že kombinovaná sestava příliš nefunguje, když k tomu ještě inkasuje, druhou půli musí na hřiště některé opory, ale nepříznivý vývoj utkání už se vždy otočit nepovede. Velké šance Sparty tentokrát překvapivě ani nepřicházely. Pouze Birmančevič trefil skluzem z boku tyč.

K bodu Spartě pomohl pokutový kop za ruku Trávníka. Nařízený až po zásahu VARu. Sparta si tedy, jako mnohokrát v minulosti, opět v kritické situaci pomohla penaltou. Nutno však konstatovat, že tentokrát byla nařízena správně. Třetí gól ale už překvapivě nepřišel. Sparta hosty „nedorazila“. Hosté si naopak nakonec ještě mohli odvést z Letné tři body, ale Pavel Juroška z ojedinělého brejku v 93. minutě trefil jen dobře postaveného Petera Vindahla v domácí brance.

Sparta ztratila dva body. Se stejným soupeřem jako Slavia. Určitě velké překvapení 6. ligového kola. Ztrátu bodu lze do značné míry chápat jako daň za postup do Ligy mistrů, který je na dosah. Ztráta dvou bodů Spartu jistě mrzí. Nic podstatného však neznamená. Je to pouze „škobrtnutí“ v jednom ligovém utkání. Když tým v úterý s Malmö uspěje, snadno se na něj zapomene. Navíc v české lize ji čeká ještě mnoho zápasů. O mistru se bude rozhodovat až na jaře.

Jak už bylo řečeno, na střídačce se už usadila také nová posila, kosovský útočník Albion Rrahmani, který přišel na Letnou před pár dny z Rapidu Bukurešť. V rumunské lize vstřelil v minulé sezoně v 25 zápasech 17 gólů. Tržní hodnota fotbalisty se odhaduje na 3,5 mil. eur. Sparta dala údajně za hráče dle známého portálu kolem 5 milonů eur. Řadí se tak mezi nejdražší příchody ze zahraničí do české ligy. Pokud není tím úplně nejdražším.

Lars Friis si jistě představoval, že při obvyklém průběhu utkání s papírově slabším soupeřem pošle novou posilu druhou půli do hry, aby se v pohodovém utkání seznámila s prostředím a hráči v ostrém soutěžním utkání a ukázala se domácím fanouškům. Zápas se ale pro Spartu dobře nevyvíjel, a tak místo oslavy Rrahmaniho příchodu museli jít do hry „záchranáři“ Haraslín, Birmančevič, Olatunji a spol. Na umění kosovského útočníka si tak musíme ještě počkat.

Jedna záležitost musí být pro Larse Friise určitě jistým varováním. Ukazuje se, že když chybí „první garnitura“, tedy borci jako Kairinen, Laci, Haraslín či Birmančevič, má zbytek týmu problém na domácím stadionu prorazit i průměrného soupeře v české lize. A to jistě není pro Friise příjemné zjištění. Při vší úctě k týmu Slovácka. Na svém stadionu, v domácím prostředí dokáže často potrápit i favority, ale při výletech do Prahy, do Edenu a na Letnou, obvykle „v hlavě prohrává“ už v autobuse na dálnici u Průhonic.

Je takřka jisté, že nastoupit Sparta v obvyklé sestavě, snadno by si se Slováckem v domácím prostředí poradila. I vyšším gólovým rozdílem. Tak jako v předchozích duelech. Náhradní sestava to však nedokázala. Hráči jako Ross, Solbakken, Daněk, Krasniqi či Tuci nepřesvědčili. Nedokázali nahradit obvyklé opory.

A to je pro Spartu problém. Čeká ji v sezoně velká porce zápasů. V Lize mistrů to bude hodně náročné i na kondici. Proti vyspělým týmům si určitě hodně zaběhá i bez míče. Lars Friis bude muset více sestavou rotovat a využívat širší kádr. K tomu potřebuje, aby zabrali i hráči, kteří v základu pravidelně nehrají. U některých jsou však otazníky, jestli jsou na správné adrese. Za všechny stačí uvést Solbakkena a Rosse.

Ve hře je navíc stále možnost, že po utkání s Malmö ještě někdo ze současných hráčů Sparty odejde „za lepším“.

Zdroje: přenos O2 TV + statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz