Hlavní obsah
Sport

Víkendová utkání evropských lig nám ukázala, proč je stav české fotbalové reprezentace špatný

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Ilustrační foto

Česká nejvyšší fotbalová soutěž se tento víkend nehrála. Utkání první a druhé ligy byla z důvodu špatné situace na našem území, související s povodněmi, předem odvolána. A tak se do hry tentokrát mohli zapojit pouze hráči, kteří působí v zahraničí.

Článek

Česká fotbalová reprezentace má za sebou dvě utkání Ligy národů. V tom první, v Gruzii předvedla katastrofální výkon, když prohrála 1:4. V druhém zvítězila po zlepšeném výkonu s notnou dávkou štěstí v pražském Edenu nad Ukrajinou 3:2, ale dojem napravila jen částečně. Reprezentanti a trenér Hašek byli, zejména po utkání v Tbilisi, hojně kritizování. Nad budoucností české reprezentace zůstává řada otazníků. Nutno konstatovat, že víkendové zápasy evropských fotbalových lig tyto obavy nerozptýlily. Spíše naopak.

Česká nejvyšší soutěž se nehrála. Nutno zmínit, že to bylo správné a včasné řešení. Jak jsem mnohdy vedení Ligové fotbalové asociace kritizoval za nečinnost či nerozhodnost, tentokrát musím vyslovit pochvalu. LFA správně a včas rozhodla o zrušení celého ligového kola. Ano, přinese to jisté termínové komplikace, zejména některým klubům, které hrají evropské poháry a jejich termínová listina je našlapaná, i tak to ale bylo správně.

V jiných zemích Evropy, které nebyly tak plošně zasaženy přívaly deště a dalšími komplikacemi, z toho vyplývajícími, se ligové soutěže hrály. Jak si v nich vedli čeští fotbaloví reprezentanti, které Ivan Hašek nominoval k poslednímu dvojutkání v Gruzii a s Ukrajinou?

V bundesligovém sobotním „českém“ duelu Hoffenheim - Leverkusen mohlo teoreticky nastoupit až šest českých hráčů. Čtyři na straně domácího klub (Kadeřábek, D. Jurásek, Hranáč a Hložek) a dva v hostujícím týmu (Schick, Kovář). Realita byla ale jiná. Celé utkání odehrál pouze 32letý pravý wing bek domácích Pavel Kadeřábek, bývalý hráč pražské Sparty, který však ve výběru Ivana Haška nefiguruje. Reprezentace se už před časem sám vzdal.

Na pouhých pět minut v závěru zápasu se na hrací ploše objevil útočník Patrick Schick, který ztratil místo v sestavě Leverkusenu. Symbolicky pouze střídal na posledních pět minut skvělého Nigerijce Boniface, autora dvou branek.

Brankář Matěj Kovář, současná česká reprezentační jednička, proseděl celé utkání na střídačce. Přednost dostal zkušený kapitán týmu, 34letý Fin Lukáš Hrádecký.

Ex-plzeňský stoper Robin Hranáč, kterému se těžce nepovedl duel národního týmu v Tbilisi, pobyl celý zápas také pouze na střídačce. Útěchou mu může být, že při velmi špatné formě obrany Hoffenheimu, která utrpěla na domácím stadionu debakl 1:4, by snad mohl dostat brzy příležitost. Bylo by s podivem, kdyby se tak nestalo. I když, pokud viděl klubový trenér jeho výkon v Tbilisi, také nebyl určitě zrovna nadšený.

Adam Hložek, který nastoupil za reprezentaci na 23 minut v Gruzii a na 26 minut proti Ukrajině, absentoval po návratu do klubu kvůli zranění a přišel tak o možnost nastoupit proti svému ještě nedávnému chlebodárci. David Jurásek chybí v sestavě už delší dobu, má zlomenou ruku.

Ani sobotní zápas West Ham United na Fulhamu (1:1) nepřinesl českému reprezentačnímu kouči moc radosti. Vladimír Coufal, který odehrál za reprezentaci v obou utkáních plný počet minut, ale příliš v nich nepřesvědčil a spolupodepsal se pod některé obdržené góly, začal v utkání Premier League také jen na střídačce. Na hrací plochu se dostal na závěrečných 34 minut. Výkon týmu se jeho příchodem nezlepšil, spíše naopak. Sílí hlasy, že Coufal už není pro WHU a Premier League v 32 letech dost dobrý.

Tomáš Souček sice nastoupil v základní sestavě, dokonce překvapivě v ofenzivnější roli, než je u něj zvykem, ale o půli byl vystřídán a po zápasu se dostal pod těžkou palbu kritiky vlastních fanoušků, kteří byli s jeho výkonem velmi nespokojeni a vinili španělského trenéra „kladivářů“ z toho, že postavil českého záložníka v základu do ofenzivy a vynechal kreativnější hráče. Když Součka, kterému se nedařilo, ze sestavy vyndal, hra WHU se druhou půli zlepšila.

Jak si vedli další reprezentanti?

Václav Černý, který sehrál slušné utkání proti Ukrajině, v sestavě Glasgow Ranger na Dundee United chyběl. Nebyl připraven ani mezi náhradníky. Snad je to jen výjimka a krátkodobá absence. Před reprezentační pauzou hrál za skotský klub pravidelně. Zdálo se, že mu přestup z Wolfsburgu, kde na jaře příliš nehrál, prospěl. Česká reprezentace nemá mnoho hráčů, kteří umějí jeden na jednoho. Černý ve formě by byl určitě, jak naznačil zápas s Ukrajinou, důležitým přínosem.

Ladislav Krejčí sehrál jako stoper oba celé zápasy za reprezentaci, i když za španělskou Gironu, do které v létě přestoupil z pražské Sparty, v La Lize v základu nenastupuje. Přesto ho Ivan Hašek nominoval. A příliš to nevyšlo. Na výkonech Krejčího byl herní výpadek znát. Jeho výkony v Tbilisi i v Praze měly k ideálu hodně daleko.

Krejčí se posadil na střídačku Girony i po návratu z reprezentačního srazu. V nedělním utkání s Barcelonou jen přihlížel domácí prohře svého týmu, který výborně hrající hostující „Barca“ snadno přejela 4:1. Útěchou pro Krejčího, který má na svém kontě po pěti odehraných kolech stále jen deset minut z utkání na Betisu (1:1), může být snad, že po takovém výkonu a výsledku týmu možná dostane už v příštím utkání od trenéra příležitost v základní sestavě. I když to nebude zrovna „procházka“. Gironu totiž čeká už ve středu premiéra v Lize mistrů v Paříži s místním PSG.

Tomáš Čvančara po návratu do reprezentace také nepřesvědčil, v Tbilisi odehrál půlku a s Ukrajinou už šanci nedostal. V sobotu v základní sestavě chyběl při domácí prohře svého Mönchengladbachu se Sttutgartem. Na hřiště přišel až na závěrečných 15 minut za stavu 1:3, kterým také utkání skončilo. V bundeslize zatím nastupuje v podzimní části jen na krátké úseky utkání. Z tohoto pohledu byla pozvánka Ivana Haška do reprezentace pro Tomáše Čvančaru poněkud ukvapená a předčasná.

Alexu Královi zápas v Gruzii v záloze po boku Tomáše Součka také moc nevyšel. O půli střídal. S Ukrajinou šel do utkání až z taktických důvodů na poslední dvě minuty. V Espanyolu Barcelona, kde hostuje z Unionu Berlín, se ale drží v základní sestavě. Odehrál všech pět dosavadních ligových utkání a ve většině dokonce plný počet minut. Je tak mezi současnými českými reprezentanty, kteří působí momentálně v zahraničních klubech, světlou výjimkou.

Tak si to ještě krátce shrňme:

Z reprezentantů, kteří působí v zahraničí, a jež nominoval kouč Ivan Hašek k poslednímu dvojutkání v Gruzii a s Ukrajinou, nastoupili o víkendu v zápasech evropských lig pouze symbolicky na pět minut Patrik Schick, na první půli Tomáš Souček, na část druhé půle Vladimír Coufal, na závěrečných patnáct minut Tomáš Čvančara. Pouze Alex Král odehrál celé utkání.

Ostatní hráči - Matěj Kovář, Robin Hranáč, Adam Hložek, Václav Černý a Ladislav Krejčí - ve svých klubech po návratu z reprezentace do ligového utkání vůbec nenastoupili. To asi není tak úplně náhoda. O lecčem to vypovídá.

Jak je zřejmé, aktuální situace řady českých reprezentantů v zahraničních klubech není zrovna ideální. Někteří pravidelně nehrají, chybí jim zápasová praxe a kondice, a to se pochopitelně odráží i na jejich výkonech. Ivan Hašek bohužel v tomto směru pokračuje ve šlépějích svého předchůdce. V některých případech nominoval takové fotbalisty, kteří dokonce dostali v základní sestavě přednost před jinými, kteří mají prokazatelně aktuálně lepší formu a plné vytížení z klubu. Zápas Ligy národů v Gruzii byl odstrašujícím příkladem a Haškovi se toto řešení vymstilo.

Domnívám se, že reprezentační trenér, ať už jím bude kdokoliv, by rozhodně neměl nominovat fotbalisty do reprezentace dle minulých zásluh. Hráče, kteří pravidelně ve svých klubech nenastupují. V národním týmu mají být vždy zdraví fotbalisti s aktuálně nejlepší formou.

Zdroje: statistiky Livesport + TV přenosy víkendových utkání

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz